Madárles vagy kemény emelkedők? Matula kunyhó vagy tükörsima bringautak? Ezekből mind kaphatsz, ha a Kis-Balaton körüli kerékpáros útvonalat választod. Az a legjobb benne, hogy minden érdekesség egy karnyújtásnyira van, menet közben is könnyű ugrálni a programok között. Kevés ennyire sokoldalú bringás kör van az országban.

Hirdetés

Táv: 58 km a száraz kör, 75 km látnivalókkal, hegyi kiegészítésekkel, és körülbelül 90 km, ha állomástól állomásig tekersz

Szintemelkedés: max 474 m, de akár közel tükörsima is lehet

Nehézség: könnyű-közepes

Ajánlott kerékpár: kiváló minőségű az aszfalt, bármilyen kerékpárral teljesíthető az útvonal.

GPX fájl letöltése: ide kattintva.

Utunk Balatonszentgyörgyről indul, ahová egészen jó a vonatközlekedés, a kerékpárszállító kocsik is tágasak. Balatonszentgyörgyről frissen épült kerékpárúton haladunk Sármellékig (némi csiki-csukira azért számíts, mert komoly útépítések zajlanak a környéken). Miután átkeltél a Zalán átívelő hídon, nemsokára áttérne a kerékpárút a másik oldalra.

Ha ebbe az irányba mész (tehát a 76-os úttal merőlegesen) a Kis-Balaton látogatóközpontba botlasz majd bele. Az épületet szeptemberben adták át (van interaktív kiállítás, mozi, tanösvény a tetőn, játszótér, 100 fős grillkonyha és természetesen ajándéküzlet), de innen indulnak a vezetett szárazföldi és vízi túrák a Diás-szigetre. Itt megelevenednek Fekete István híres regényének, a Tüskevárnak a helyszínei, köztük a Matula kunyhó is. Fontos, hogy a túrákra csak szakvezetőkkel lehet menni, és bringát sem vihetsz magaddal! Minden fontos információt megtalálsz a programokról ide kattintva.

Fly-Balaton jobbra

A Sármellékre tartó út utolsó részén véget ér a kerékpárút, és egy kicsit a közúton kell menni, de a forgalom elviselhető, és az aszfalt minősége is eléggé rendben van. Sármellék egyetlen igazi nevezetessége a Hévíz-Balaton repülőtér. Ha már arra jártunk, benéztünk, de ebben a covidos időkben nem sok planespottingra van esély. A reptér pont annyira kihalt, mint a körülötte megmaradt szovjet laktanyamaradványok (amelyeket szintén jól kifosztogattak az elmúlt évtizedekben). Talán majd egyszer újra beindul itt is az élet.

Sármellékről Zalavárra tekerünk – továbbra is az úton, továbbra is alacsony forgalom mellett. A település nyugati határán, közvetlenül a Hidvégi-tó tőszomszédságában találjuk a tájegység növény- és állatvilágát bemutató Kis-Balaton Házat, mellette pedig a Millenniumi Emlékművet, valamint Cirill és Metód oszlopát nézhetjük meg.

Innen már rajta vagyunk a Kis-Balaton-körön, a híd után igazán hangulatos, árnyas, fasoros úton tekerhetünk Zalaszabar felé.

Ha nem szereted az emelkedőket, itt mehetsz is tovább, egyéb esetben viszont nagyon is érdemes megmászni a településen csúcsosodó szőlődombokat. A hegy tetején van a Zobori élménypark (csúszdákkal, hullámvasúttal és sok más játékkal), nem sokkal később pedig egy teraszos borászatot is találsz, ahonnan gyönyörű a kilátás a Kis-Balatonra.

Még egy kicsit tovább tekerve élvezetes, hullámzó tájon fitogtathatod az erődet, szinte tökéletes aszfalton, szőlődombok ölelésében. Erre már nincs konkrét látnivaló, és az út is zsákutca lesz, szóval ideje legurulni.

Nagyradán ismét egyenesen továbbtekerhet az, aki nem kér a komoly emelkedőkből, a többieknek viszont itt is van egy kis kitérő, igazán szép és egészen komoly kihívásokat tartogató kaptatókkal.

Nagyrada és Garabonc után szinte lendületből begurulunk Zalakarosra, ahová már kerékpárút vezet. A településen ráadásul egészen új és jó minőségű a különálló kerékpárút, de sajnos a padkák elég élesek. Zalakaroson a termáltó környékén óriási csúszda és kilátó is van, na meg persze a Termálfürdő.

A Termáltó tőszomszédságában kerékpárút visz ki a település határába, hogy Zalakomár felé folytathassuk utunkat. Ezen a településen nem Magyarország legszebb arcát láthatjuk, pedig a maga a táj és a környék adottságai meglennének ahhoz, hogy javuljanak a helyiek lehetőségei.

Nem sokkal Zalakomár után jobbra himbás olajkutakat láthatunk, a következő lehetőségnél pedig jön a Bivalyrezervátumba vezető hosszú egyenes. Ottjártunkkor nem működött a pénztár, de szabadon lehetett ki-be járni (valószínűleg) a szezon vége miatt.

A bivalyokon és a táj szépségén kívül praktikus okai is lehetnek annak, hogy idetévedünk, ugyanis a rezervátumból közvetlenül Balatonszentgyörgyre bringázhatunk. Így lehet egy kicsit rövidíteni az úton, de jobb, ha tudod, hogy egy idő után megszűnik az aszfaltozás. Kerékpárosoknak egyébként kedvezményes jegyet árusítanak, viszont délután 5 és reggel 9 óra között nem érdemes a rezervátum közelébe menni, mert kutyákkal védik.

Mi javasoljuk, hogy a bivalyok után tekerj vissza a főútra, ugyanis van még bőven érdekesség. Balatonmagyaród északi csücskében egy balost veszünk, a jegenyesorok közötti út egyenesen a különleges hangulatú Kányavári-szigethez érkezünk. A madaraktól hangos szigetre átvezető híd előtt van parkoló is, bár fizetős. A szigeten vezet a Búbos vöcsök tanösvény, és egy felújított kilátót is találsz – szóval főleg rövidebb gyalogtúrákra ideális.

Kicsit visszább gurulva a Kányavári-szigethez vezető úton, balra egy, a Vízművekhez tartozó úton, az autók miatt kirakott sorompót megkerülve megyünk tovább. Az út tükrösima és háborítatlan, a víz közelsége miatt hamisítatlan, vízpartokra jellemző, párás illatfelhőben tekerhetjük le az utolsó kilométereket. Út közben átkelünk majd a Kis-Balaton két nagyobb tavát összekötő csatornán (és így a Zalán) is, végül egy jó hosszú célegyenesben érünk Zalavárra, ahol nekikezdtünk a körnek.

A Kis-Balaton bringakör igazi különlegesség Magyarországon, ugyanis néhány kivételt (például a Tisza-tavat) leszámítva kevés olyan biztonságos kerékpáros kör van, ahol ennyire jól tudja érezni magát egy átlagos kondícióval rendelkező család, vagy akár egy teljesítményorientált bringás is. Ha a kör tőszomszédságában leteszitek az autót, és kihagyjátok a plusz emelkedős kitérőket, különösebb megerőltetés nélkül abszolválható az útvonal. Aki viszont kihívásra vágyik, az sem fog csalódni, és egy napba belefér a dolog vonatozással együtt.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet