A Balaton körbekerülése talán a legnépszerűbb bringás program Magyarországon. Nem véletlenül, hiszen nem kell hozzá túl nagy tervezés és bármikor lehet csobbanni egyet. Túraútvonalakat bemutató sorozatunkban mi is ellátogattunk a Balatonra, de ezúttal elkalandozunk a tó körüli kerékpárútról és megmutatjuk, milyen élmények várnak rád, ha kicsit változtatsz a jól bevált szokásaidon.

Hirdetés

Táv: 65 km

Szintemelkedés: 742 méter (dombos, hegyes)

Nehézség: nehéz, azoknak ajánljuk, akik szeretik a kaptatókat

Ajánlott kerékpár: általában jó az útminőség, kivéve azt a néhány száz méter földutat Szentkirályszabadján és a Balaton köri kerékpárutat érintő részt. Tapasztalt bringások országútival is ellesznek.

GPX fájl letöltése: ide kattintva.

Idén nyáron tekerjük körbe a Balatont!” – hangzik gyakran baráti társaságokban a nagy terv, de mi lenne, ha ezúttal valami másra vállalkoznátok? Ebben is van Balaton, itt is lehet strandolni, viszont egészen új kihívásokat tartogat a számodra.

Mi ez az egész, és miért a Balaton-felvidék?

A Flowcycle 2019-ben igazán nemes felkérést kapott: bejárjuk az ország jelentősebb kerékpáros túraútvonalait. Ezúttal a Kerékpáros Vándortábor Balaton-felvidéki szakaszát járjuk be. Ha nem tudod mi az a Vándortábor, ide kattintva mindenre fény derül.

A szentkirályszabadjai kör

Útvonalunkat Szentkirályszabadján kezdjük, a repülőtér melletti kerékpárúton. Nyilván sokak számára inkább a kihalt szovjet laktanya lenne az érdekes, de engedély nélkül tilos oda bemenni egyrészt a romos épületek miatt, másrészt paintball pályaként üzemel egy része, így elég veszélyes lenne ott bóklászni (mondjuk a nyolcas útról vezető bejáratnál mindig jelzik, ha van meccs).

Rövid idő múlva az első lehetőségnél jobbra kell fordulni, ami ugyan földút, de csak néhány száz méter, ez még országútival is kibírható. Bal kéz felől az első lehetőségnél már jön is a jó minőségű kerékpárút, ami élvezetes lejtmenettel és kanyarulatokkal visz Litérre. Itt érdemes megnézni a pumpapályát, ahol triálosoknak tereptárgyakat is kihelyeztek a gyakorlásra.

Innen dél felé vesszük az irányt, a következő település Balatonfűzfő. A bringaút itt is tök hangulatos, bár a keresztutcákra érdemes odafigyelni. Fűzfőgyártelep ligetes utcáin jól figyelj az útvonalra, mert könnyű letérni róla! Persze, nagy baj így sincsen, hiszen az út Balatonalmádi előtt rövid ideig a Balaton körön fog folytatódni. Sajnos itt megérett a felújításra bringaút, felpúposodott az aszfalt és keskeny is, szóval nem ez az a rész, ahol gondtalanul nézheted a tájat, de legalább strandolhatsz egyet, ha úgy tartja kedved.

Almádi nyugati határában ismét észak-kelet felé veszünk egy fordulót, ahová kisebb emelkedő visz fel a Balaton egyik legszebb újabb építésű kerékpárútja felé. A kerékpáros nyomok után valódi, tükörsima, fák árnyékában fürdő kerékpárút következik és ez Szentkirályszabadja felé sem sokat változik, csak a friss aszfaltot váltja fel később egy régebbi, nyitottabb útszakasz.

Veszprém és a Kálvária

Ha már ilyen közel vagyunk, kár volna kihagyni Magyarország legmagasabban fekvő megyei jogú városát, Veszprémet. Már csak azért is praktikus ellátogatni ide, mert errefelé is tök jó kerékpárút vezet és egy ilyen nagy városban könnyű boltot, éttermet találni. Akit a turisztikai látnivalók érdekelnek, azoknak a Viaduktot, a várat, az Állatkertet és a Tűztornyot ajánljuk elsősorban, de ezeken kívül is igen gazdag Veszprém az érdekességekben. A város kiindulópontnak is ideális, hiszen a gyorsvonat alig 1 óra 26 perc alatt ideér Budapestről.

Veszprémben több kerékpárút is van, mi dél-nyugat felé megyünk tovább Nemesvámos felé. Egy darabig a 77-es út mentén, majd azt keresztezve folytatódik a bringaút, ahol szép lassan belecsöppenünk a Balaton-felvidék dombjainak világába. Nemesvámoson érdemes egy kis kitérőt tenni Veszprémfajsz felé, ahol egy kálváriadombon remek kilátás nyílik a környékre. A dombra rövid, de bőven 20%-os, kavicsos földút vezet – mi felmentünk országútival, de csak azért mert jobb nem volt nálunk :). Ezt a rövid kaptatót akkor is érdemes útba ejteni, ha csak feltolod a bringát, tényleg szép.

Miután visszatekertünk Nemesvámosra, szinte nulla forgalmú, jó minőségű úton Tótvázsony felé vesszük az irányt. Erre érdemes jól felkészülni vízzel (jeleztünk is a térképen kutat), mert árnyék nincs, az emelkedőből viszont jó sok van, ráadásul elég meredekek is. Tótvázsonynál mi megszakítottuk a túrát és kihasználtuk a Balaton-felvidéki tekergés egyik előnyét: bármikor pillanatok alatt lehűthetjük magunkat a Balatonban.

Pécsely, Aszófő irányában gyorsan le is gurultunk, ahonnan tehetsz egy kört akár a Tihanyi-félszigeten is (a Tihanyi Apátság mindenképpen megér egy misét). Mi először a balatonudvari strandot választottuk, de sajnos a helyszínen kiderült, hogy nem engednek kerékpárt bevinni a strand területére, ráadásul mindezt annak ellenére, hogy árulnak külön bringásoknak szóló, pár órás belépőt. Bringaparkoló ugyan van, de úgyis tudjátok milyen tábla volt kitéve elé: semmilyen felelősséget nem vállalnak lopás esetén.

Inkább visszagurultunk a Google értékelések alapján bezártnak gondolt örvényesi szabadstrandig. A hely hivatalosan tényleg bezárt, de saját felelősségre látogatható. Elég sokan is voltak, mivel az északi parton nagyon ritka jószág az ingyenes strand.

Összességében ezt a túrát inkább haladó bringásoknak ajánljuk, de nem a hossza vagy a technikás mivolta miatt, hanem a bő 700 méter szintemelkedés miatt. A szentkirályszabadjai kör önmagában viszont jó lehet családok számára is. Természetesen folytatjuk tovább a Balaton-felvidék felfedezését, a következő túrában egészen Keszthelyig bringázunk.

Tématámogatás: Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet