Jómagam a rövidlátók táborát erősítem, úgyhogy mindig is foglalkoztatott, vajon a szemüveg vagy a kontaktlencse a jobb választás a bringázáshoz? Optikus segítségével jártam utána a kérdésnek.

Hirdetés

Kölyökkorom óta szemüveges vagyok és amióta az eszemet tudom biciklizem is. Régebben ez csupán egy elfoglaltság volt a sok közül, mindenféle tudatosság nélkül. Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban venni a bringázást, és jól megszokott szemüvegem hamar problémaforrássá vált. Az még csak egy apró gond volt, hogy a hétköznapi szemüveg hülyén néz ki egy igazi bringás szerelésben, de rengeteg szempontból egyszerűen nem praktikus. Ezek a szemüvegek elsősorban a hétköznapi viselethez illő esztétikumot részesítik előnyben, és rengeteg olyan dolognak nem felelnek meg, ami sportolás közben kulcsfontosságú.

Ami a legjobban zavart a hétköznapi szemüvegemben bringázás közben:

– Izzadás közben elmozdul, nem illeszkedik olyan stabilan a fejre, ahogy sportolás közben ideális lenne
– Nem véd eléggé a menetszél ellen
– Sávváltásnál problémásabb hátra tekinteni
– Az út során felverődő por és kosz hamar apró karcok százával jutalmazta meg a szemüvegemet.

Én végül a kontaktlencse mellett tettem le a voksomat, de hogy minden érvet és ellenérvet latba vessünk, a cikk során Pravetz Zoltán, a Pápaszem Optika látszerésze nyújtott szakmai segítséget.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a dioptriás sportszemüveg vásárlása lehet és Zoltán szerint is ez a legtökéletesebb megoldás. A baj csak az ára: 80-100 ezer forinttól kezdődnek a minőségi darabok, amit aztán ha összetörsz, az anyagi kár jelentős lesz. Már pedig egy kerékpárversenyen nem ritka a bukás és akkor már meg is történt a baj.

Dioptriás szemüveg pro és kontra:

Pro:
+ széles választék
+ esztétikus, úgy néz ki mint egy gyári sportszemüveg
+ nem igényel plusz törődést, a szemüvegeseknek ez a legjobb megoldás

Kontra:
drága, kb 100 ezer Ft-tól indul (Julbo, Rudy Project, Oakley stb.)
– korlátozott dioptria tartomány

Köztes megoldásként még szóba jöhet a dioptriás betét. Ez gyakorlatilag egy szár nélküli szemüveg, ami be lehet pattintani az orrnyeregnél lévő vájatba.

Dioptriás betét pro és kontra:

Pro:
+ széles dioptria tartomány
+ ha sérül a lencse, könnyen, kis költséggel cserélhető

Kontra:
– korlátozott választék
– viszonylag kis méretű a dioptriabetét (szűkebb látótér)

Őszintén, ez a megoldás nem jön be, hiszen nem minden szemüvegnél oldható meg, és egyszerűen furcsa érzés egyszerre két szemüveget viselni. Nem marad más, mint a kontaktlencse?

Kontaktlencse pro és kontra:

Pro:
+ széles dioptriatartomány
+ kényelmes viselet
+ napi, két hetes vagy havi kihordás-csereperiódus
+ bármilyen sportszemüveg mellett használható
+ a hétköznapi megjelenésen is javíthat, újra hordhatsz napszemüveget

Kontra:
ha szennyeződés jut a szembe és ki kell venni, akkor a következő problémák lehetségesek:
– kéz tisztasági állapota
– van-e nálam ápolófolyadék a lencse tisztításához (a víz nem jó!)
– ha sérült a lencse, akkor van-e nálam csere lencse?
– ha napi lencsét használok akkor alkalmanként, kb 600 Ft-ba kerül a lencse, viszonylag drága.
– ha valaki allergiás, vagy beteg (náthás), akkor nem szerencsés használni.

Nekem elsőre elég rettenetes volt egyáltalán hozzáérni a szememhez, nem hogy kivenni a lencsét egy apró, csípő mozdulattal, de néhány hét után könnyedén ment. Ha minőségi, havi hordású lencsét választasz (ápolófolyadékkal együtt kb. 15 ezer forint negyedévente), néhány perc után meg is feledkezel arról, hogy lencse van a szemedben, annyira kényelmes. Időről-időre azért terjengenek horror-sztorik, hogy verseny közben kiesik (legutóbb Dries Devenyns járt pórul két versenyen is egymás után), de alapvetően elég kicsi az esélye annak, hogy probléma legyen.

Lejtmenetben a bekönnyező szem tud problémákat okozni, de sűrű pislogással kompenzálható. Ami sokkal rosszabb az az eső, ugyanis szemüveg nélkül a közvetlen menetszél miatt könnyedén rideggé válhat a lencse, ami kieséshez vezethet. Viszont egy olcsóbb szemüveg ilyen időjárási körülmények között könnyen bepárásodik, amiben aztán tényleg nem lát semmit az ember.

Sokan gondolják úgy, hogy a kontaktlencse nem túl higiénikus megoldás, főleg egy sportoló számára, de Zoltán szerint ha betartjuk a szabályokat, nem lehet baj.

„Fontos, hogy betartsuk a a lencse kihordási idejét, pl: a 30 napos lencsét ne hordjunk 35-40 napig, különösen olyan szennyezett levegőjű városban és környékén, mint Budapest, mert a lencse pórusai eltömődnek, és az ápolószer már nem tudja megtisztítani a lencsét. Az is fontos, hogy megfelelő ápolószert használjunk. A DM-ben, Rossmannban kapható termékek nem jók, vannak olyan lencsék, amelyeknek az anyagát roncsolják ezek a termékek.

Javasolt a hetente 2 pihenőnapot tartani, hogy a szaruhártya hámsejtjei regenerálódjanak. Emellett érdemes otthon tartani egy megfelelő dioptriájú szemüveget is, hogy ha probléma van a kontaktlencsével, akkor is jól lássunk, ne kelljen kényszerből a sérült lencsét betenni a szemünkbe, illetve a pihenőnapot is be tudjuk tartani. Ha beteg valaki, nem javasolt a lencse használata, mert a szem és orrüreg kapcsolata miatt befertőződhet a lencse, amivel remek szem gyulladásokat lehet szerezni. Ha úgy érezzük, hogy probléma van, akkor ne halogassuk, rögtön keressünk fel szakembert! Ne feledkezzünk el az éves kontrollvizsgálatról sem!”

A műtét a tuti?

A költségeket látva sokakban felmerül a kérdés, hogy nem jobb-e inkább spórolni és túlesni egy lézeres szemműtéten. Nekem személy szerint vannak félelmeim a dologgal kapcsolatban és az orvosi álláspont sem egyértelmű. Bizonyos dioptria felett az orvosok nem vállalják a műtétet illetve annak sikerességét és akkor sem jelentkezhetünk a beavatkozásra, ha még romlik a szemünk. Ez főleg fiatalabbaknál jelentkező probléma. A műtéten ráadásul csak egyszer lehet átesni egy élet során. „A dioptria eltüntető műtétek sikere elsősorban az adott dioptriától függ. Egyre korszerűbb és hatékonyabb eljárások vannak. Azt fontos tudni, hogy műtétet követően, akár egy évig sem javasolt a megerőltető sporttevékenység. Műtéti eljárásokból sokféle létezik, ezt mindig személyre szabva ajánlják. Fontos átgondolni a műtéti kockázatot, csak egy pár szemünk van, ha valami hiba csúszik be, akkor nincs korrigálási lehetőség” – zárta gondolatait Zoltán.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

2 hozzászólás

  1. Én is rövidlátó vagyok. Bringázáshoz sokszor használom a normál szemüvegemet, amely egy szinte súlytalan, műanyaglencsés, hajlékony titánkeretű Silhouette típus. Portól, rovartól jól véd, biztosan ül a fejemen. Szárazon sose törlöm, inkább lemosom, nem is karcos. Ha viszont esik, párakicsapódásos köd van, vagy napsütés miatt napszemüveget veszek fel, a kontaktlencsét használom. Ez kemény lencse, van vagy húsz éves, ma már nem kapni ilyet. Kincsként őrzöm, mert pótolhatatlan. Költsége nulla. Mindig velem van a kis kegyszeres táskámban, hogy bármikor átállhassak egyikről a másikra.

  2. Biztos minden műtétnek van kockázata, és mindenkinek a szervezete másképp reagál rá.
    Ezt az egy év kihagyást nem értem, mivel nekem mostanában volt mind a két szememen lencsebeültetés (nem egyszerre persze) és másnap már mehettem is bringázni. Az óta is „működik” , nem kell szemüveg. Nekem bevált.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet