Hosszú évek után nem a szokásos letaglózó Sky fölényt láthattuk a Tour de France első hegyi befutós szakaszán. A brit csapat azért házon belül tartotta a sárga trikót.

Hirdetés

Az elmúlt napokhoz képest némileg rövidebb, mindössze 160 kilométeres szakasz várt a Tour de France Peter Sagan nélküli mezőnyére, azonban a cél azon a La Planche Belles Filles-n végződött, ahol már nyert hegyi befutót Chris Froome (2012) és Vincenzo Nibali (2014) is. Eddig a verseny szempontjából mindkét alkalommal kulcsfontosságú volt ez a hegy és ez ezen a napon sem volt másként.

A rajt után Jan Bakelants (Ag2r La Mondiale), Mickael Delage (FDJ), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Dylan van Baarle (Cannonale-Drapac), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro), Thomas Voeckler (Direct Energie), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) és Thomas De Gendt (Lotto Soudal) szöktek meg a mezőnytől, de ezen a napon semmi esélyük nem volt, a mezőny 4 kilométerrel a cél előtt mindenkit utolért.

Ekkor már Kwiatkowski egy ideje kemény tempót diktált a folyamatosan morzsolódó mezőny élén. A sebességnek áldozatul esett Thibaut Pinot (FDJ) is, pedig még el sem kezdődött a tűzijáték.

A nap embere Fabio Aru (Astana) volt, aki 2,5 kilométerrel a cél előtt betámadta az élmezőnyt és végül 16 másodperces előnnyel hazaérve meg is nyerte a szakaszt. Arunak ez élete első szakaszgyőzelme a Tour de France-on és most már elmondhatja magáról, hogy mindhárom nagy körversenyen van etap sikere. Érdekesség, hogy ezen a hegyen legutóbb is olasz bajnok győzedelmeskedett.

Aru akciójára egészen sokáig nem volt látványos kontra. Froome 1,7 kilométerrel a cél előtt borított ki Geraint Thomas mögül, de tudott vele menni Romain Bardet (AG2R), Richie Porte (BMC) és Daniel Martin (Quick-Step Floors) is. Contador, Quintana, Yates, Thomas kicsit lemaradtak, de a spanyol hathatós munkájának köszönhetően az egy kilométeres kapu környékén visszaértek.

Innentől ment mindenki az élete árán, ahogy csak tudott. Végül Dan Martin ért be a második helyen, Froome külön idővel, de még a bónuszmásodpercek elhalászásával beért a harmadik helyen Richie Porte előtt. Óriási különbségek nem alakultak ki, az említetteken kívül Contador, Bardet, Urán, Yates és Thomas is beért a győztes mögött egy percen belül. Pinot a célig 4 percet szedett össze, így már valószínűleg tényleg csak szakaszokra pályázik.

Videón a szakasz utolsó kilométere:

Froome természetesen átvette a sárga trikót csapattársától. Thomas a második 12 másodperc hátránnyal, míg Aru feljött a harmadik helyre, de neki is csak 14 másodperc a lemaradása. Az első 10 Majkával bezárólag szinte pont egy percen belül van egymáshoz képest, így izgalmas versenyre van kilátás.

A Zöld trikót Matthews részhajrá győzelme ellenére megtartotta Démare, a pöttyöst Aru vette át, míg fehérben Simon Yates tekerhet a holnapi sík szakaszon.

A 2017-es Tour de France 5. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: International – a. Broadway

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet