Laura néhány évvel ezelőtt úgy határozott, hogy elnyűtt gumiabroncsokból ötletes kiegészítőket fog készíteni. A táskáktól a papucsokon át, egészen a kutyapórázig és az ékszerekig mindenféle díszes csecsebecse megtalálható a termékei között.

A gumiabroncs hulladékok hatalmas problémát jelentenek környezeti szempontból. Bár az újrahasznosításukra már léteznek megfelelő módszerek, az elhasznált gumiabroncsok mégsem mindig jutnak el a megfelelő hulladékkezelő helyekre. Készülhet belőlük futópálya, játszótér, de még aszfaltburkolatba is felhasználhatják adalékanyagként.

Hirdetés

Laura Zabo munkáit egy tanzániai utazása inspirálta, amikor a Maasai piacon rábukkant néhány gumiabroncsból készült szandálra. Az elképzelés, hogy hulladékból ilyen csodákat alkothat az ember rögtön megtetszett neki, főleg hogy ennek még környezetkímélő szerepe is van. Szerette volna tovább adni ezt az üzenet, így nem sokkal később neki látott saját készítésű termékeinek gyártásához.

„A gumiabroncsok nagyszerűen helyettesítik a bőrt és a műanyagot.”

– idéznek Laurától a crowdfunder.co.uk weboldalon, ahol munkáit anyagi hozzájárulással is támogathatták az emberek. A közösségi finanszírozás 2018 márciusában sikerrel járt, hamarosan Londonban nyit boltot a Zabo, ahol megismerhetik a munkáit, valamint workshopokat is tartanak majd, ahol az érdeklődők elleshetik, hogyan kell ezekkel a különleges anyagokkal bánni. A márka még kedvezményt is kínál azoknak az embereknek, akik vissza viszik hozzá a korábban megvásárolt Zabo termékeket, ahelyett, hogy egyszerűen csak kidobnák azokat.

Még gitárpánt is készülhet gumiabroncsból.

Laurának már vannak támogató partnerei Nagy-Britanniában, Hollandiában és az Egyesült Államokban is, de sok terve van még a továbbiakban.

Zabo munkáihoz egyébként már több vállalkozó is hozzájárult azzal, hogy felajánlották számára az elhasznált gumiabroncsokat újrahasznosításra. 2016-ban például a német Schwalbe kerékpárgumikat gyártó cégtől érkeztek hozzá gumiabroncsok.

 „A kerékpáripar sok hulladékot termel, de remélem a munkám segít majd csökkenteni a környezetszennyezést. A termékek tartósak és divatosak, tökéletesek az ökotudatos emberek számára.”

– nyilatkozta Laura a cyclingindustry.news weboldalának.

 

Fotók: laurazabo.com

Hirdetés
VIACycling Industry

1 hozzászólás

  1. A 2015-ös Tour de Pologne-on a Lampre-s szerelő ki akarta dobni a Conti szingót. Szóltam neki, hogy ne, kell emlékbe. Abból csináltam egy övet 🙂

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet