Hirdetés

Az újabb nap az Alpokban ismét komoly változásokat hozott az összetettben. A nagy esélyes Roglic úgy tűnik elszámolta magát, ami az összetett vezetésébe került.

Hirdetés

A pénteki nap izgalmait követően a Giro mezőnye ma is maradt a hegyek között, így várható volt, hogy ismét az összetett esélyeseké lesz a főszerep. Ezúttal bár rövidebb távon, mindössze 132 kilométeren, de ismét egészen brutális, bő 4000 méternyi szintemelkedést kellett leküzdenie a versenyzőknek.

A nap szökése bő 30 kilométer küzdelem után alakult ki. Ezúttal egy kisebb, de jó nevekből álló csoport szakadt el a mezőnytől, melynek 8 tagja közt ott volt a fehér trikót korábban viselő Carthy és a hegyi trikóra pályázó Ciccone is. Hozzájuk később felzárkózott Gallopin, valamint Nibali és Lopez egy-egy segítője. A mezőny azonban nem engedte túl nagyra nőni a különbséget, hátul a Jumbo Visma diktálta a tempót. A csoport sorra mászta meg a kategorizált emelkedőket, amiket Ciccone kivétel nélkül elvitt, ezzel szinte eldöntve a hegyi pontversenyt.

Az igazi csata kezdetére viszont ezúttal a szakasz utolsó komolyabb emelkedőjéig kellett várni. A 10 kilométer hosszú (átlag 9,8%) Colle San Carlon először Nibali lendült támadásba, amit csak a legnagyobb esélyesek tudtak átvenni. Ez egyúttal a szökevénycsoport végét is jelentette, az innen hátramaradt Caruso pedig hatalmas tempót diktált Nibalinak. Ez a rózsaszín trikós Polancnak már sok volt, a szlovén végül 7:30 körüli hátránnyal érkezett célba és elvesztette első helyét az összetettben.

Az emelkedő végéhez közeledve több támadást is indítottak a legjobbak, végül Carapaz szakadt el a többiektől. Roglicot azonban úgy tűnt, biztos előnyének tudatában nem lehet zavarba hozni, a Nibali, Landa, Lopez, Majka négyessel együtt érkezett a hegytetőre, fél perc hátrányban.

A hosszú lejtmenet ezúttal nem okozott gondot senkinek, Yates és a fehér trikós Sivakov viszont nagyot küzdve visszaért Roglicékra. Az utolsó emelkedős szakaszon azonban senki nem vállalta magára a vezetést, így Carapaz közel kettő perc előnnyel ért célba és ezzel a szakasz mellé a rózsaszín trikót is bezsebelte. A második helyezett a feltámadó Yates lett, a többi esélyes egy csoportban érkezett célba, a harmadik helyet és ezzel a jóváírást Nibali szerezte meg.

Nagy kérdés, hogy Roglic csak elszámolta magát, vagy ma ennyi volt a szlovénban. Az viszont biztos, hogy helyzete innentől sokkal nehezebb lesz, immár ugyanis nem csak Nibalira, hanem Carapazra is figyelnie kell majd.

A Sky már Ineos néven fut, de még mindig Pinarello bringákkal versenyeznek. Lesd meg a csapatszínekben pompázó bringákat ide kattintva (x).

A 2019-es Giro d’Italia 14. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Kövesd velünk a 2019-es Giro d’Itala történéseit a flowcycle.hu/giro-2019 oldalon.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet