Ha téli bringázásról van szó, akkor a világ előtt Finnország követendő példa lehet. Oulu például egy olyan finn város, amit az év 5 hónapjában hó borít, mégis a fő közlekedési eszközük a kerékpár. Arról már mi is írtunk korábban, hogy az ottani gyerekek bringával járnak iskolába -17 fokban is. Most azt vizsgáltuk meg közelebbről, mibe öltöznek a finnek, ha tekerni indulnak a téli hónapokban. 

Hirdetés

Az elszántság és a tudatosan kiépített kerékpáros infrastruktúra mellett ugyanis érdemes a speciális öltözködésre is odafigyelni, ha ilyen körülmények között tapossuk a pedálokat nap mint nap. A meleg, vízhatlan kabát, sapka, sál és a réteges öltözék alap kerékpáros ruházat a finneknél is. Az igazán kritikus pontokra, a végtagok védelmére azonban ők is komoly hangsúlyt fektetnek.

Ahogyan a sapkáknál és a ruhaneműknél a meleg gyapjú anyagokat részesítik előnyben, úgy a kesztyűknél is a fő szempont a szigetelés és a víztaszítás. Az ő tapasztalataikra támaszkodva ugyanis kijelenthetjük, hogy teljesen vízálló kerékpáros kesztyű nem létezik, legyen az bármennyire profi és drága is – csupán vízlepergető, víztaszító lehet az órákig tartó hóesésben. A szigetelés mellett a szélállóság is kiemelkedően fontos a komfortérzetünk miatt.

Egy extra változat ez a fura kinézetű darab, melyet előszeretettel hordanak az elszánt északi kerékpárosok. A kialakítása kifejezetten a kormányhoz igazodik, bármennyire is viccesen néz ki, nagyon praktikus viselet.

A kép forrása: https://www.planetbike.com/borealis-cycling-gloves/

A kormányra szerelhető kézvédőket itthon is használják néhányan, de azért messze nem olyan elterjedt, mint a finneknél. Ezzel a bebújós kézmelegítővel a kormányon sem fognak fázni ujjaink, így védhetjük őket a fagyástól. Ez a praktikus megoldás remek szolgálatot tehet a fagyos téli bringázások alkalmával hazánkban is.

a kép forrása: https://cozywinters.com/shop/bar-mitts.html

Míg Magyarországon nincsenek igazán hideg telek, addig az északi országokban bizony nem elég egy téli kamásli, vagy hagyományos téli bringás cipő a havas hónapokban. Sokan választanak speciális kerékpáros csizmákat a sarkvidéki körülményekhez. Ezek azért is igen praktikusak, mert ha le kell szállnunk a bringáról, akkor a hóban gyalogláshoz is megfelelő feltételeket biztosítanak. Mutatunk egy igazi nagyágyút, ha erről a spéci téli bringás lábbeliről van szó!

Ha eddig panaszkodtál a hidegre a téli tekerések alkalmával, akkor láthatod, hogy ettől sokkal meredekebb körülményekhez is lehet alkalmazkodni megfelelő kiegészítők alkalmazásával. Szóval panaszkodás helyett bringára fel – télen is! ?

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet