Hirdetés

Valószínűleg a Chasing Legends sikerén felbuzdulva a Schleck-testvérek felkészüléséből is film készült, ám azt nem is sejtették, hogy az özönvíz csak ezután jön.

Hogy mennyire gyorsan telik az idő, azt könnyen felfedezhetjük, ha egy 2011-es sporteseményről szóló film főszereplői már mind visszavonultak. Jens Voigt, Fabian Cancellara, Cadel Evans, Alberto Contador, Andy és Fränk Schleck…Ők már mind szögre akasztották a cipőt. Durva mi?

Hirdetés

Még érdekesebb hét év távlatából visszanézni a 2011-es Tour de France történéseit a The Road Uphill című filmben, ezúttal a Schleck-testvérek és csapatuk, a Leopard-Trek szemszögéből.

2010-ben Andy Schleck másodszorra lett második a Tour de France-on és mindkét alkalommal a legnagyobb GT-sztár, Alberto Contador ellen kapott ki. A Schelck-testvérek nem sokkal később bejelentették, hogy luxemburgi tőkével saját csapatot alapítanak, ahová viszik magukkal Cancellarát, Voigtot, Fuglsang-t és egy rakás fontos embert is. A csapat magja tehát távozott, a feje, Bjarne Riis csapatmenedzser viszont maradt és ellensúlyként leigazolta Alberto Contadort, hogy a 2011-es Tour de France se maradjon izgalmak nélkül.

A testvérpár 2010-ben elindult a Vueltán is, és utolsó versenyükön még sikerült jól összeveszniük Bjarne Riisszel. Andy Schleck és csapattársa Stuart O’Grady a Vuelta 10. szakasza után egész este italoztak, amit egyértelműen tiltott a csapat-protokoll. A versenyzők hajnali ötkor értek vissza a szállásra, így Riis-t nem érdekelte mennyi alkohol fogyott, hazaküldte a versenyzőket. Fränk Schleck végül negyedik lett az összetettben.

Mindez, persze nincs benne a The Road Uphillben, a film Schleckék dicső tekerésével indít és a céllal: ideje megnyerni a Tour de France-t. Szép vágóképek az új csapatról, vakuvillogás, nagy ígéretek. Igazából akkoriban még én is elhittem, hogy nyerhetnek, Riis-t leszámítva minden eszközük megvolt rá.

Javuló esélyek?

Tovább javult az esélyük a nagy rivális, Contador időközben kirobbant doppingbotrányával, ami a spanyol versenyprogramját is megváltoztatta. Contador tavasszal a Giro d’Italián is elindult, hiszen senki sem tudta, hogy a Tour de France-on egyáltalán még engedik-e majd részt venni. Contador talán pályafutása legjobbját nyújtva megnyerte az Olasz Körversenyt, de az a szakma szerint az elmúlt évtizedek egyik legbrutálisabb GT-je volt. A Giro-Tour duplát alapból is szinte lehetetlennek tartották, így pedig még elérhetetlenebbé vált Contador számára is, hogy a Touron is nyerjen.

Kicsit vontatott előkészítés, Scleckék gyerekkora, valamint újságírók, szakértők megszólaltatása után azért csak belecsapunk végre a Tour de France-ba is. Schleckék a csapatnak (és kiemelve innen Cancellarát) köszönhetően remekül állnak az első hét végén az összetettben. Contador máris perceket veszít, kiderül, hogy nincs jó erőben, de pechjükre az örök küzdő, Cadel Evans viszont élete legjobb formájában volt és ezúttal a Touron sem tört meg. A luxemburgiak sokáig csak Contadorra figyeltek, de kiderült, hogy az ausztrál lesz a fő kihívójuk.

Az a bizonyos lejtmenet

A film egyetlen igazán mély, de számomra szintén ellentmondásos momentuma a verseny és a film kétharmadánál jön el. Andy Schleck az esős 16. szakasz utolsó lejtmenetében egy percet veszít riválisaival szemben, így elérhetetlen távolságba kerül a végső győzelemtől. A Schleck-testvérek sosem voltak a legjobb lejtőmenők, de Andy-t megrendítette csapattársa, Wouter Weylandt esete, aki a Giro d’Italia harmadik napjának lejtmenetében bukott és életét vesztette. Andy ezt nem is rejti véka alá a filmben, de a szervezőket hibáztatni a lejtős befutó miatt és azzal érvelni, hogy legalább nem került kórházba és különben is, a család sokkal fontosabb…Nekem kicsit sok volt egy olyan bringástól, aki a Tour de France megnyerésére pályázott.

Andy végül fordítani tudott, a 18. szakaszon bátor szökéssel szakaszt nyert, perceket vert a riválisaira és a sírból hozta vissza a Tourt. Utána hiába vehette fel a sárga trikót is, sajnos jött a mélyrepülés, a Schleck-testvérek (egyik) achilles sarka: az időfutam. Cadel Evans egy perces hátrányából másfél perces előnyt csinált, így ő lett a Tour győztese, Andy ismét második lett, de legalább testvére, Fränk is felért a dobogóra.

Özönvíz

A film itt véget is ér, de azt akkor még nem is sejtettük, hogy a Schleck-tesók innentől mélyrepülésbe kezdenek. A problémák a RadioShack és a Leopard csapat összeolvadásával kezdődtek. Lance Armstrong sikereinek egyik legnagyobb kulcsfigurájának tartott Johan Bruyneel csatlakozott a csapathoz, akinek a pletykák szerint egyik első intézkedése volt, hogy a frissen piacra került film összes példányát megvásárolja, majd bezúzassa. Kicsit meredek húzás, de volt is benne valami. A The Road Uphillt hiába írta az élet, összességében Andy sorozatban harmadik alkalommal elért második helyének állít szentélyt, ideje volt, hogy már a győzelemre összpontosítson. Bruyneel-t nem igazán fogadták be a csapatba és később a kirobbant Armstrong-botrány miatt mennie is kellett, de Andy további sikereinek inkább a rengeteg bukás és sorozatos alkohol-problémák szabtak gátat. Egy térdsérülés véget is vetett a karrierjének 2014-ben.

Hirdetés
Összegzés
Értékelés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!
a-film-amit-johan-bruyneel-bezuzatottA The Road Uphill egy igényesen elkészített film a Schleck-testvérekről, de kicsit vontatott a történetmesélés és elköveti a legnagyobb hibát: legendát csinál a legenda-jelöltekből, akik végül eredményeik alapján nem is feltétlenül érik el a státuszt.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet