Biciklis futár klisé number 99: mindig lesz egy olyan munkatársad, aki a Premium Rush miatt kezdett el futárkodni. De vajon tényleg olyan jó a film?

Hirdetés

December elején szinte a mindennapjaink részévé váltak a szerver leállások, amelyek a Deliveroo szociális életének aranykorát hozta. Egy leállás alkalmával épp Jim vont párhuzamot Lauren Fingon és a begyűrt kapucni között, amikor életem második téves spirituális élményét éltem át (az első az volt, amikor egy részeg a bokorból próbált cigit kérni, én meg, annak ellenére, hogy Deliveroo-nak hívott, azt hittem Mózes után én kerültem sorra). Pár másodperccel később kiderült persze, hogy az a mini Las Vegas módjára fénylő dolog csak egy új futár volt. Craiget az első nap elkereszteltük Gadgetnek, amit sisakjára szerelt világítás, akksi, GoPro, egy másik kis doboz, amiről nem tudtuk mi az, meg néhány vezeték indokolt. És persze ne felejtsük el a síszemüveget, a szükségesnél hárommal több csengőt, első világításokat és tükröt. Craigről hamar megtudtuk, hogy nem is olyan új, csak félévvel ezelőtti első műszakján elütötték. Valamint, hogy kedvenc filmje, a Premium Rush miatt lett futár, amit kíváncsiságból én is megnéztem.

Ha az autószerelők kezében minden szerszámból kalapács lesz, akkor a futárok alatt minden bringából single speed (elromlik a váltó). Ha kicsit túlzó is a hasonlat, az biztos, hogy a futárkodás megviseli a kerékpárokat, szóval minél kevesebb dolog romolhat el, annál kevesebb fog. Ezért egy egyszerűbb szerkezet, egy fixie lényegesen kevesebb karbantartást igényel, mint mondjuk egy 2*11 sebességgel rendelkező hajtás. A film is igyekszik minden pillanatban, az arcunkba nyomni, hogy fixed gear, acél váz, fék nélkül a legnagyobb királyság. És annak ellenére, hogy tetszett a futár és kerékpár kapcsolat ábrázolása, hogy nem kell materialista gyűjtőnek lenni ahhoz, hogy kialakuljon egy fajta kötődés egy eszközhöz amin, az életük egy harmadát töltik, számomra nem ez a futárkodás legvonzóbb része. Bele lehet látni, hogy a kevesebb elkötelezettség a karbantartás felé, még több szabadságot is jelent, de a film főszereplője látszólag a szabadság hajszolásának mániákus rabja lett.

Miután a film befejezte az első szerelmes levelét a fixiesekhez, főhősünk Wilee (Joseph Gordon-Levitt) egy Chinatownba szóló fuvart kap, amit nyakában egy korrupt rendőrrel kell kézbesítenie (futár közhely 98: a rendőr a rossz arc). A történetet bonyolítja még egy negatív szereplő, Manny (Wolé Parks, akiről a film előzetesében, már hallhattunk) is, aki le akarja nyúlni Wilee barátnőjét, Vanessát (Dania Ramirez), de fő bűne mégis az, hogy egy szénszálas bringája van váltókkal, meg fékekkel.

Tagadhatatlan, hogy az alap „vajon mit rejthetnek az off the waffle fekete-kartondobozai? (Palacsinta vagy gofri?)” gondolatokon túl, a film megnézését követően sem foglalkoztatott jobban a kérdés, hogy kézbesítettem-e már olyasmit, ami nem volt az étlapon. Emellett persze egy lezárt boríték, egy olyan ügyféltől, aki nem áll szerződésben a futár céggel, csak alkalmilag veszi igénybe a szolgáltatást, több gyanakvásra adhat okot, de erre a részre is csak egy klisé jutott, egy smiley egy papíron, ami 50,000$-t ér. Szóval inkább a szórakoztatás a film célja, mintsem hogy tényleges elképzelést adjon a futár életről. Arra ott a blogom, share-like-subscribe!

Adatlap:

Premium Rush (2012) – akció/thriller – 1 óra 31 perc

Rendezte: David Koepp
Írta: David Koepp és John Kamps

Szereplők:
Joseph-Gordon Levitt
Dania ramirez
Sean Kennedy
Kym Perfetto
Anthony Chisholm

Hirdetés
Összegzés
Értékelés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.
ben-deliveroo-mit-rejtenek-rejtelyes-csomagokKíváncsiságból érdemes megnézni, de nem ez a film mutatja be, milyen a biciklis futárok élete.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet