Barbie és Ken – Capriolo e-bike páros

Megihletetett minket a Capriolo e-bike párosának a közös fotója és a női rózsaszínű bringáról egyből az ikonikus babapárosra asszociáltunk. Annyit azonban elárulunk, hogy ez a sztereotípia alaposan megdőlt a teszt során. Ami viszont biztos, hogy ez a páros minden kihívással elbír és nem csak a mesében! ?

Capriolo ECO 700.3

Hirdetés

Már első ránézésre is látszik, hogy hölgyek számára tervezték a bringát – mi egy impozáns rózsaszínű változatot teszteltünk belőle. A bringa egyébként türkiz színben is kapható! Az egész design és kialakítás nőkre van szabva – fotel kényelmességű, a női anatómiai szempontokat figyelembe vevő ülés, könnyed le- és felszállást garantáló vázgeometria. A csomagtartóra egyszerűen rögzíthető akár kosár, akár táska, így munkába járáshoz, vagy bevásárláshoz is szuperül használható ez a trekking bringa. A vázba rejtett akkumulátor nem rontja az összképet, csendes, de megbízható rásegítést biztosít a motor. A 8 sebességes Shimano Altus RD-M310-S váltó könnyen kezelhető, használata egyszerű. A technikai paramétereket itt megnézheted.

Az OLI motor gyors és izzadság nélküli közlekedést tesz lehetővé még komolyabb emelkedőkön is. Cserébe a kerékpár súlya kicsivel több, mint 22 kilogramm – így a hölgyeknek a szállításhoz elfér némi külső segítség.

A nőies külső ellenére az ECO nem rettent meg a kátyús aszfalt utaktól és még a murvás, döngölt utaktól sem. A teleszkóp megfelelően kimozogta az úthibákat és a kényelem ilyen körülmények között is garantált volt.

A hosszabb túrázáshoz ajánlott ECO a nevéhez hűen igen gazdaságos. 35 kilométer teljes rásegítés és világítás használat mellett is csak félig sikerült lemeríteni az akkumulátorát. Nem spóroltuk ki a tesztből az emelkedőket sem, így elvittük egy kisebb túrára a Zsámbéki romtemplomhoz is. A meleg nyári időjárás ellenére a rásegítésnek hála, egyetlen izzadtságcsepp nélkül megtettük ezt a 300 méteres szintkülönbségű túrát is. Szóval, aki eddig azért nem ment a barátokkal túrázni, mert tartott tőle, hogy nem fogja bírni a tempót, az ECO-val bátran nekivághat a távnak! ?

Az egyetlen pici negatívum a kerékpár súlya mellett a rajta található pedál volt. Valószínű, hogy a kisméretű női cipőkhöz méretezték, de a pedált kicsit spórolósnak érezzük a gondosan megválasztott többi kiegészítő mellett.

Ami különösen tetszett:
– Nőies, kényelmes design
– A hatótáv és a könnyű kezelhetőség
Amit várunk a jövőben:
– Tartósabb, nagyobb pedálok.

Capriolo Volta 9.4

A Capriolo csúcs e-montiján minden adott, ami egy jó hegyi bringázáshoz kell. Az aluváz merev és relatív könnyű, a 29-es kerekek Krypton alufelniből és hatalmas Mitas gumiabroncsból állnak. Ezzel szinte minden terepen át lehet rongyolni úgy, hogy a ballonos kerekek a rázkódás egy részét el is nyelik. Ezen felül a Volta-t Suntour SF16-os teleszkóppal szerelték, ami tovább növeli a rázós ösvényeken a kényelmet és a biztonságot. Mivel e-bikeról van szó, adott, hogy tárcsafékkel szereljék fel a bringát. A Tektro fékeket talán lehetett volna egy kicsit erősebbre hangolni, mert 100kg teherrel 25km/h-s lendületből 8 méteren tudtam csak satuval megállni. A 9 sebességes Shimano Altus RD m2000 váltó Rapidfire Plus váltókarral viszont telitalálat ehhez a konstrukcióhoz.

A Volta 9.4-et is az olasz gyártmányú OLI középmotorral szerelték, ami nagyon kellemes meglepetést okozott. Az erősnek mondható 250W/80Nm nyomatékkal dolgozó motorhoz nyomatékszenzoros vezérlés tartozik, tehát amilyen erősen hajtod a pedált, úgy segít a motor is, attól függően, hogy mennyi segítséget állítasz be magadnak. A többség 4 fokozatától eltérően az OLI motor vezérlése 5 különböző fokozatot enged meg, amivel igazán finomra tudod hangolni a rásegítést és így az akkuval is tudsz takarékoskodni. A kijelzőn jól lehet látni. hogy mennyire használod ki a motor energiáját és mennyi vagy Te.

Talán egy kicsit felesleges adat az aktuális feszültség jelzése, de nem zavaró.
Menetkészen a bringát a gyári 21,3kg-val ellentétben 26 kg-nak mértük (a legnagyobb változatot teszteltük). Felmerül a kérdés, hogy a plusz tömeg és a plusz költség használatban mit ad hozzá az élményhez egy hagyományos montival szemben. A válaszhoz elengedhetetlen megvizsgálni, hogy a rásegítést meddig is bírja a Volta szuflával. A 630Wh-ás vázba épített akku Samsung technológia. A honlap szerint 50-90 km megtételére elég egy töltéssel. Samsungéknál valamit nagyon eltaláltak, mert a gyári adatot mi túl is szárnyaltuk. Egy töltéssel, maximális rásegítéssel, hegyen-völgyön keresztül 55 km-t tudtunk megtenni úgy, hogy csak a motor dolgozott. A hagyományos sasadi úti teszten pedig új rekord született: 5% emelkedőn felfelé lendületes tempóban 100 kg teherrel erőfeszítés nélkül 16 km-t bírt a 17,5 Ah-s akku. Ha egy kicsit Te is dolgozol, akkor persze ez jóval több lehet és ezzel így valóban megnyílik a lehetőség arra, hogy számos hegyi bringás utat kipróbálj, még akkor is, ha nem éppen jó a kondid.

Érdekesség, hogy kb. 3 óra alatt fel lehet tölteni a gépet, a töltő viszont az eddigi legkönnyebb (635 gramm). Tehát még az sem lehetetlen, hogy egy hátizsákban magaddal vidd, és egy kerthelyiségben rátölts egy kicsit, amíg a limonádédat szürcsölöd.
.

A technikai paramétereken túl, amelynek a részletes leírását itt olvashatod, fontos megemlékeznünk a dizájnról. Egy mountain bike-on általában nincsenek felesleges alkatrészek. A letisztult forma, a vázba rejtett akku egyszerűen szép, a matt fekete – piros színkombináció pedig telitalálat.

Ami különösen tetszett:
– Design
– Akku teljesítmény és a könnyű töltő
Amit várunk a jövőben:
– Erősebb fékek
– Opcionálisan vázra szerelhető és még gyorsabb töltő.
– Szélesebb vázméret paletta

A Flowcycle szubjektív összefoglalója

  Capriolo ECO 700.3 Capriolo Volta 9.4
Ajánlott Túrázáshoz, napi közlekedésre Szabadidősport
Motor OLI (Közép) OLI (Közép)
Teljesítmény/nyomaték 250W/50 Nm 250W/80Nm
Fék Hidraulikus tárcsafék Hidraulikus tárcsafék
Hatótáv összes, gyári 90 km 90 km
Hatótáv 5% emelkedő, kényelmes tempó (becslés) 18 km 16 km (100kg teher)
Rugózás Teleszkóp Teleszkóp

+ ballonos kerekek

Design Robosztus, de mégis nőies, rózsaszín és türkiz színekben Férfias, letisztult (az akku ügyesen el van rejtve)
Súly menetkészen 22,6 kg 26 kg
Fogyár (2022.06.) 0,98m Ft 1,17 -1,3m Ft

 

A cikk a Belo Bike segítségével és támogatásával készült. A Belo Bike üzletét Biatorbágyon a bringa út mellett a Bia korzó 1. emeletén találod, vagy a www.belobike.hu-n.

Hirdetés
Itt olyan írásokat olvashatsz, amelyek a Flowcycle többi cikkeihez hasonlóan érdekesek és hasznosak, de elkészítésüket egy külső cég támogatta.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet