Hogy jutsz el bringával a Balatonról Veszprémbe?

Balatonalmádi – Alsóörs – Felsőörs – Veszprém – Szentkirályszabadja - Balatonalmádi kerékpártúra

Több túraleírás is foglalkozik azokkal a frissen épült kerékpárutakkal, amikkel el tudunk jutni Veszprémbe, vagy a Balaton kört tudjuk kiegészíteni. Túránkkal az Alsóőrsről induló frissen készült utat teszteltük egészen Veszprémig, visszafelé pedig a méltán népszerű Veszprém – Almádi szakaszon kerekeztünk vissza.

Hirdetés

Távolság: 35,7 km

Szintemelkedés: 270 m

Nehézség: közepes

GPX fájl letöltése: ide kattintva.

Balatonalmádiból a Wesselényi Strandtól nyugat felé indulva jutunk el Alsóörsre, végig kijelölt kerékpárúton. Útközben érintjük Káptalanfüredet, ahonnan szintén vezet út a Bakony fővárosához, de mi a jól kitáblázott alsóörsi bringás kereszteződésnél kanyarodunk északra Veszprém felé.

Egy vízparttól távolodva, ha nem felfelé kell tekerned, akkor kezdj el gyanakodni! Na, itt ettől nem kell tartani, mert a 270 méter szintkülönbség leküzdése egyből Alsóörsön megkezdődik, szerencsére frissen épített, tökéletes minőségű, jól kitáblázott kerékpárúton. A település épületein megfigyelhetjük a Balaton-felvidékre jellemző vörös homokkő használatot, megállhatunk az Alsóörsi református templomnál, ahol érdekes freskótöredékeket figyelhetünk meg. A falu északi határában felkapaszkodhatunk a Somlyó hegyre, hogy az ottani kilátóból megcsodálhassuk a Balatont és a Bakony lankáit.

Alsőörsöt elhagyva tovább kapaszkodunk a kitűnő bringaúton, és saját verejtékünk árán megértjük, hogy Felsőörsöt miért hívják Felsőörsnek. A túra legdurvább, közel 10%-os emelkedője következik. Nagy eséllyel az uralkodó észak-nyugati szélirány is pont szembe fog fújni, de legalább pótolja a lassabb tempó miatt elmaradó menetszél hűtő hatását. Mindemellett átlagos kondival, jól megválasztott sebességfokozattal, és komótosabb tempóval simán beérünk Felsőörs központjába, ahol meg kell állnunk az Árpád-kori templom kertjében, hogy megcsodálhassuk ezt a 12. századi nevezetességet.

Felsőörsről továbbindulva már tempósabban emelkedhetünk Veszprémig. Szabadságpusztánál hamarosan átadják az utolsó szakaszát a kerékpárútnak, de addig is itt van egy 1,5 kilométeres szakasz, ahol vagy ki kell menni a műútra, vagy az épülő, de még nem kerekezhető bringaút nyomvonalán tolhatjuk a bicajt. A lámpás kereszteződésnél ismét miénk a terep, és csak a táblákat kell követni, hogy kényelmesen beérjünk Veszprémbe.

Veszprém dimbes-dombos utcáin érdemes végiggurulni, és megnézni a Várat, a Tűztornyot, az Állatkertet, a Viaduktot, vagy ki lehet próbálni a legmagasabban fekvő magyar megyeszékhely éttermeit. Innen remek alternatív bringaútvonalak indulnak vissza a Balaton felé, amiről itt olvashatsz bővebben. Mi a Balatonalmádi felé vezető utat választjuk.

Ott jártunkkor az Almádi úti csomópont építkezés miatt le volt zárva, de alapvetően ezt az utat kell keresnünk, hogy végiggurulhassunk a Veszprém – Balatonalmádi kerékpárúton. Ez a szakasz a 2021-es Év Kerékpárútja szavazás negyedik helyezettje lett. A műúttól elkülönített nyomvonalon, jól karbantartott aszfaltcsíkon érhetjük el a Balatont, Szentkirályszabadján keresztül.

Erre bringázz, ha meguntad a Balaton köri kerékpárutat!

Learathatjuk a túra első szakaszán befektetett munka gyümölcsét, hiszen innen már csak ereszkednünk kell és élvezhetjük a táj szépségét. Szentkirályszabadján is van lehetőség enni-inni vagy bevásárolni, de Almádi előtt a Vödörvölgyben is meg lehet állni egy ebédre. Balatonalmádiba beérve a bringaút a Töltés utcán keresztül, Káptalanfüred irányába vezet, ahol elérhetnénk a balatoni kört. Mi azonban egy éles balkanyart veszünk a Remete patak menti kis utcákon ereszkedünk le azért, hogy Almádi a központjában még meg tudjunk állni egy finom kávéra.

Persze nem csak a kávézók miatt érdemes Balatonalmádiban körülnézni, ha már itt jársz látogass el a központtól keletre található, magas kőfallal kerített vörösberényi erődített református templomhoz.  Érdemes eltekerni a „Kézfogás” nevet viselő Európa–szoborparkhoz a Szent Erzsébet ligetbe. A Balaton bringaút itt halad el és ezen keresztül visszaérünk a Wesselényi Strandhoz, ahol túránk véget ér.

Balatonalmádi strand

Természetesen a körtúrát bármelyik irányba, bármilyen kiindulással teljesíteni lehet. Ha valaki bringa nélkül érkezne a Balatonra, számos lehetősége van arra, hogy kölcsönözzön. Érdemes körbenézni a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park túrái között, hiszen e-bike-okkal is felfedezhetjük a környéket.

Mindazoknak ajánljuk a túrát, akik szeretik a kihívást és a mászós terepeket, akik szeretnének bringával eljutni Veszprémbe a nyaralásuk alatt és azoknak is, akik színesíteni szeretnék a „szokásos” Balatoni bringakörüket. Nem fognak unatkozni, sok látnivalóval és csodálatos panorámával lesznek gazdagabbak.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

2 hozzászólás

  1. Sokat jártunk a Veszprém-Almádi és a Veszprém-Litér-B.Fűzfő vonalon, ideje kipróbálni a Felsőőrsit is 🙂

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet