A hatodik szakaszon a Tour de France mezőnye végre megérkezett a hegyekbe, ahol egy kemény etap végén a jól ismert La Planche de Belles Filles emelkedője várt a versenyzőkre. Ahogy várható volt, a nagy hegyek megkavarták az élmezőny állását, a szakaszgyőzelemért azonban nem az összetett esélyesek, hanem szökevények egy kis csoportja harcolhatott. Közülük végül a belga Dylan Teuns örülhetett, a második Ciccone pedig a sárga trikóval vigasztalódhatott.

Hirdetés

Hirdetés

Mivel a csütörtöki etap az idei verseny első komoly hegyi szakaszának számított, előzetesen mindenki az összetett esélyesek küzdelmét várta, nem sok esélyt adva egy szökés hazaérésére. Tudták ezt jól a rutinos szökevények is, ennek ellenére számos versenyző próbálkozott elmenéssel, hiszen a szakasz útvonalában található hat kategorizált emelkedő remek pontszerzési lehetőséget kínált a pöttyös trikóért küzdőknek.

Végül egy 14 fős csoport lépett el, benne olyan nevek, mint a pöttyös trikót viselő Tim Wellens és csapattársa, a szökevénykirály Thomas De Gent (Lotto Soudal), vagy az idei Giro hegyi trikósa, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). A mezőnyben eleinte főleg csak a sárga trikós Julian Alaphilippe csapata, a Quick-Step dolgozott, így az elmenés előnye 8 perc fölé is nőhetett.

Végül a Movistar vállalta magára az üldözést, így a szökevények előnye csökkenésnek indult, a utolsó emelkedő lábánál azonban még mindig 4 perc volt. A Lotto párosa szépen dolgozott össze elől, aminek köszönhetően Wellens elvitte a hegyi pontok többségét, vélhetően újabb napokra megtartva ezzel a pöttyös trikót.

A Planche de Belles Filles alján Alejandro Valverde (Movistar) diktált hatalmas tempót, a világbajnok a Landa-Quintana párosért dolgozott. Közülük először a baszk versenyző indult meg, nagyjából 4 kilométerrel a vége előtt. Ekkor az FDJ vette át a kezdeményezést, és nem engedték messzire Landát.

Elől Ciccone mellett Dylan Teuns (Bahrain-Merida) tartotta szépen magát, a páros előnye az utolsó kilométerre érve is 2 perc körül volt. Sejthető volt, hogy őket az esélyesek csoportja már nem fogja utolérni. Az olasz az utolsó 150 méteren teljesen elfogyott, így Teuns igazi hajrá nélkül szerezhette meg élete első Grand Tour szakaszgyőzelmét.

Az esélyesek csoportját meglepetésre maga Alaphilippe támadta be, őt pedig Geraint Thomas követte. Bár a páros ellépett a többi esélyestől, a francia pár másodperccel mégis elvesztette a sárga trikót, amit Ciccone szerzett meg. Az esélyesek között hatalmas különbségek nem alakultak ki, többségük maximum fél perc körüli hátránnyal ért célba. A nagy vesztes Romain Bardet és Vincenzo Nibali volt, ők perc körüli beszedett hátrányukkal vélhetően keresztet vethetnek győzelmi álmaikra.

Az összetett állása tehát némiképp felbolydult, a helyzet pedig vélhetően napokig változatlan marad, hiszen pénteken egy lapos, valószínűleg sprintbefutóval végződő szakasz vár majd a mezőnyre.

A 2019-es Tour de France 6. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Fotók: A.S.O.


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet