Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket a 2021-es Tour de Hongrie kapcsán szurkolóként tudni érdemes. Íme!

Hirdetés

A verseny hivatalos roadbookja ide kattintva tölthető le, ebben minden létező információt megtalálsz a 2021-es Tour de Hongrie-ról.

A verseny

A Tour de Hongrie egy kilencvenhat éves múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb magyar kerékpáros viadal, az ország nemzeti körversenye. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg, a magyar kerékpárosok a Francia Körverseny, a Tour de France mintájára hívták életre a mi nemzeti körversenyünket, amely ezért viseli azóta is a francia Tour de Hongrie (ejtsd: Túr dö Ongri) nevet. Az évek során háborúk, politikai rendszerek és más kihívások miatt hosszabb időszakokon át is szünetelt a verseny, az idei lesz a 42. kiírás.

Bővebben: A Tour de Hongrie kalandos története

A rang

A Tour de Hongrie az UCI Europe Tour sorozatának elsőkategóriás eseménye: 2018 óta szerepel a nemzetközi versenynaptárban 2.1-es kategóriával. A magyar kerékpársport történetében korábban még sosem rendeztek ilyen magas kategóriájú viadalt hazánkban.

Bővebben: UCI Europe Tour calendar

A résztvevők

Az ötnapos országúti viadalon huszonkét csapat áll rajthoz, minden együttes hat versenyzőt indíthat – így az UCI 2.1-es kategóriájú viadal mezőnyének létszáma elérheti a 132 főt. A versenyen csak kontinentális (vagy annál magasabb) bejegyzésű csapatok, illetve nemzeti válogatottak állhatnak rajthoz.

Bővebben: Itt a Tour de Hongrie rajtlistája!

A 2021-es Tour de Hongrie rajtlistája

Az értékelés

A nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja a tizenhatmillió forintot. A szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több különversenyt is értékelnek az országúti körversenyeken. Az összetett (valamennyi szakasz összeadott időeredményei alapján) legjobb egyéni versenyzője a sárga mezt viselheti, díjazzák az összetettben legjobb csapatot is. Ugyancsak az összetett időeredmények alapján talál gazdára a legjobban szereplő magyar versenyzőnek járó fehér mez. A szakaszok során kijelölt gyorsasági részhajrákon, illetve a befutóknál megszerzett pontok alapján hirdetik ki a gyorsasági pontverseny legjobbját, aki a zöld mezt húzhatja fel. A szakaszokon kijelölt hegyi hajrákon gyűjtött pontok alapján a hegyi pontverseny legjobbja kapja a piros mezt.

Kinek szurkolhatunk?

A címvédő Valter Attila és a 2019-es összetett második helyezett Dina Márton ezekben a napokban a Giro d’Italián vesz részt, de a rajtlistán rajtuk kívül ott van mindenki, aki „számít” a mieink közül. Indul a másik WorldTour-menőnk, a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás (Team BikeExchange), ott lesz a siófoki rajnál mind a három további ProTeam-tagunk, a 2016-os magyar bajnok Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec), a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik (EOLO-Kometa). A Giotti Victoria Savini Due is nevezte magyarjait, a bajnoki címvédő Filutás Viktor mellett a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergelyt, a magyar válogatott színeiben pedig Karl Ádám, Orosz Gergő, Palumby Zsombor, Szöllősi Ferenc, Rózsa Balázs és Hrenkó Norbert szállhat nyeregbe, vagyis várhatóan összesen tizenhárom honfitársunk sikeréért szoríthatunk!

Bővebben az esélyekről: Itt a Tour de Hongrie előzetes rajtlistája!

Fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu

Hányszor nyertek magyarok?

A körverseny kilencvenhat éves története során a hazai kerékpárosok szerezték meg a legtöbb győzelmet, tizenkilenc alkalommal nyert magyar versenyző az összetettben. Négyszer osztrák, háromszor szlovák, kétszer olasz, német, illetve ukrán kerekes vitte haza a fődíjat, egy-egy alkalommal győzött Oroszország, Ukrajna, Svájc, Franciaország, Hollandia, Jugoszlávia, Luxemburg, Észtország, Kolumbia és legutóbb Lettország versenyzője.

Hol követhetem a versenyt?

A Tour de Hongrie történetében hatodik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, a legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben, de az interneten, az m4sport.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők. 2021-ben is a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban lesznek láthatóak, Európában a kontinens legnépszerűbb sportcsatornáján, az Eurosporton is. A viadal utolsó, budapesti szakaszát az Eurosport2 is élőben közvetíti!

Bővebben: A Tour de Hongrie a tévéképernyőkön

Televíziós közvetítések menetrendje Magyarországon

Május 11., kedd
19:00–20:30: Nagy Rajt, csapatbemutató, élőben a www.m4sport.hu oldalán

Május 12., szerda
16:00–18:00: M4SPORT (1. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló)

Május 13., csütörtök
16:00–18:00: M4SPORT (2. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló)

Május 14., péntek
16:00–18:00: M4SPORT (3. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló)

Május 15., szombat
16:00–18:00: M4SPORT (4. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló)

Május 16., vasárnap
13:00–15:00: M4SPORT (1. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
13:00–15:00: EUROSPORT2 (1. SZAKASZ, ÉLŐ)

Május 17., hétfő
21:00–22:00: Eurosport1 (Tour de Hongrie, összefoglaló)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezünk a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie), Instagram-oldalunkon (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalunkon (twitter.com/tourdehongrie).

Társadalmi szerepvállalás

A Tour de Hongrie – ahogyan az elmúlt években is – továbbra is vállalja, hogy fontos ügyek mellé áll. 2021-ben is a közlekedésbiztonság fontosságára igyekszünk felhívni a figyelmet. Szívügyünk a biztonságos közlekedés, különösen a biztonságos kerékpáros közlekedés népszerűsítése, ennek érdekében az elmúlt évek során is igyekeztünk sokat tenni. A Magyar Kerékpáros Körverseny főszervezője, a Vuelta Sportiroda fontosnak tartja, hogy a nemzetközi sporteseményt övező megkülönböztetett figyelmet a társadalmi szerepvállalásban fontos ügyek felé is fordítsa.

Bővebben: Biztonsággal, szabadon
Bővebben: 1,5 méter – a biztonságos előzési oldaltávolság

A lebonyolítás

A Tour de Hongrie május 12-én Siófokon rajtol, az útja során hét megyét (Somogy, Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves), illetve tizennyolc várost (köztük két megyeszékhelyt, Kaposvárt és Veszprémet, valamint a fővárost, Budapestet), összesen 113 települést érint majd. A Tour de Hongrie szervezőbizottsága a pályázó települések közül sportszakmai és turisztikai szempontokat is szem előtt tartva választotta ki azokat a helyszíneket, amelyek a 2021-es Magyar Körverseny programjába kerültek.

A program

2021. május 11., kedd, csapatbemutató, Siófok
2021. május 12., szerda, 1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km)
2021. május 13., csütörtök, 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
2021. május 14., péntek, 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km)
2021. május 15., szombat, 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (202 km)
2021. május 16., vasárnap, 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km)

Részletes bemutatónk a szakaszokról ide kattintva olvasható.

Irány Budapest: Itt az idei Tour de Hongrie útvonala!

COVID-szabályok

Az eseményt a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások mellett rendezik meg, betartva nemcsak a Magyar Kormány előírásait, hanem a sporteseményre érvényes nemzetközi protokollt, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség aktuális szabályzatát. Eszerint a karaván úgynevezett versenybuborékban lesz az esemény teljes időtartama alatt, a szálláshelyekre, a rajt- és célterületeken elzárt területeire illetéktelenek nem léphetnek be, így sajnos bizonyos területeken nézők sem lehetnek jelen. A szervezők arra kérik a szurkolókat, hogy mindenképpen tartsák be a hatályos rendeleteket, az utak mentén a kerékpáros karaván elhaladása idején viseljenek maszkot és tartsanak biztonságos távolságot.

Címlapfotó: Vanik Zoltán / tdh.hu

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Idén végre nem a felcsúti stadiont vagy a Várbazárt kerülgetik, így felvetődött bennem, hogy kimegyek drukkolni. A jelenlegi Covidos helyzetet átgondolva mégsem teszem. Szerintem egészségügyi kapacitást még vétek ilyen eseményekre lekötni. Sajnos ez van, ha a vírusos zárás a húsvéti nyitáshoz lett igazítva.
    A 2-3 héttel később várható adatok már vsz. számomra is elfogadhatók lennének a szurkoláshoz.
    Remélem jövőre már ott leszek a pálya szélén.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet