A 2017-es Giro d’Italia szabálykönyvében nagy port kavart egy új pénzdíj, ami sokak szerint veszélybe sodorhatta volna a versenyzőket.

A lejtmenet díj keretében 10 magashegyi lejtmenetet jelöltek ki, ahol a leggyorsabb bringások több száz eurós pénzdíjat gyűjthettek volna. Ezen kívül pontok is jártak volna a legjobb downhilleseknek, amikből összetett versenyt is hirdettek volna, amelynek végső pénzdíját 5000 euróban határozták meg.

A többség azonnal Wouter Weylandt esetére gondolt. A belga a 2011-es Giro d’Italián szenvedett halálos balesetet a Passo del Bocco lejtmenetében. Rengetegen gondolták úgy, hogy a díj nem veszi figyelembe a versenyzők biztonságát és csupán egy olyan “ingyen” cirkusz a nézőknek, amiért a versenyzők akár az életükkel is fizethetnek.

A díjat azonban ma reggel elkaszálták, hiszen a szakma, a rajongók és a versenyzők is ellenezték a bevezetését. Persze akadtak olyan vélemények is, miszerint, akik eddig nem kockáztattak a lejtmenetekben, azok – profiként – néhány száz vagy ezer euróért sem fognak; Akik pedig korábban is kockáztattak, a díj ellenében sem fognak még nagyobb veszélyt bevállalni.

Sosem tudjuk meg, hogy a lejtmenet különdíj változtatott-e volna bármit is a 100. Giro versenyképén, de valószínűleg jól döntöttek a szervezők, hogy figyelembe vették a visszajelzéseket.

Ti mit gondoltok a lejtmenet különdíjról? Jó döntés volt visszavonni?

Borítókép: Tour of the Alps

 

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet