Hirdetés

Nézői szempontból telitalálat volt a Tour de France kockaköves szakasza, a versenyzők viszont valószínűleg máshogy fognak majd visszaemlékezni erre a napra.

 

Hirdetés

Több mint harminc éve nem volt annyi kockaköves szektor egy szakaszon, mint a 2018-as Tour de France kilencedik napján. A 21 kilométernyi pokoli rázatót a masszív testalkatú klasszikusmenők várták, az ilyen tereppel ritkán találkozó vékony hegyimenők kevésbé. A lényeg, hogy egy pattanásig feszült mezőny, eltérő motivációkkal robogott rá a kockakövekre. Borítékolható volt, hogy hamar káosszá válik majd a verseny.

Szinte biztos volt, hogy néhány esélyestől el kell, hogy búcsúzzunk, de arra talán kevesebben számítottak, hogy a rajt után 10 kilométerrel, messze a rázatóktól máris történik egy bukás, amiből Richie Porte (BMC Racing Team) már nem bír felállni és Joaquin Rojas-hoz (Movistar Team) hasonlóan feladni kényszerül a versenyt. Porte az előzetes hírek alapján a kulcscsontját törte. Kialakult nem sokkal később egy szökés is, de Calmejane, van Keirsbulck, Dimitri Claeys és Omar Fraile nem játszottak központi szerepet a nap során.

Az igazán kemény pillanatok természetesen 47 kilométerrel a start után jöttek el, az első kockaköves szektornál. A pórul jártak sorát Romain Bardet folytatta, akinek megsérült a kerékpárja az első szektorok egyikén. Bardet kerékpárt cserélt vagy háromszor, a verseny során összesen öt alkalommal kényszerült felzárkózásra a francia. Szinte hihetetlen, hogy ebből négy alkalommal sikerrel is járt és a legvégén is megúszta hét másodpercnyi vereséggel az esélyesekhez képest.

A célig megszámlálhatatlan bukás történt. Elesett Bernal és Froome a Sky-ból, de mindketten szerencsésen megúszták. Földön találta magát Van Garderen, Kwiatkowski és Landa is. Szerencsére mindnyájuk folytatni tudta a versenyt.

19 kilométerrel a cél előtt ért véget a szökés és nem sokkal később Yves Lampaert (Quick-Step Floors), John Degenkolb (Trek-Segafredo) és a verseny során többször is próbálkozó sárga trikós Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) került elmenésbe. Az elcsigázott mezőny néhány próbálkozást leszámítva nem törte magát igazán az utolérésükben, így a hátralévő kilométereken egy perc körüli előnyt harcoltak ki maguknak.

A hajrában Degenkolb elölről indítva, régi önmagát idézve legyőzte ellenfeleit, és élete első szakaszát nyerte a Tour de France-on. A német könnyekben tört ki a célban, ami nem véletlen, hiszen rengeteg viszontagságon kellett keresztülmennie legutóbbi, 2015-ös Vueltán aratott Grand Tour szakaszsikere óta.

Két évvel ezelőtt még életveszélyben volt, most szakaszt nyert a Touron

Greg Van Avermaet második helyével elérte célját, a pihenőnap után is sárgában tekerhet majd, már csak a csapatát kell felrángatni a padlóról. Porte kiszállt, és Van Garderen is rengeteg időt (több mint öt percet) veszített. Az erősebb hegyimenők közül Geraint Thomas maradt a második helyen, hátránya 43 másodperc Avermaet-hoz képest. Jól állnak a Movistarosok is, Landa csodát művelve csak hét másodpercet bukott, Valverde és Quintana pedig beért a főmezőnnyel. Szintén az esélyesek csoportjával ért be a célba Dumoulin, Majka, Zakarin, Roglic, Fuglsang, Daniel Martin is, de legtöbbjük nem úszta meg legalább egy kisebb bukással. Időben jön a pihenőnap. Pórul járt Rigoberto Urán, aki másfél percet veszített az esélyesekhez képest.

Sagan ötödik helyével újabb lépést tett a zöld trikó felé, lassan száz ponttal vezet Fernando Gaviria előtt. Andersen is az esélyesekkel érkezett, így rajta marad a fehér trikó. Mivel a mai napon nem volt hegyi hajrá, így Skujiņš is megőrizte a pöttyöst.

Egy hosszú, repülős transzfert követően kedden a festői szépségű Annecy-ból halad majd tovább a mezőny. Rögtön három első kategóriás emelkedőn küzdhetnek meg egymással a végső győzelemre esélyes versenyzők.

A 2018-as Tour de France 9. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: A.S.O / P.Ballet


Kövesd velünk a 2018-as Tour de France történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2018 oldalon!

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet