A borzasztó időjárás izgalmassá tette a szakaszt, de az NTT támadása nem okozott komoly gondot az esélyeseknek a nap elején elengedett szökésből pedig Jonathan Narvaez (Ineos) nyerte meg az etapot. 

Hirdetés

Nem tartott sokáig a 2020-as Giro mezőnyének szerencséje, a tegnapi szinte teljesen sík és napsütéses etap után a 12. szakaszon visszatértek az emelkedők, ráadásul az ég is újra rászakadt a mezőnyre. A Cesenatico körül megtett bő 200 kilométeren az emelkedők nem tűntek elég nehéznek az esélyesek számára, így esélyes volt, hogy a szökevények csatázhatnak majd a győzelemért.

Épp ezért a nap elején komoly csata alakult ki az elmenésbe kerülésért, végül 13 fő tudott elszakadni, köztük Simon Clarke (EF) és Jhonatan Narvaez (Ineos). Úgy tűnt, a mezőny itt el is engedi a szakaszt, a szökés előnye bőven 10 perc fölé is nőtt.

Nagyjából féltávnál azonban megérkezett a várt felhőszakadás, ez és az NTT támadása pedig teljesen megkavarta az állóvizet. A dél-afrikai csapat nagyon keményen dolgozott Domenico Pozzovivoért, a mezőny nagyjából 20 esélyesre fogyatkozott, a szökés előnye pedig felére csökkent az utolsó 50 kilométerre. Ez az elülső csoport is szétszakadt, Narvaez és Mark Padun (Bahrain-McLaren) lépett el a többiektől.

Az esélyesek csoportja az utolsó emelkedőkön nem morzsolódott tovább, Jakob Fuglsangnak (Astana) technikai gond miatt ugyan bringát kellett cserélnie, de fel tudott zárkózni. Nem volt ilyen szerencsés Padun, aki szintén megállt kerékpárt cserélni és 30 másodpercre leszakadt Narvaezről.

Az ukrán versenyző ugyan nagyot küzdött, de felérni nem tudott, így csak második lett a karrierje eddigi legnagyobb győzelmét szerző Narvaez mögött. Az Ineos ezzel már harmadik szakaszgyőzelmét szerezte idén, az etapok kétharmadát ők vagy az FDJ nyerték. Harmadiknak Clarke jött be, az esélyesek pedig a végén kiengedve 8 és fél perc hátránnyal érkeztek.

Jelentős változások az összetettben nem történtek, Valter Attila viszont ezúttal sokat kapott, a CCC kapitányáért, Ilnur Zakarinért dolgozva 13 percet kapott az esélyesek csoportjától. Holnap ismét a sprintereké lehet a főszerep, bár az utolsó 20 kilométeren belül egy kemény emelkedő teheti nehézzé a gyorslábú versenyzők dolgát.

A 2020-as Giro d’Italia 12. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: RCS Sport

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet