Hirdetés

Lawson Craddock véres ábrázattal és törött lapockacsonttal zárta a Tour de France első szakaszát, de azóta sem adta fel, 1 óra 20 perc hátránnyal az utolsó helyen áll. A fotelból ülve értelmetlennek tűnő szenvedés mögött nemes szándék rejlik.

Hirdetés

Craddock a bukása után felrepedt szemöldökkel, kínzó fájdalmak között rugdosta be a kerékpárt a limitidő előtt, majd az orvosokkal együtt úgy döntöttek, hogy folytathatja a versenyt. Ilyen esetekben mindenkiben felmerül, hogy mégis mi értelme van annak, ha valaki szanaszét törve folytat egy versenyt. A racionális választ az EF Education First-Drapac csapat orvosa árulta el a Cyclingnews-nak: „Nem a lapocka teste, hanem annak külső gerince sérült meg, és az sem mozdult el, csak egy repedés.” – értjük, tehát csak egy repedés, minden rendben 🙂

Ez persze még nem lenne elég egy olyan csapatnál, ahol Rigoberto Urán személyében még az összetett győzelemre is esélyesek lehetnek. Craddock azonban elhatározta, hogy minden egyes befejezett szakasz után 100 dollárt ajánl fel a texasi Alkek Velodrom újjáépítésére, amit tönkre tett a Harvey hurrikán. Mivel még mindig nem adta fel, már 800 dollárnál járna, ha az esetet nem kapta volna fel a média.

A gyűjtés már lassan 100.000 dollárnál jár.

Craddock nem csak az első szakaszokat élte túl, de még segíteni is tudott a többieknek a csapatidőfutamon, ami a sérülés természetéből adódóan különösen fájdalmas lehetett számára. Craddock egyedi pozícióban tekert, így végül csak három kilométerrel a cél előtt szakadt le a csapatától.

A Cyclingnews riportjából az is kiderült, hogy Craddock számára talán nem is a szakaszok végigtekerése a legnagyobb kín, hanem a reggeli extra masszázsok, amikre a sérülés mihamarabbi gyógyulása mellett azért is van szükség, mert egy ilyen törésnél/repedésnél a szervezet igyekszik kompenzálni és más izomcsoportokat (túl)terhelni.

„Tudatosítani kell a versenyzővel, hogy az a fájdalom, amit a kerékpáron ülve érez, nem feltétlenül egyenlő a valós sérülés súlyosságával.”

– árulta el a csapatorvos, miszerint az agy egy ilyen jellegű baleset után folyamatosan arra készteti az embert, hogy hagyja abba a versenyt. Ez teljesen természetes, de a vizsgálatok azt mutatták, hogy rosszabb nem lesz Craddock állapota, ha folytatja, így a fizikai és a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett szellemileg is ápolni kell versenyzőt ahhoz, hogy végig bírja tekerni a Tourt.

Sokan azt gondolták, ha ez nem üti ki az amerikait a versenyből, akkor majd a kockakövek, de a pihenőnap után (tehát nyolc nappal a sérülést követően) még mindig ott áll Lawson Craddock neve az összetettben – egy óra húsz perc hátránnyal tök utolsó, ha ez bárkit is érdekelne. Ide kattintva lehet beszállni az adománygyűjtésbe.

Hirdetés
VIACyclingnews
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet