Hollandiából startol 2020 utolsó háromhetes kerékpáros körversenye, a Vuelta a Espana. A verseny 75. születésnapját négy országban ünnepli, ugyanis a starthelyszín és Spanyolország mellett lesz szakasz Franciaországban és Portugáliában is. A koronavírus természetesen ezeket is áthúzta, sem Hollandiában, sem Portugáliában, sőt Franciaországban sem lesznek szakaszok a 2020-as Vueltán. A holland szakaszokat ráadásul nem is pótolják, így csak 18 szakaszos lesz a verseny.

Hirdetés

A koronavírus miatt szokatlanul későn, 2020. október 20-án egy mezőnyszakasszal az északi spanyol-francia határon kezdődik a tánc.

Hamar bele is csapnak a lecsóba, második és harmadik kategóriás hegyek várnak a versenyzőkre Irrún és Arrate között. Egy nappal később már jön is az első 1000 méter fölötti hegy, és az első igazán kemény nap is eljön már a harmadik szakaszon. A Laguna Negra de Vinuesa új hegy lesz a Vueltán, 1725 méter magas hegyi befutót ad majd a versenynek.

Persze ez még mindig semmi lesz ahhoz képest, amilyen franciaországi kirándulást tesz majd a mezőny. A hatodik szakaszon a Portalet (1794 m), a l’Aubisque (1709 m) és a Soulor (1480 m) is szerepel az útvonalban, a befutó pedig a legendás Tourmalet-n (2115 m) lesz. Ez a 135 kilométeres etap valószínűleg a teljes 2020-as Vuelta legkeményebb napja lesz.

Ezután nem csoda, hogy kijár egy pihenőnap, de a második hét sem lesz sétagalopp. A 7. szakasz kettő 1000 méter alatti, de első kategóriás heggyel indul, aztán a 8. szakaszon ismét magashegyi befutó a Moncalvillón (1490 m), majd két síkabb szakaszt követően egyfajta Contador-tribute show következik. A 11. szakaszon négy első kategóriás hegy szerepel a menün, a befutó pedig azon a Farraponán (1710 m) lesz, ahol Alberto Contador bebiztosította 2014-es Vuelta-győzelmét. A 12. szakasz a verseny legrövidebbike lesz a maga 109 kilométerével, de visszatér a legendás Angliru (1557 m), ahol Contador szintén nyert: 2008-ban és pályafutása során utoljára, 2017-ben.

Vuelta: óriási Contador győzelem az Anglirun

November 2-án jön az utolsó pihenőnap, majd a verseny egyetlen egyenkénti időfutama. A 33 kilométeres szakasz 90%-ban sík lesz, ám a végén szinte tengerszintről másznak meg majd egy 275 méter magas emelkedőt. A másfél kilométer hosszú kaptatóra lehetséges, hogy nem árt majd egy kerékpárcsere – izgalmas lesz látni, hogy a versenyzők bevállalják-e a kockázatos manővert.

A 14-15-16. szakaszok viszonylag unalmasnak ígérkeznek, valószínűleg a szökevények, vagy a szívósabb sprinterek juthatnak szerephez. A 17. etapon azért még lehetnek izgalmak, az Alto de la Covatilla 1960 méter magas csúcsán válhat biztossá a 2020-as Vuelta végeredménye. Az utolsó, 124 kilométeres szakaszon természetesen madridi körözéssel zárul majd a Spanyol Körverseny.

A 2020-as Vuelta a Espana szakaszai:

október 26., hétfő – Pihenőnap

november 2., hétfő – A Coruna – Pihenőnap

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet