2020-ban összesen 400 millió forintot szán a kormány bringaparkok építésére. Ennek keretében 2021 nyaráig összesen 26 pumpapálya, single trail és BMX pálya épülhet meg az országban. Kettő pályát már átadtak, ezeken keresztül mutatjuk be a program részleteit.

Manapság komoly kihívás kiszakítani a gyerekeket a különböző applikációk és számítógépes játékok elől. Ha mégis sikerül, nem minden esetben kapnak lehetőséget arra, hogy a közelükben számukra megfelelő szórakozási módot találjanak. A hagyományos játszóterek egy bizonyos korosztályig elegendőnek bizonyulnak, egy idő után azonban már egyszerűen nem nyújtanak elég ingert egy fiatal számára. Ez vezérelte az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosságot, amikor idén kiírta az Országos Bringapark Programot, melynek keretében összesen 400 millió forintból 26 kisebb bringás létesítmény építését támogatják.

Single trail pálya Szigetmonostoron

A program kitalálóinak célja az volt, hogy olyan bringás létesítmények jöjjenek létre, ahol akár az egész család jól érezheti magát. Egyfajta bringás játszóterekről van szó, ahová célzottan ki lehet menni szórakozni a szabadba, de egy bringatúra során is ideális megállóhelyként funkcionál. Éppen ezért a pályázatok elbírálásakor a szakmai szempontok mellett előnyt élveztek azok a jelentkezők is, akik már meglévő kiszolgáló infrastruktúrával (pl. mosdó, szereléshez szükséges szerszámok stb.) rendelkeztek, vagy vállalták ezeknek a kiépítését.

Ugratás a csömöri pumpapályán

Ezek közé tartozik az eddig elkészült két pálya is. Csömörön például a Decathlon mellett épült pumpapálya, amely rögtön az ország legnagyobbja is lett egyben. A pumpapálya lényege, hogy játszva tanít meg a terepen fontos súlypontáthelyezésekre. Aki ügyes, tekerés nélkül végig tud menni a pályán. Egy ilyen pálya ösztönző lehet a jövő kerékpársportolói számára is, ezért a szakmai bírálatnál a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség mellett a Magyar Kerékpáros Szövetséget is bevonták a projektbe.

Szintén jó példa Szigetmonostor is, ahol egy már létező szabadidőközpontban épült single trail pálya. A korábban kihasználatlan parkos részen, fák kivágása nélkül alakították ki a bringaparkot, ahol kisebb ugratókon, több nyomvonalon lehet szórakozni. Ráadásként mosdó, szálló és hajókikötő is van a közvetlen közelben, sőt egy kisebb szerelőállványt is kialakítottak, hogy a gyorsszervizeknek se legyen akadálya. Az Euro Velo Bringaparkra keresztelt létesítmény egyben egy mini KRESZ pályaként is funkcionál, és külön előnye, hogy este is használható, hiszen saját köztérvilágítása is van. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis a Szentendrei-szigeten fut az Eurovelo 6-os kerékpáros útvonal, amelyhez közel van az új bringapark is.

2021 nyaráig bringaparkok épülnek még Biatorbágyon, Hajdúhadházán, Esztergomban, Debrecenben, Cegléden, Szendehelyen, Veresegyházán, Ajkán, Fóton, Dévaványán, Budakeszin, Pilisszentkereszten, Miskolcon, Budapesten Budafok-Tétényben, Lakitelken, Gencsapátiban, Szigethalmon, Sopronban, Hosszúhetényben, Balatonalmádiban, Somoskőújfalun, Tatán, Szadán és Csömörön is. Ezek java részt pumpapályák lesznek, de további single trail és BMX parkokra is számíthatunk.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

 

 

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet