Legutóbb a Tisza-tó körről írtunk, de ha már arra jártunk, kipróbáltunk egy újabb kerékpáros túraútvonalat, ami visszavezet a madárvilággal tarkított pusztából a hegyek birodalmába.

Táv: 61 km

Hirdetés

Szintemelkedés: 435 méter (dombos).

Nehézség: közepesen nehéz, az Eger környéki dombok viszonylag meredekek, inkább edzett felnőtteknek való terep.

Ajánlott kerékpár: bár vannak elég durván kátyús részek, de javarészt jó minőségű, végig aszfaltozott az út, bátran lehet menni akár országúti kerékpárral is.

GPX fájl letöltése: ide kattintva.

Ezt az útvonalat elsősorban a Tisza-tóhoz való közelsége és a változatossága miatt ajánljuk, hiszen saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, milyen hatalmas különbség van az Alföld kopár tájai, és a Bükk lábának szőlődombjai között. Fontos azonban kiemelni, hogy jelenleg elég rossz a vasúti közlekedés Eger felé, mivel pályafelújítás miatt vonatpótló autóbusz közlekedik Pécel és Aszód között. A felújítás elméletileg 2020 végéig tart, akkor viszont visszatér az egri G80-as gyorsvonat, amivel átszállás nélkül lehet majd közlekedni Budapest-Keleti és Eger között. Addig sajnos marad az autó, vagy a kalandos vonatozás. Utóbbinál van egy átszállás Hatvanban, majd Aszódig megy a vonat, ahonnan vonatpótló busz van Pécelig – bringaszállítási lehetőség nélkül.

Mi ez az egész?

A Flowcycle 2019-ben igazán nemes felkérést kapott: bejárjuk az ország jelentősebb kerékpáros túraútvonalait. Ezúttal a Tisza-tó körüli gáton lévő kört és az egyes kerékpáros túraútvonal egyik szakaszát mutatjuk be nektek, ami Poroszlótól Egerig vezet. Az útvonal 1-es számot kapott a hazai számozásban, azonban ennél többről is szó van. Az általunk bejárt szakasz egy nagyobb hálózatnak, az EuroVelo14 nemzetközi kerékpárútnak a része, melynek kijelölése jelenleg is zajlik. Az országot nyugat keleti irányban átszelő nemzetközi útvonal kialakítása jelenleg is zajlik, Szentgotthárdtól Budapesten át egészen Debrecenig tart majd hazánkban. A Poroszló – Eger szakaszt már kitáblázták.

Túránkat Poroszlóról kezdjük, a Tisza-tó egyik legnagyobb településéről. Strand természetesen van, de valószínűleg inkább az ökocentrumról ismerős a település a legtöbb idelátogatónak. Itt megismerheted a Tisza-tó teljes élővilágát, és ezen a helyen találod Európa legnagyobb édesvizű akváriumát is. Ha ide érkeznél autóval, itt bringát is bérelhetsz. Csónakos túrák indulnak közvetlenül a kerékpárút mellől a Tisza-tavi madárrezervátumba, ahol hazánk legszebb madárfajait lehet megnézni természetes közegükben. Ha nem akarsz sietni, simán szánj rá fél napot, hogy nyugodtan kiélvezhess mindent!

Ha viszont végre belekezdesz a túrába az 1-es táblát kell követned, Poroszlón többet is találsz majd. Ha a Tisza-tó körből folytatod a túrát, két infó: a településen szinte az összes közkutat elzárták, kivéve egyet, amit a Fő úton találsz, dél felé haladva a jobb oldalon. Rögtön a túra legelején találsz egy kis parkot (’56-os emlékmű) is, ahol megpihenhetsz.

Tovább haladva az útvonalon, eleinte jó minőségű, de szűk úttal találkozol, majd később, Borsodba átérve lesznek azért kevésbé jó részek. Borsodivánka határában bal kéz felől találsz majd egy jópofa, kecskesajtokat áruló bódét. Ezen a településen egyébként zajlik egy elpusztult földvárnak a feltárása (közösségi erővel), de egyszerű nézelődő számára egyelőre még talán nem túl érdekes látvány. Borsodivánkát egy éles jobb fordulóval hagyod majd el.

A következő település Négyes lesz, ahol legyél figyelmes, hiszen amint jobbra fordulna az út a községben, neked balra kell menned. Mi sikeresen be is néztük, mert nagyon csábító, nyílegyenes tüköraszfalt vezet Tiszavalk felé, de a túra Szentistván felé folytatódik. Készülj fel, mert azon a községen nem találsz majd működő közkutat!

Itt már sunyin elkezd emelkedni az út (és így lesz egészen Egerig), alig pár tized százalék, de ahogy telnek a kilométerek, szépen meg lehet rogyni, ha nem figyel oda a frissítésre az ember. Az út itt megint csak elég szűk és az egész túra során itt a legrosszabb az útminőség, esélytelen normális tempót felvenni. Szentistván egyébként a három matyó település (a Matyóhímzés szülőhazái) egyike.

A triumvirátus újabb tagja, Mezőkövesd következik, ami Eger mellett a legnagyobb város az útvonalon. A járásszékhely talán legnagyobb turistacsalogatója a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, ami az átlag 15,5 mg/l szulfidion-tartalmával az első Magyarország kénes gyógyvizei között. Mezőkövesden van vasútállomás is, így ha Hatvan felé/felől vonatoznál, tudsz erre rövidíteni egy kicsit, de figyelj, mert nem minden vonaton szállítható kerékpár!

Mezőkövesdet elhagyva egyre jobban átalakul a táj, egyre több dombot kell megmászni, a búzamezőket pedig szép lassan szőlődombok váltják fel. Kicsit a forgalom is megnövekszik, de még kezelhető mértékű marad. A következő településen, Bogácson is van termálfürdő, összetétele hasonló a mezőkövesdiéhez. Bogács északi határában szép horgásztó van az út mentén, ahonnan jó kilátás nyílik a Bükk domborulataira.

Bogács után már komolyabb, 5-6%-os emelkedők következnek, a dombok leküzdésével nem csak visszatérünk Heves megyébe, de Noszvajjal rögtön a Bükki borvidékbe csöppenünk. A borospincék mellett a barlanglakásokat érdemes megnézni (a település elején rögtön balra hajtűkanyar, majd jobbra a Honvéd utcába), amikben az a legérdekesebb, hogy nem is olyan borzasztóan régen, a 19. század elején létesültek, elsősorban a szegénység miatt. Talán még meghökkentőbb, hogy az utolsó lakó 1975-ben költözött el erről a területről. A hely decembertől áprilisig zárva tart, viszont a belépő csak 300 ft.

Noszvaj után jön csak az igazi mászóka, helyenként 9%-os meredeket kell leküzdeni. Ez a bő két kilométeres emelkedő már a Strava szerint se gyerekjáték, ők negyedik kategóriás hegynek jelölik. A leggyorsabbak négy és fél perc alatt felrántják a bringát ide, de aki nem ehhez van szokva, annak 10 perc simán lesz. A jó hír az, hogy a fáknak köszönhetően legalább árnyékban tekerhetünk.

Egerbe már biztos, hogy boldogan érkezel, hiszen szép kis lejtmenet vezet az Egri Csillagok legfontosabb helyszínére és egyben túránk végére. Ugyan Egerben folytatódik a táblázás a város jó minőségű kerékpárútjait is igénybe véve, de javasoljuk, hogy szabadon fedezd fel a környéket. Eger sétálóövezetes központjából elég sok látnivaló könnyen elérhető, a Minaret, a vár, a Csillagászati és a Gárdonyi Géza Múzeum, valamint a Török Fürdő is szinte karnyújtásnyira van.

Mi mindenképpen javasoljuk, hogy kösd össze ezt a túrát a Tisza-tó megkerülésével. Így lesz egy kis kihívás is, ráadásul testközelből tapasztalhatod meg Magyarország két meghatározó tájegysége között a különbséget. Az emelkedők miatt azonban érdemes átgondolni, hogy viszünk-e tapasztalatlan túrázót a környékre. A szintkülönbség ugyan nem vészes, de a folyamatos emelkedés és a meredekebb falak azért már igényelnek egy alapvető kondit.

Tématámogatás: Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet