Az elmúlt hetekben bekövetkezett súlyos járványügyi helyzet megkövetelte a cégektől, hogy felelősségteljes működéssel segítsék a lakosság megváltozott életmódját. Bevezették az érintésmentes ételkiszállítást, készpénz használat helyett bankkártyával való fizetést szorgalmaznak az éttermek és a boltok. A kialakult szituációban pedig egyre többen kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban, minimalizálják az elintézendő ügyeik számát. De hogy hatott ez a parkolásra és milyen lehetőségeink vannak, ha például muszáj elmennünk bevásárolni?

Hirdetés

Kontaktmentes szolgáltatások fontossága a felhasználók védelméért

Az elmúlt hetekben hazánkat is elérte a koronavírus, melyet a WHO világjárványnak minősített. Ebben, a minden szempontból kritikus időszakban pedig az a legfontosabb, hogy a lakosság tudatossága és odafigyelése mellett a cégek is segítsék a járvány megfékezését különböző intézkedésekkel. Ehhez a kulcs jelen esetben a kontakthelyzetek minimalizálása, a higiéniai feltételek megteremtése és sokkal szigorúbb betartása.

Amellett, hogy a vállalatok igyekeznek megkönnyíteni az otthon maradásunkat, van amikor ki kell mennünk az utcára, el kell intéznünk a bevásárlást, vagy hivatalos ügyeinket. A Parkl ebben az esetben is a felelős hozzáállásra hívja fel felhasználók figyelmét, ha tömegközlekedés helyett saját autóikat használnák. “Fontos, hogy olyan apró mozdulatok, mint a parkoló automata megnyomása, vagy jegyek használata is veszélyforrást jelent a vírus terjedésében. Szeretnénk a felhasználóink figyelmét felhívni arra, hogy amennyiben halaszthatatlan ügyeiket autóval kívánják elintézni, lehetőleg olyan alkalmazásokat használjanak, amik kontaktmentes szolgáltatást biztosítanak.” – árulta el Somogyi Zsolt, a Parkl Digital Technologies Kft. alapító-tulajdonosa.

Az elmúlt egy hét változásai a parkolások tekintetében

A Parkl statisztikái is kezdik igazolni azt a képet, amit bő egy hete a belvárosban látunk: üres utcák, kisebb forgalom. A kormányrendeletek kihirdetésének következtében mutatnak látványosabb csökkenést a parkolási tranzakciók. Ez számokban annyit jelent, hogy Budapesten a múlt hét hétköznapi átlagos parkolási számokhoz képest a hétfői napon közel 43%-kal volt kevesebb parkolási tranzakció.

A legtöbb munkahelyen bevezetett home office és az üzletek zárva tartása miatt ugyan jóval kevesebbet autóznak a fővárosban, de ez a szám szintre napról napra változhat. Eddig Budapesten egy hét alatt 40%-kal, míg vidéken átlagosan 30%-kal csökkent a közterületi parkolások száma. Míg Szegeden ez 30%, Debrecenben és Kecskeméten 42%-os csökkenést jelentett a hét elején. A legszembetűnőbb változás érthető okokból azonban nem közterületi, hanem a zárt téri helyszíneken figyelhető meg. A Parkl adatai szerint a múlt hét hétköznapi átlagos zárt téri parkolási számokhoz képest már 56%-kal kevesebb parkolási tranzakció volt. Olyan helyszínek parkolói helyei maradtak félig-meddig üresen, mint a bevásárlóközpontok, plázák valamint a nagyobb irodaházak. A belváros közelében lévő parkolókat szinte egyáltalán nem használták az autósok.

A Parkl ügyvezetője elmondta, hogy ebben a kritikus időszakban az egészség és egymásra való odafigyelés a legfontosabb. Ezért előfordulhat, hogy teljesen át kell alakítanunk eddigi életünket és rutinunkat azért, hogy minimalizáljuk vírus átadását minden téren. Előtérbe fognak kerülni a digitális, kontaktmentes szolgáltatások, vagyis minden olyan megoldás, amik kevesebb emberi érintkezést tesznek lehetővé az elkövetkező hetekben/hónapokban, ebben pedig a Parkl teljes mértékben a felhasználók segítségére lesz az előttünk álló időszakban.

* A statisztikák a Parkl felhasználók parkolási szokásai alapján készültek

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet