Kurt Yaeger neve nem biztos, hogy elsőre ismerősen cseng, azonban jó esély van rá, hogy hallottatok már róla. Ha egy régebbi slágert, Rudimental – Waiting all night számát említjük, talán már többen fogtok emlékezni a történetre. Ez a szám ugyanis 2013-ban meglehetősen sokáig volt a slágerlisták élén. Hogyan kapcsolódóik ez a kerékpározáshoz?Kurt Yaeger és barátai szerepelnek a szám videóklipjében az ő igaz történetét elevenítve meg képekben.

Hirdetés

Kurt San Franciscoban született és profi bmx-esként vált ismertté. Egy szerencsétlen baleset után azonban térdtől lefelé amputálni kellett az egyik lábát. A klipben ezt elevenítik fel újra bmx-es barátaival, akik nem eljátszották, hanem gyakorlatilag újraélték a forgatás alatt ezt a szörnyű eseményt.

Baleset sajnos sokszor történik kerékpárosokkal és nem is mindig pozitív a végkifejlete ezeknek a történeteknek. Kurt azonban olyan erővel és elszántsággal nézett szembe a megváltoztathatatlannal, hogy az mindannyiunk számára inspiráló lehet. Segítségére voltak ebben sporttársai, barátai és családjai is, akik végig támogatták és segítették rehabilitációját, gyógyulását.

A baleset után az orvosok mondták neki, hogy amputáció nélkül maximum 5%-ban fogja tudni használni a lábát, ha azonban az amputációt választja, akkor erre 10-20% esélye lesz. Nem volt kérdés, hogy melyik mellett döntött. Több, mint három hónapot töltött kórházban, 30 műtét és két év rehabilitáció után sikerült egy új életet felépítenie. A videóklip bő öt percben betekintést enged a baleset utáni időszakba és őszintén megmutatja annak viszontagságait és apró örömeit egyaránt. Attól a perctől, hogy szembesült a lába elvesztésével egészen odáig, hogy művégtaggal újra a félcsőben bringázik.

A baleset miatt újratervezni kényszerült az életét. Ugyan már diploma előtt állt, de egy merész váltással a színészet mellett döntött – mondván a bmx után a második legnehezebb dolog, hogy bekerüljön a szórakoztatóiparba. Miután egyszer már szembenézett a halállal, nem riadt meg ettől a kihívástól sem. Kurt jelenleg mozgássérült színészként és rendezőként is dolgozik – sikeres karriert tudott magának felépíteni.

Természetesen a bringázás is része maradt az életének, egy speciális műlábbal újra tud kerékpározni. Mikor újra elkezdett bmx-ezni az volt a problémája, hogy a művégtag folyton lecsúszott a pedálról. Még ragasztószalagos megoldással is próbálkozott, de nem adta fel. Aztán egy korábbi NASA szakember készített számára egy mágnesesen rögzíthető változatot, mellyel már gond nélkül tudott újra tekerni. Ezt a megoldást, a Proton Locks néven kezdték el forgalmazni és azóta Kurt már résztulajdonosává is vált a cégnek. Egyébként ő lett az első olyan sportoló, aki műlábbal hajtott végre sikeresen hátraszaltót bmx kerékpárral.

Az életét többek között arra tette fel, hogy megmutassa, hogy egy ilyen mélypontról is vissza lehet térni. Bízik benne, hogy segíthet másoknak is ezzel, inspirálhat a történetével.

 

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet