Csehországban elfogadták és így hamarosan a szenátus elé kerül a Cseh Szociáldemokrata párt kezdeményezésére benyújtott 1,5 méteres előzési oldaltávolságra vonatkozó törvényjavaslat.

Hirdetés

Így várhatóan júliustól számítani lehet rá, hogy az autósoknak 1,5 méteres helyet kell hagyniuk a kerékpárosoknak előzéskor. A javaslat egyedül a 30 kilométer/órás sebességkorlátozás alá eső területeken lenne engedékenyebb, itt elegendő lehet az 1 méteres oldaltávolság.

A törvénymódosítást a kerékpárosbalesetek magas száma indokolta. Mivel más európai országokban – például Franciaországban, Romániában, Németországban és Spanyolországban – már érvényben van hasonló szabályozás, így optimisták a törvényhozók, hogy Csehországban is javulhat a kerékpáros közlekedésbiztonság az intézkedés hatására. Ugyanakkor majd a szenátus fog a kérdésről végső döntést hozni, hiszen a szűkebb hegyi utaknál aggályos, hogyan lehet majd betartani az előírt távolságot.

Miközben Párizsban és más világvárosokban már bizonyítást nyert, hogy akár sebességkorlátozással, akár más módon csökkenthetőek a kerékpáros balesetek, addig Magyarországon még eddig nem sikerült ehhez hasonló eredményeket felmutatni.

Korábban ugyan hazánkban is volt már figyelemfelhívó kampány a 1,5 méteres oldaltávolság betartására.

Magyarországon is táblát kapott a 1,5 méteres előzési oldaltávolság

Követjük a fejleményeket és beszámolunk majd a kapcsolódó friss hírekről is!


Cikkünk a Magyar Kerékpárosklubbal kötött nonprofit együttműködésben készült. Ha teheted, te is Inkább bringázz!, hiszen biciklin kisebb a koronavírus-fertőzésveszély, és az immunrendszered is ellenállóbb lesz. További információk az Inkább bringázz! kampányról ide kattintva.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet