A Fertőrákos-Tómalom bringaút méltán került fel Az Év Kerékpárútja döntősök listájára, hiszen ráébresztett bennünket, hogy nem feltétlenül kell ódzkodni az applikációk által földútnak jelzett túraútvonalaktól – Sopron környékén ugyanis remekül lehetett bringázni ezeken is.

Hirdetés

Nehézség: Közepes

Táv: 40 km

Szint: 445 m

GPX file letöltése: ide kattintva.

Túránkat Fertőrákosról, a Püspöki kastély közeléből indítjuk, de nem a Fő úton indulunk északi irányba, hanem a Pataksoron, így elkerüljük a forgalmas részeket. 1,5 km-t megtéve még az utca vége előtt egy éles balkanyarral átkelünk egy pici hídon és egyből a festői szépségű erdőben találjuk magunkat, egy tökéletesen bringázható, döngölt murvás úton, amin praktikusan bármilyen bringával lehet tekerni, különösen abban a lassú tempóban, amit a mászás ránk kényszerít.

A fák lombjai kellemes árnyékot adnak a nyári nagy melegben, és ha szerencsések vagyunk, olyan páratlan (de lefényképezhetetlen) élményben is lehet részünk, hogy egy őz szökell békésen pár méterrel mellettünk. Az erdei út Sopronkőhida felett kanyarodik az egykor malmoknak helyet adó település, Tómalom felé, ahol akár meg is állhatunk a tófürdőnél egyet csobbanni a kiépített strandon.

Innen továbbtekerve hamar beérünk Sopronba. Sopron nevezetességei önmagában megérnek több napot, de a Tűztorony, a Kecskés vagy az Orsolyita templom valószínűleg ebbe a túrába is beleférnek. Étellel-itallal érdemes Sopronban feltankolni, mert legalább 20 km-en keresztül nem lesz erre lehetőség. Ha nem is pontosan tartjuk magunkat a GPX file-hoz, a lényeg, hogy a kis utcákon eljussunk a Bécsi útig.

Itt Klingenbach irányába a gyalogátkelőhelyen áttolhatjuk járművünket a nyári bobpálya bejáratához. Innen pedig felfelé tekerve elérjük a Hubertus utat. Váltakozva aszfalton és döngölt murván haladva felfelé a Bécsi-domb Természetvédelmi Területen remek kilátás nyílik a környékre. Érdemes megállni a Reisch György emlékhelyen, de a legjobb képeket az Ó-Hubertusz kilátóból készíthetjük el, mert gyönyörű a kilátás a Soproni- és a Rozália-hegységre. Nem sokkal a kilátó után meredek, aszfaltos szerpentinen kell leereszkednünk, hogy utána a műút mellett kialakított kerékpárúton elérjük az országhatárt.

Az osztrák oldalon abban meglepetésben van részünk, hogy a kijelölt bringaút egy pár száz méteren rosszabb minőségű, mint az eddigi hazaiak. Itt kézenfekvő lenne az EV13-ra kanyarodni balra és bebringázni a Vasfüggöny túraútvonalat, de mi tovább tekerünk Siegendorf felé.

Partifecske fészkelőhelyen és néhány remekül kialakított pihenőhelyen kívül nem sok, csak a bringázás öröme vár ránk, szóval inkább mörbisch-i irányt követve visszakanyarodunk a határ felé, és keresztültekerünk a pusztán. Nem sokkal később elérjük a Páneurópai Piknik emlékhelyet, ami az 1989-es határáttörésnek és az azt követő világpolitikai eseményeknek állít emléket. A parkban emléktáblák és interaktív kiállítás is segíti a látogatót, de a hely történelmi jelentőségén túl az itt található büfé is indok lehet a megállásra.

Innen a határkövek mellett tovább kapaszkodunk a Gizinbergig, ahol a jutalmunk egy festői kilátás a Fertő tóra és egy gyors leereszkedés Fertőmeggyesre (Mörbisch). Itt megállhatunk strandolni, vagy enni-inni.

Ezt a túrát mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének a Fertő tó kör mellett más utakat is kipróbálni, kedvelik az erdei utakat és nem ijednek meg néhány emelkedőtől, amit egyébként átlagos kondícióval is le lehet küzdeni. Fontos információ, hogy a túrát bármilyen kerékpárral meg lehet tenni és mind Fertőrákoson, mind Sopronban lehet bringát bérelni.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

1 hozzászólás

  1. Sopron környéke tele van még emellett kiváló bringás útnonalakkal, pl. Károly-kilátó – Muck, vagy a vasfüggöny menti erdészeti aszfaltutak (Muck alatt is átvezet Brennberghez, vagy a Páneurópai Piknik határátkelőtől Mörbischbe vezető kiváló bringaút), vagy Brennberg – Hermes – Ritzing határátkelés 2-300m finom murváson át, de a Hidegség-Nagycenk-Fertőboz kisforgalmú utak is kiválóak élménybringázásra.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet