Ebben a cikkünkben a kezdő kerékpárosok számára hoztunk egy kis segítséget a hagyományos, belsős gumival ellátott kerekek helyes felpumpálásához. A komfortos és biztonságos bringázás élménye ugyanis nagymértékben függ attól, hogy a kerekben mekkora a nyomás. A folytonos „pattogás” vagy a gyakori defektek mind-mind árulkodó jelei annak, hogy nem megfelelő a nyomás a gumikban.

Elő a pumpával!
Kezdő kerékpárosként a szelep típusa okozhatja az első fennakadásokat. Az utóbbi években kétféle szelepmegoldással látják el a bringákat:
• az autós vagy motor szeleppel (AV)
• presta szeleppel (FV)

Hirdetés

A különböző szelepek eltérnek a furatuk nagyságában, kezelhetőségükben (kitekerhető vagy sem a szeleptű), hosszúságukban is – így a felfújásukhoz is más-más kialakítású pumpa szükséges.

Praktikus, ha a kerékpárpumpa rendelkezik nyomásmérővel is, így egyből ellenőrizheted, hogy mennyit kell még belepumpálnod a megfelelő keménységhez.

Mennyire legyen kemény a kerék?

Ahhoz, hogy a kerékpárod a legjobb teljesítményt nyújtsa, és számodra is kényelmes legyen a tekerés, a különböző kerékpártípusok gumijai eltérő nagyságú nyomást kívánnak.

Az ideális nyomáshoz figyelembe kell venned azt is, hogy milyen terepen tekersz leggyakrabban. Míg a földes, murvás talajon az alacsonyabb nyomással jobb gördülékenységet érsz el, addig egy jó minőségi betonúton magasabb nyomásra lesz szükséged.

Azt is vedd számításba, hogy te mekkora súllyal rendelkezel. Kb. 70 kg testsúly alatt például célszerűbb kisebb nyomásig fújni a gumikat, különben a könnyű súly miatt pattogós lehet rajta a közlekedés.

Az alábbi táblázat nyújt némi támpontot a nyomásértékekhez, de a gyártók is feltüntetik az abroncson a maximális értékeket PSI, kPa, és bar mértékegységben is.

Nem csak a külső számít! ?
A belsővel ellátott gumik folyamatosan alacsony nyomáson történő használata előbb-utóbb felütéses defekthez vezethet.

Érdemes az összes felsorolt szempontot összehangolva, magunknak kitapasztalni, hogy mennyi az ideális guminyomás számunkra.

fotó: https://www.tredz.co.uk/

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet