Munkámból kifolyólag elég sokat járok rendezvényekre, eseményekre és gyakran kerülök dilemmába: vajon el merjek-e menni bringával?

Hirdetés

Régebben erre a kérdésre túlnyomórészt egy határozott nem volt a válaszom, egész egyszerűen azért, mert nem akartam kockáztatni azt, hogy ellopják a bringámat. Meg úgyis leírták hol, mennyiért tudok autóval parkolni, sőt még térképen is ábrázolták, nyilván akkor ez lesz a legkényelmesebb – gondolják sokan. Azóta kicsit változott a véleményem, rendszeresítettem egy olcsóbb, városra optimalizált gépet, vettem egy nem túl drága U-lakatot, így gyakorlatilag 2-3 éve biciklivel járok szinte mindenhová.

A kérdés ettől még továbbra is aktuális maradt, mert elég sokszor a helyszínen szembesülök azzal, hogy valójában a szervező biztosít biztonságos bringatárolási lehetőséget. Ilyenkor az egyik szemem sír, a másik nevet: tök jó arc vagy, hogy segítesz, de igazán beleírhattad volna az eseményed meghívójába. Csak egy mondat a hol lehet autóval parkolni bekezdés alá.

Szívesebben járnék szebb, jobb géppel

Apróságnak tűnik, de egy olyan helyzetben, ahol nyolc év alatt országos szinten közel félmillióval nőtt a regisztrált autók száma (KSH adat), elmondhatatlanul fontos lenne, hogy minden erővel segítsük a fenntartható közlekedési módokat használók életét. Én megoldottam, de számomra nem okoz problémát több bringát tartani (ha tehetném hat is lenne). A többség viszont valószínűleg nem így van ezzel. És, bevallom, szívesebben járnék én is egy szép és jobb vassal. Addig azonban, amíg arra kell készülnöm, hogy az utcán, egy táblához lesz lakatolva, marad a szakadt, ütött-kopott igásló. Azoknak, akiknek dicsérték már meg az autóját, nem csoda, hogy nem túl vonzó alternatíva…

Így válhatsz bringabarát eseményszervezővé:

  • Nézz körül az esemény helyszínén! Van normális bringaparkoló? A kerékbetámasztós módszer nem számít annak! Már az is elég kedves gesztus, ha a bringás tudja, hol keresse a megfelelő lakatolóhelyet.
  • Az esemény olyan lesz, ahol végig szem előtt maradhat a bringa? Ilyen lehet például egy szabadtéren, magánterületre szervezett program.
  • Van hely beltéren elhelyezni a biciklit? Hány darab fér el? Biztonságban lesznek?

Mindezt bruttó öt perc felmérni és máris megkönnyítetted egy csomó ember életét, ráadásul azért is tettél, hogy egy tisztább környezetben élhessük. Ez nem kerül semmibe.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet