Marc Hirschi (Sunweb) 80 kilométeres szólószökéssel került nagyon közel a szakaszgyőzelemhez, az esélyesek azonban az utolsó kilométereken belül elkapták. A hajrában Tadej Pogacar (UAE) nyerte a szakaszt, szlovének örömét pedig Primoz Roglic (Jumbo-Visma) sárga trikója tette teljessé. 

A szombati, több esélyes számára drámaian alakuló komolyabb hegyi etapot követően vasárnap ismét a Pireneusokban csaphattak összes a 2020-as Tour favoritjai. A Pau és Laruns közti 153 kilométeren két első kategóriás hegy is várt a mezőnyre, köztük a Col de Marie Blanque, a brutális 11%-os átlagmeredekségű utolsó 4 kilométerével.

Hirdetés

Nans Peters tegnapi szökevénygyőzelme ismét meghozta a támadók kedvét, a mezőny azonban óriási tempóban vágott neki a szakasznak, így nagyon sokáig nem tudott elszakadni elmenés. Az őrült kezdés az első komolyabb emelkedőig (Col de Hourcérre -11,8 km 8,3%) kitartott, a hegyen végül 8 fő szakadt el, közülük aztán Marc Hirschi lépett el és épített ki szép előnyt szólóban.

Hátul a Jumbo-Visma és Wout Van Aaert diktálta a tempót, a lecsökkent mezőny pedig kissé megnyugodott. Az utolsó emelkedőn aztán a holland csapat tovább növelte a sebességet, egyesével kiszórva az embereket. A tempóból aztán Tadej Pogacar indult meg, leszakítva a sárga trikós Adam Yateset is (Mitchelton-Scott).

A fiatal szlovénnal csak Primoz Roglic, Mikel Landa (Bahrain-McLaren) és Egan Bernal (Ineos) tudott menni, mögöttük pedig Nairo Quintana (Arkea Samsic) vezetésével egy 6 fős üldözőcsoport alakult ki. Az első négyes szépen dolgozott össze, két kilométerrel a vége előtt megfogták Hirschit, akinek viszont maradt ereje a hajrához és bejött harmadiknak a szakaszt behúzó Pogacar és a második Roglic mögött.

A második csoport végül 10 másodperc hátránnyal jött meg, Quintanáék szépen minimalizálták a veszteségeket. Ugyanezt nem mondhatja el Yates és Miguel Angel Lopez (Astana), a duó közel egy percet kapott. Az angol így elvesztette a sárgát, ami a begyűjtött jóváírásoknak köszönhetően Roglicra került. Lesz miről beszélni a (koronavírus tesztekkel is megbolondított) hétfői pihenőnapon.

A 2020-as Tour de France 9. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: ©A.S.O./Presse sports

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet