Olyan hajrában dőlt el a leghosszabb klasszikus, amitől a kanapéban ülve is nyélen voltunk. 12 év után ünnepelhetnek újra hazai győztest az olaszok a la primaverán.

Hirdetés

Borongós, esős időben dördült el a startpisztoly Milánóban, hogy a mezőny útjára induljon a 109. Milánó-Sanremo egynapos klasszikus kerékpárverseny 291 kilométeres távjának. A szokásos szökés kialakult, amiben főként a meghívott szabadkártyás csapatok képviselték magukat.

Ők kilencen jó sokáig berendezkedtek a mezőny élén, előnyük hat perc fölé is nőtt, de harminc kilométerrel a cél előtti bedarálásuk talán egy fokkal korábbi volt a vártnál.

Ennek megfelelően iszonyatos tempóra kapcsolt a mezőny a Cipressa előtt és közben. Az utolsó előtti emelkedőn az FDJ-Groupama és a Sky felváltva vezette a mezőnyt. A lejtmenet után, már a Poggio elején éppen csak megnyugodott volna a peloton, amikor Mark Cavendish (Dimension Data) átesett egy útterelő szigeten és óriásit bukott (egy bordatöréssel megúszta). Cavendish más esélyest nem rántott magával, de a pillanatnyi megingás pont elég volt arra, hogy néhányan felbátorodjanak és támadjanak a Poggión. Először Jean-Pierre Drucker (BMC) és a német bajnok Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe) indultak útnak, de az igazi támadás 7 kilométerrel a cél előtt következett.

A lett bajnok Krists Neilands (Israel Cycling Academy) volt az első, akire már Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) is tette a kereket. Az olasz nem először támadott a verseny történelme során a Poggión és alig néhány pillanattal később meg is érezte a győzelem ízét – egyedül ment tovább.

A mezőnynek erre semmi ellenszere nem volt, a legesélyesebb all-rounder Kwiatkowski a sor végén tanyázott, a sprinterek pedig megmaradt segítőikkel abban reménykedtek, hogy a célegyenesben utolérhetik Nibalit.

Nem sikerült, Nibali a tőle megszokott hihetetlen lejtmenet után 10 másodperces előnnyel érkezett az utolsó kilométerekre, ahol már nem bírták utolérni, ő lett a 2018-as Milánó-Sanremo győztese. A második helyért folyó sprintet Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) nyerte Arnaud Démare (FDJ-Groupama) előtt.

A 2018-as Milánó-Sanremo végeredménye:

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet