Három érintett ország, földutas szakaszok és lehetőség minden típusú versenyzőnek. A 2019-es Vuelta a szokottnál több teret hagy a sprintereknek és az időfutam specialistáknak, így a győzelemhez is komplexebb versenyző kell majd.

Alicantéban mutatták be 2019 utolsó nagy körversenyének útvonalát. A prezentáció szokás szerint a legutóbbi verseny legjobb pillanatainak felidézésével indult.

Hirdetés

A Vuelta útvonaláért az a Fernando Escartín volt a felelős, aki 1999-ben harmadik lett a Tour de France-on. A spanyolról akkori ellenfele, Lance Armstrong csak annyit mondott: ez csávó úgy teker, mint egy állat.

A verseny Spanyolország délkeleti tengerparti városából, a gyönyörű Torreviejából startol majd egy izgalmas csapatidőfutammal. A 18 kilométeres pálya szinte teljesen sík, túl nagy különbségek valószínűleg nem lesznek itt. A második napon dombos útvonalon Calpba látogat a mezőny, ahol 1973-ban Eddy Merckx prológot nyert. Egy újabb dombos szakasz után a negyedik napon összecsaphatnak a sprinterek, 24 órával később viszont már 1950 méter magasban, egy obszervatórium tőszomszédságában vár befutó a világ legjobb hegyimenőire.

Az első hét izgalmai itt még egyáltalán nem érnek véget, hiszen további két hegyi befutó vár a versenyzőkre. Ezután lehetséges, hogy a szökevények jutnak lehetőséghez a nyolcadik napon, majd jön a 9. szakasz, ami verseny egyik kulcsmomentuma lehet. Ezen a napon Andorrába látogat a mezőny, és habár csak 96 kilométer vár a versenyzőkre, két 1900-as hegyet kell majd megmászniuk, a befutót pedig 2000 méter fölött jelölték ki, ahová 22 kilométernyi szinte konstans hegymászás vezet. Ha ez még nem volna elég, 4 kilométernyi földút is vár majd a kerékpárosokra.

A jól megérdemelt pihenőnap után a franciaországi Pauban rendeznek javarészt sík időfutamot. Csak egy nappal később a 11. szakasz végén térnek vissza Spanyolországba, ahol körpályán akár egy szökés is hazaérhet. Egy újabb kiszámíthatatlan szakasz után a mezőny ismét ellátogat a Los Machucos közel 30%-os kaptatójára, ahol 2017-ben Froome úgy tűnt, verhető lehet a Vueltán.

Egy sprintereknek járó nap után a 15. napon ismét hegyi etap következik, majd az utolsó pihenőnap után, a 16. napon újra hegyi befutót tartanak. A 17. szakasz kicsit nyugodtabb lehet, de egyben 199 kilométerével a 2019-es Vuelta leghosszabb napja is lesz.

A 18. napon Sierra de Guadarramába látogat a mezőny, ahol 2015-ben Tom Dumoulin elbukott egy biztosnak látszó GT győzelmet. A befutó síkon lesz de négy első kategóriás hegy rostálja majd az esélyesek sorát. A 19. szakasz a sprintereké, majd a 20. napon egy relatíve könnyű harmadik kategóriás hegyen indíthat váratlan támadást az, akiben maradt még erő. Egy nappal később szokás szerint egy rövid madridi szakasszal zárul a verseny.

A 2019-es Spanyol Körverseny számokban:

  • Össztáv: 3272 km (szinte kilométerre ugyanannyi, mint 2018-ban)
  • 6 sík szakasz
  • 7 hegyi szakasz
  • 4 dombos szakasz
  • 2 magashegyi befutós szakasz
  • 1 csapatidőfutam
  • 1 egyenkénti időfutam
  • Összesen 8 hegyi befutó

A 2019-es Vuelta a Espana szakaszai:

Pihenőnap – szeptember 2., hétfő

Pihenőnap – szeptember 10., kedd

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet