Napok óta megerősített a tény, hogy Peák Barnabást, a jelenlegi egyik legjobb magyar országúti versenyzőt leigazolta a Mitchelton-Scott World Tour csapata, ezzel pedig 2011 után kerül majd ismét magyar bringás a sportág legmagasabb szintjére. A magyar kerékpáros hivatalos bemutatására azonban csak most került sor.

Hirdetés

A szerda délelőtt, Budapesten tartott sajtórendezvényen a média munkatársai mellet jelen volt Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, dr Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, a Mitchelton részéről Shayne Bannan általános igazgató és Darach McQuaid, valamint természetesen maga Peák Barna is.

Az esemény egy, a Mitchelton csapatát bemutató rövid bejátszással vette kezdetét, majd pedig a jelenlévők rövid beszédei következtek. Először Princzinger Péter szólalt fel, aki Barna sikere kapcsán egy háromszögként jellemezte a győzelemhez vezető utat a kerékpársportban, egyaránt kiemelve a tehetség, a munka és a megfelelő támogatás fontosságát.

Tőle Révész Máriusz vette át a szót, aki épp azt emelte ki, mennyit fejlődött az utóbbi években a magyar versenyzők mögött álló szervezeti háttér. Természetesen külön szót ejtett a jövőre Magyarországról rajtoló Giro d’Italia különleges szerepéről a hazai kerékpársport fejlesztésében.

A Mitchelton részéről Bannan igazgató elmesélte, hogy közel 3 éve figyelték Barna teljesítményét, szerződtetésében pedig komoly szerepet játszott a SEG Racingnél eltöltött időszaka. Elmondta, hogy bár jelenlegi kontraktusa csak két évre szól, reméli, hogy akár az elkövetkező tíz évben számolhatnak majd Peákkal, ezzel egyúttal hosszútávú együttműködést is kötve a magyar kerékpársporttal.

A rendezvény második részében, ahol a sajtó képviselői szabadon készíthettek interjút a jelenlévőkkel, erről az együttműködésről kérdeztük Darach McQuaid-t. A Mitchelton sportvezetője elmondta, bár jelenleg ez a kapcsolat kimerül Barna szerződtetésében, szeretnék, ha a jövőben tapasztalataikkal segíthetnék az egész magyar kerékpársport fejlődését.

Kiemelte, hogy a Mitchelton csapata egy globális márkát képvisel és örül, hogy ezzel a szerződéssel Közép-Európa felé is nyithatnak. Beszélgetésünk végén azért viccesen megjegyezte, a Mitchelton borok Magyarországi megjelenésére nem kell számítanunk a közeljövőben.

Több Tv-interjút követően természetesen maga Peák Barna is rendelkezésünkre állt egy pár perces beszélgetésre. A friss World Tour versenyző kérdésünkre elmesélte, hogy először májusban halott a Mitchelton megkereséséről. Megerősítette, hogy Augusztus folyamán még nemzeti színekben versenyez majd a legrangosabb utánpótlásversenynek számító Tour de l’Aveniren, az új csapatában történő bemutatkozásra pedig vélhetően szeptember 7-én, a Brüsszeli Klasszikuson kerülhet sor.

Megkérdeztük a korábbi magyar bajnokot, elsődlegesen milyen típusú versenyzőnek tartja magát, amire Peák érdekes választ adott:

„Jelenleg minden vagyok és semmi egyszerre”

„Szeretnék egyszer olyasmi versenyző lenni, mint Kwiatkowski most, aki egy nagy példakép számomra. Jelenleg minden versenyen tökéletes segítő vagyok, de nagyon kevés alkalommal tudok úgy menni, hogy ez a befutó nekem fekszik majd a legjobban”-mondta.

„Viszont azt tapasztalom, ha valaki nagyon jó formában van, akkor mindent képes lehet megnyerni, rossz formában pedig nem számít, hogy tisztán sprinter vagy épp hegyimenő, akkor is lesz nála gyorsabb vagy erősebb. Úgyhogy edzeni kell, készülni kell és ha jó formában van az ember csak várni kell a lehetőséget és megragadni azt”- tette hozzá.

Elmondta, hogy új csapatából Simon Yatesre néz fel különösen, hiszen amellett, hogy a brit nagyszerű versenyző, őszinte nyilatkozataival is gyakran felhívja magára a figyelmet:

„Nem úgy gondolkozik, hogy ezt vagy azt nem szabad mondania, hanem látszik rajta, hogy egy őszinte ember”

Végül lehetőségünk volt egy rövid interjúra Shayne Bannannel, az ausztrál csapat általános igazgatójával is. Elmondta, elsősorban klasszikus versenyzőként tekintenek Peákra, de a magyar versenyző háromheteseken is kitűnő segítő lehet:

„Ha hasonlítanom kéne valakihez a jelenlegi csapatból, Trentint mondanám”

Adja magát a kérdés, hogy ha háromheteseken is terveznek Barnával, mik az esélyei a jövő évi Girón való indulásra:

Erről vélhetően jövő márciusban születik döntés. Valóban szeretünk fiatal versenyzőket bedobni a mély vízbe, ugyanakkor ennek komoly kockázatai is vannak, ha nem állnak készen, így erről előbb meg kell győződnünk.”

„Másrészről pedig úgy indulunk majd el a Girón, hogy szeretnénk megnyerni azt, ehhez pedig a csapat összes tagjának kemény munkájára szükség lesz. Azonban ha nem látnánk Barnabásban a potenciált, hogy ebben segítségünkre lehet, le sem igazoltuk volna.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet