Ha igazi természetközeli élményre vágysz két keréken, ami határokon – köztük Magyarországon is – átível, akkor az Amazon of Europe Kerékpáros Túraútvonalra mindenképp látogass el! Különböző szakaszai különleges és egyedülálló élményt nyújtanak mind természeti látnivalókban, mind kulturális tekintetben. Pattanj nyeregbe a Duna, a Dráva és a Mura mentén!

Hirdetés

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Duna magyar, horvát, szerb szakasza Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere.

Dráva / Fotó: Goran-Safarek

A három folyó 700 kilométeres „zöld övet” formál, összekapcsolva öt ország több mint 1 millió hektáros, természeti és kulturális szempontból különösen fontos területét, így szimbolizálva azok egységét. A terület 2021-ben várhatóan megkapja a világ első öt országra kiterjedő UNESCO Bioszféra Rezervátum minősítést, melynek elérésében partnereivel együtt a WWF civil természetvédelmi szervezet is részt vesz. Ennek a három folyónak a vidékét sokan Európa Amazonasaként is emlegetik, melyet ma már összefüggő kerékpárút-hálózat kísér.

Az Amazon of Europe Kerékpáros Túraútvonal hossza eléri az 1250 km-t és a három folyó mindkét partján futnak szakaszai. A kerékpárutat 27 szakaszra osztották fel és megnyitását 2021 őszére tervezik. A szakaszok egyénileg is bejárhatók, de különböző ajánlatokat tartalmazó turisztikai csomagok közül is választhatnak majd azok, akik szeretnék bejárni ezeket az eldugott és népszerű folyókat. A változatos szolgáltatásokat nyújtó csomagok igénybevételével közvetlenül természetvédelmi munkát is fognak támogatni a kerékpáros turisták, hiszen a bevételek meghatározott részét a program gazdái visszaforgatják a természeti környezet állapotának javítását és a helyiek boldogulását szolgáló projektekbe.

Az Amazon of Europe Kerékpáros Túraútvonal bejárása során természeti értékek sokaságát ismerhetjük meg, és kulturális élményeket is szerezhetünk, hiszen a Mura, a Dráva és a Duna vidéke mindezekben egyaránt bővelkedik. A természeti értékek és a változatos folyóvízi környezet jelentőségét bizonyítja, hogy összesen 13 természetvédelmi terület található ebben a térségben. Mindezek megőrzése kiegészül a kulturális sokszínűséggel és a nemzetek változatos tradícióival, amelyek így együtt alkotnak egységet.

A folyók és ártereik létfontosságúak a biológiai sokféleség szempontjából, és az itt élő közösségeknek egyaránt értékesek – a horgászat például a népszerű időtöltések egyike ebben a térségben. A kiterjedt árterek csökkentik az árvízveszélyt és hozzájárulnak a jó vízminőséghez, ami lényeges az ivóvíz, az erdők és a mezőgazdaság szempontjából és rekreációs célokat is szolgálnak. Az idelátogatók gyakran mennek vízitúrázni, madármegfigyelésre, horgászni és biciklizni.

Fotó: Iskriva

A terület kulturális öröksége magán viseli a keleti és nyugati kultúrák és népcsoportok keveredésének nyomát. Az apró falvak és kisvárosok, a tradicionális vendéglátás a közelből és távolról érkező turisták számára egyaránt vonzó lehet. A 27 kijelölt kerékpáros szakasz bármelyikén egyedi érdekességekkel találkozhat a túrázó, és olyan vezetett programokat is igénybe lehet majd venni, ahol a kultúra, a történelem vagy a természeti környezet jellemzőit jól ismerő túravezetők adnak mélyebb betekintést a vidék életébe.

A programról tájékoztató kiadvány és térkép is elérhető egyelőre angol nyelven ide kattintva.

Néhány adat az Amazon of Europe Kerékpáros Túraútvonalról:

  • 3 folyót, a Murát, a Drávát és a Dunát kíséri végig az Ötoldalú Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátumban;
  • hossza eléri az 1250 km-t és 27 szakaszt különítettek el rajta;
  • 5 országot érint: Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot és Szerbiát;
  • Magyarországtól legtávolabbi pontja az ausztriai Mureck városa, másik végállomása pedig Mohácson van.

Írta: Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő folyók programjának vezetője

Hirdetés
A WWF Magyarország a nemzetközi alapítvány hazai szervezete, amely 1991-ben kezdte meg működését. A közhasznú alapítványként működő civil szervezet a nemzetközi természetvédelmi törekvésekkel összhangban dolgozik, de a hazai igények alapján meghatározott célkitűzéseket követ. A Flowcycle és a WWF nonprofit együttműködésében fenntarthatósággal, környezetvédelemmel kapcsolatos cikkeket olvashattok.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet