Hihetetlen végjátékkal zárult a Dauphiné, de nem csak a vert had, hanem a győztes csapat is vakarhatja a fejét ezek után, hogy hogyan fog nekiállni majd a Tournak.

Hirdetés

Mindössze 115 kilométeres volt a Dauphiné utolsó szakasza, azonban négy komoly hegy is szerepelt az útvonalban. Ennek megfelelően folyamatos akciók és váratlan fordulatok jellemezték az egyhetes körverseny utolsó etapját.

A legelső hegyen (Col des Saisies) már ellépett egy 20 fő fölötti elmenés, de közülük csak Gallopin tartott ki elöl értékelhető előnnyel a hegytetőig, mivel az esélyesek is folyamatos akciókkal növelték a tempót (Froome és Valverde is támadott).

A lejtmenetben aztán többen is utána eredtek Gallopinnek, köztük a Sky két versenyzője, Michal Kwiatkowski és David Lopez is. Egyértelmű volt az üzenet: Froome későbbi, komolyabb megindulásának készítik elő a terepet a brit csapatnál.

Ez az etap azonban egyáltalán nem volt ilyen könnyen megtervezhető. Froome valóban támadott a Col des Aravis-on, de nem sikerült előnyt kiharcolnia. Nem úgy Valverdének és Arunak, majd a Colombiére hegyen Contadornak, Bardetnak, Fuglsangnak és Martinnak, akik nem túl jelentős, de számottevő előnyt harcoltak ki maguknak. Ekkor már Porte sem volt rest, azonban Froome-ot nem sikerült leszakítania. Sőt, a brit visszatámadott, és Colombiére tetején szinte egyedül maradt a sárga trikós.

Froome a lejtmenetben felért Contadorra. Ketten együtt 24,5 kilométerrel a cél előtt beérték Martint, Bardet-t és Fuglsangot is. Porte már közel egy perces hátrányban üldözött ekkor.

Az utolsó hegy lábánál érték csak utol az elöl tekerő Arut és Valverdét. A fiatal olasz be tudott állni a Froome-Contador fémjelezte csoportba, azonban az idén eddig remekül teljesítő Valverde később lemaradt.

Az akciók tovább záporoztak a Plateu de Solaison hegyen. 7,4 kilométerrel a cél előtt támadott Daniel Martin, akivel Jakob Fuglsang tudott menni. A dán két kilométer után megunta az ír társaságát és egyedül ment tovább egészen a szakaszgyőzelemig. Fuglsang olyan nagy előnyt tudott kiharcolni, hogy az összetett győzelmet is megszerezte egy hajszállal. Csak a jóváírásoknak köszönhetően lett 10 másodperces előnye a végelszámolásnál.

Porte egyébként ma is nagyon jó formában volt, hiszen felért Froome-ékra és a végén még a brit előtt is futott be. Nagyon kevés hiányzott neki, hogy megtartsa a sárga trikóját, azonban a csapata nem teljesített ezen a napon jól, amit az a tény is mutatott, hogy az első 25-ben nem végzett BMC-s.

A Plateu de Solaison hegyen történtek közül még érdemes kiemelni Contadort és Froome-ot, akik mindketten az elvárások alatt teljesítettek. Contador Bardet támadásakor szakadt le 5,3 kilométerrel a cél előtt és több mint 4 percet gyűjtött a befutóig. A spanyol ezzel a betlivel a top 10-ből is kiesett. Froome a hegy nagy részét húzta elöl, csak 3 kilométerrel a cél előtt főtt meg, de akkor látványosan. Leöntötte magát egy kulacs vízzel, majd szépen felfalták a többiek és otthagyták. Froome végül a negyedik helyen zárt az összetettben.

Jakob Fuglsang tehát ismét szakaszt nyert és most már azt is elmondhatja magáról, hogy World Tour egyhetes viadalon is győzni tudott. Az Astanának két kártyája is lesz a Tour de France-on, hiszen Aru is jól mozgott a hegyeken és végül az ötödik helyen zárt az összetettben.

A második Richie Porte (BMC) lett, viszont csapat annyira gyenge volt, hogy nehéz dolga lesz a Tour de France-on. Ez a verseny megmutatta, hogy idén nem csak 1-2 ember harcolhat majd a sárga trikóért. Ilyenkor pedig megsokszorozódik egy erős csapat értéke.

A 2017-es Critérium du Dauphiné utolsó szakaszának végeredménye és a verseny végső összetett eredménye:

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet