Folytatva a Palócföldi kerékpározás új lehetőségeit bemutató cikksorozatunkat, most a mátrai és a szlovákiai részt mutatjuk be röviden.

Hirdetés

Korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet a Palóc Út kerékpáros fejlesztéseire, lehetőségeir és a névadó pályázatra. Most a három kerékpárkölcsönző állomás környékét ismertetjük kerékpáros szempontból, abban a reményben, hogy hamarosan feloldják a határátlépést követő karantén kötelezettségét, és könnyen látogathatunk el a tót atyafiakhoz is.

Terény

Az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk program keretében megvalósuló kerékpárkölcsönző hálózat egyik első állomása Terény. A Cserhát egyik kevéssé ismert, de felfedezésre érdemes települése mintegy 500 magyar – szlovák nemzetiségű lakost számlál, számos különös látnivalójával pedig a térség egyik idegenforgalmi központjává kezd válni. A Hunnia Csipkemúzeum mellett találunk itt többszáz darabos orsósmagnó-kiállítást, ökológiai gazdaságot, gombamúzeumot, vagy az Egy menyasszony stafírungja nevű magángyűjteményt.

Szentgyörgyi Albert emlékhelyek jelzik, hogy itt töltötte gyermekkorának nagy részét a későbbi Nobel-díjas tudós. Aki pedig a palócokra jellemző házakat keresi, Terényben több mint 100 védett parasztház áll még, legtöbb az úgynevezett Szőlősoron. Jelenleg hat különböző Terényből induló körtúrát ajánl az ide érkező kerékpárosoknak a készülő honlap.

Ha kölcsönbringára, szállásra, étkezésre vagy programra van szükségünk, akkor a kölcsönzőt, csipkemúzeumot, vendégházat és kávézót üzemeltető Fáy-Inn tud segíteni. Amennyiben a kerékpártúrák között a falut is fel szeretnénk fedezni, a helyiek is szívesen segítenek, de letölthető a Guide@Hand Palóc Út ingyenes mobil applikáció is, amellyel akár vezetett falusétát is tehetünk a településen.

Hrušov (Magasmajtény)

Épp csak átlépjük a határt (Hontnál, vagy Balassagyarmatnál) és mintegy 25 km után – Ipolynyéktől északra találjuk a festői szépségű honti falut, ahol minden év augusztusában megrendezik a népi kultúra és hagyományok nagy fesztiválját, a Honti Parádét. De érdemes ide ellátogatni máskor is, többek között a népi házai, a kiterjedt tanyás (szétszórt) települések és a faluban található számos látnivaló miatt.

A hrušovi népi építészet és a régi mezőgazdasági munkák emlékei egy tanösvény bejárásával ismerhetők meg. Érdekes a traktorgyűjteményük, a világ majd összes országának tűzoltó relikviáit őrző kis múzeum, vagy a kovácsműhely is. Érdemes megmászni a kálváriát, a kis kápolna mellől csodás kilátás nyílik a környékre. A legjobb program pedig a helyi hagyományos lepény sütése a tájház kemencéjében, majd elfogyasztása sós (fokhagymás) vagy édes (krumplis-túrós) változatban persze helyi körtepálinkával. Hiszen a település is a körtéről kapta nevét: hruška = körte.

A palóc kerékpárkölcsönző készülő honlapján jelenleg három hrusovi útvonal leírása található meg (35 és 73 km közöttiek). Ha pedig szállásra és kerékpárra is szükség lenne, akkor keressétek fel a gyógyfüveshez címzett fogadót, azaz az U bylinkárky nevű szálláshelyet!

Mátrafüred

Palócföld harmadik tájegysége a hevesi palócság, akik a Mátra környékén telepedtek le. A kerékpárkölcsönző hálózat helyi partnere a mátrafüredi Cicáskacus Vendégház. Mátrafüredet talán nem kell annyira bemutatnunk, mint Terényt, vagy Hrusovot, de ízelítőnek legyen itt pár környékbeli látnivaló.

A Mátra igen jó kerékpározási lehetőségeket nyújt. Jelenleg Gyöngyös és Mátrafüred közt tekerhetünk kerékpárúton, de a Mátrában 139 km összhosszúságú kerékpáros túraútvonal várja a hegyikerékpárosok szerelmeseit. Most már akár elektromos kerékpárt is kölcsönözhetünk Mátrafüreden is.

Kerékpártúránk előtt a helyi érdekességek közül nem hagyhatjuk ki

 • a Palócbaba Kiállítást (Palóc Néprajzi Magánygyűjtemény), ahol megismerkedhetünk a szálláshelynek nevet adó cicáskacussal is,
 • a kilátókat: délen a Kozmáry-kilátó, északon a Muzsla kilátó,
 • az éttermeket
 • a különleges outdoor programokat, mint a terepsegway, elektromos quad vagy kerékpártúrák, hegyi rollerek, íjászat, tereplovaglás, sziklamászás, stb.
 • a Sás-tó vagy az Oxigén Adrenalin Park élményeit.

Ha pedig túrázni indulunk, akkor a Mátra északi oldalán érdemes megállni

 • Parádsasváron a kastély és az üvegmanufaktúra,
 • Parádon a néprajzi kiállítások és a Parádi Kisvendéglő,
 • Parádfürdőn kocsimúzeum és az Ilona-völgy,
 • Recsken a palóc tájház és a Nemzeti Emlékpark,
 • Mátraderecskén a Népművészeti Ház és a Mofetta,
 • Sirokban a vár
 • Bükkszéken a Salvus fürdő miatt.

Ha a Mátra déli oldalán maradunk, akkor

 • Gyöngyösön a Mátra Múzeum és a kisvasút,
 • Gyöngyösoroszi mellett az Ásványok Háza,
 • Gyöngyöstarjánban a borospicék,
 • Gyöngyöspatán a gótikus templom és a Várhegy nem maradhat ki a megállók közül.

A fenti felsorolás persze nem teljes és erősen szubjektív, hiszen a Mátra számos lehetőséget nyújt a kerékpárosoknak is. Aki pedig eddig nem érzett elég erőt magában a hegyek meghódítására, próbálja ki az elektromos kerékpárokat, amelyekkel még itt is kényelmesen tekereghet! Jó utat a Palóc Úton!

(x)

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet