Az egyik legnépszerűbb biciklis létesítménynek a tarjáni Fesztivál Park ad otthont

Hirdetés

Az Országos Bringapark Programnak köszönhetően birtokba vehették a lelkes rajongók az elkészült pumpapályát Tarjánban. A sok egyéb sportlétesítmény mellett a bringapark a község egyik központi helyén, a közkedvelt Fesztivál Park részeként színesíti immár a sportolási lehetőségek palettáját. A beruházás 32 millió forintos összköltségéből az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 12 millió forintos támogatást nyújtott.

A gyönyörű látképpel rendelkező pálya a tudatos kiválasztásnak köszönhetően kiválóan illeszkedik Tarján sportolási és szabadidős fellegvárába, melyben az utóbbi években helyet kapott egy modern játszótér, egy műfüves focipálya, egy kültéri edzőpark és egy kézilabda pálya is. A helyszín rövid időn belül beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy egy modern közösségi játszótérré váljon, ahol a gyerekek összemérhetik tudásukat. Mivel a pumpapályán futóbiciklivel, kerékpárral, rollerrel, gördeszkával és görkorcsolyával is lehet körözni, ezért igen nagyfokú változatosságot biztosít használói számára.

A pálya nagy előnye, hogy egyaránt élményt nyújt amatőröknek és profiknak, így a kezdőtől egészen a haladó szintig mindenki biztonságosan, saját ritmusában és merészségi fokának megfelelően tudja használni. Mivel a pályán egyszerre többen is haladhatnak, ezért a létesítmény használata megtanítja a gyerekeket arra, hogy tudatosan figyeljenek egymásra, így pedig nagyobb eséllyel kerülhetik majd el az esetleges későbbi baleseteket. „A gyerekek itt a gyakorlatban sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges készségeket, a nélkülözhetetlen elméleti tudás megszerzését pedig a Közlekedési Tudáspórba bevezetésével támogattuk, melyhez egy Közlekedő kisokos munkafüzetet is készítettünk”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Egy ilyen bringapályán gyorsan megszerezhető a szükséges erőnlét ahhoz, hogy akár egy nagyobb biciklitúrákba is belekezdjünk. Például már egy kicsi edzettséggel rögtön teljesíthető az a Tarjánig húzódó mintegy 40 km hosszú kerékpárút is, ami Etyekről indul, és Bicskén, Csabdin át csodálatos tájakban, halastavakban, pincesorokban gazdag útvonalat kínál a kerékpárosok számára. A biztonságos, komolyabb szintkülönbséget nélkülöző szakasz az amatőr kerékpárosok és a családdal kirándulók számára is ideális lehet.

Bicikliút a Gerecse lábánál, amiből egyszer nem elég

A jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően pedig az úgynevezett Duna-Duna útvonalon, amely magába foglalja a tarjáni szakaszt is, Esztergomból indulva Etyeken keresztül akár egészen Ercsiig tekerhetünk majd. Ezáltal a Duna-parton haladó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútról közvetlenül is elérhető lesz majd Tarján térsége. A tervek szerint Budapestről Etyekre, majd onnan tovább a Velencei-tóhoz tartó bicikliút is létesül, valamint kerékpárút épül majd Tata és Tarján között is.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet