Trans-Siberian Extreme: a világ leghosszabb kerékpárversenye

A Trans Siberian Extreme egy 9200 kilométerből álló verseny, ami körülbelül három Tour de France-szal ér fel. Maradt még kérdés?

Hirdetés

A Trans Siberian Extreme-et Legelőször 2015-ben rendezték meg, amikor is csak egyetlen ember tudta ezt teljesíteni, aki a belga Kristoff Allegaert volt. Azóta minden egyes évben megtartják, viszont maximum 20 ember nevezhet erre a küzdelemre, így nem tartozik a leglátványosabb versenyek közé. A nevezések azért általában gyorsan be is telnek, a járvány miatt 2022-re halasztott következő viadalra sincs már szabad hely.

15 szakasszal, 8 időzónával és 5 égövvel kell a résztvevőknek megküzdenie. Oroszország a színhelye ennek a versenynek, közben érinti Kazahsztán, Kína és Mongólia határait is. 15 szakasszal rendelkezik, a legrövidebb 312, míg a leghosszabb 1300 kilométer hosszú. Minden egyes felvonásnál a versenyzők biciklijére egy alapos szerelés és mosás vár.

Természetesen étel nélkül sem maradnak azok, akik rajtvonalhoz állnak, hiszen mindenki kap egy frissítőcsomagot, amiben általában energiaitalok, kisebb nasik vannak. Emellett az út mellett több konyha is sátrat ver, ahol meleg étellel várják a résztvevőket.

A versenyt Paul Bruck szervezi minden egyes évben, de a felesége ötlete volt mindez és ő győzködte, hogy szervezzen egy ilyen hosszú túrát, amiben 4 ismerősük biciklivel megtesz 9000 kilométernyi távot. A következő évben szintén megtette kettő biciklis ezt a távot, ekkor karolta fel a Red Bull ezt a lehetőséget és mondta azt, hogy ebből valami nagyobbat is ki kellene hozni. Így alakult meg a Trans Siberian Extreme.

Paul így nyilatkozott a versenyről: „A biciklisek, akik részt vesznek ebben nem tudják pontosan, hogy melyik a nehezebb része: a tekerés vagy az elhatározás meghozása, ami arra vezeti őket, hogy minden egyes alkalommal visszaüljenek bringáikra és tovább haladjanak újra meg újra.

Az extrém távok egyik hazai jeles képviselőjével, Bánfalvi Györggyel készült interjúnkat az alábbiakban olvashatod, ahol sok kulisszatitkot megtudhatsz a nagy távok leküzdéséről.

Bánfalvi György: „Kis túlzással bármikor előhúzok egy 400 km-es menetet a fiókból”

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet