Romba döntötte a Team Sky összetett esélyeit egy rossz helyen álló motoros, de végre teljesebb képet kaptunk arról, hogy kik hacolhatnak majd a végső győzelemért.

Hirdetés

Az Olasz Körverseny kilencedik szakaszán 152 kilométer várt a mezőnyre, a nap végén az 1674 méteres Blockhaus-szal. Mindenki erre a napra várt, hiszen a verseny féltávjához közelítve várható volt, hogy most már a legerősebb hegyimenők is összecsapnak a rózsaszín trikóért.

A papírforma szerint ki is alakult egy szökés, azonban a nap nem róluk szólt, esélyük sem volt a győzelemre. A drámák azonban már a Blockhaus lábánál elkezdődtek, hiszen egy motoros nem húzódott le teljesen az út szélén miközben megállt és néhányan óriásit estek miatta.

A verseny egyik nagy esélyese, Tom Dumoulin (Sunweb) éppen, hogy kikerülte, azonban Keldermann csúnyát bukott (fel is adta a versenyt), valamint a fél Sky és a földön találta magát. Geraint Thomas és Mikel Landa csak néhány perc után tudta összeszedni magát, azonban ekkor elöl már a Movistar kegyetlen tempót diktált, csak 25-en maradtak legelső csoportban. Thomas két és fél perc hátrányban találta magát amiből a nap végére öt perc lett. Landa még sokkal többet kapott, sérülései valószínűleg súlyosabbak. Hasonlóan járt a fehér trikós Adam Yates (Orica-Scott) is. (részletek később).

Elöl azonban nem lassított le a Movistar, folyamatosan aprózták a létszámot. A tempónak áldozatul esett Tejay van Garderen (BMC) és a rózsaszín trikós Bob Jungels (Quick Step Floors) is.

Végül Nairo Quintana (Movistar) unta meg először a vonatozást és 6,6 kilométerrel a hegytető előtt támadott. A kolumbiaival Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) és Thibaut Pinot (FDJ) tudott menni. A hármas két kilométeren keresztül tekert együtt, míg sokadik próbálkozásra elment Quintana. Egy kilométerrel később Pinot is otthagyta Nibalit, akit a nem sokkal később a franciára felérő Dumoulin és Mollema (Trek) is lehagyott.

Quintana végül megnyerte a szakaszt és így átvette a rózsaszín trikót is, de csak 24 másodpercet tudott adni a Pinot Dumoulin duónak. Mollema elképesztő erőfeszítések árán beért 41 másodperc hátrányban, Nibali viszont már kerek egy percet kapott, ami annak fényében is sok, hogy tavaly is a harmadik héten kezdett igazán jól menni. Pozzovivo még beért a 1 perc 18 másodperc hátránnyal a hatodik helyen, de a többiek már mind legalább két percet kaptak.

Holnap pihenőnap, majd pedig 39 kilométeres egyéni időfutam, ahol nagy valószínűséggel Dumoulin átveheti a rózsaszín trikót.

A 2017-es Giro d’Italia 9. szakaszának videós összefoglalója:

A 100. Giro d’Italia 9. szakaszénak végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet