Az idei évben a növekvő igények és az üzleti lehetőség reményében több neves autó- és motorgyártó is beszállt az elektromos kerékpárpiacra, köztük például a Harley-Davidson is. Elon Musk ugyan korábban azt nyilatkozta, hogy a Tesla soha nem fog motorkerékpárokat gyártani, most mégis bemutatták a Kendall Toerner jegyezte új Tesla Model B e-bike koncepcióját.

Musk neve garancia arra, hogy valami merőben szokatlan és új ötlettel rukkoljon elő, így az új e-bike-tervek is ígéretesnek tűnnek. Természetesen a mostani fázisban ezek még pusztán tervek, sem az árképzésről, sem forgalomba kerülési dátumokról nincsenek még hozzáférhető adatok.

Hirdetés

A Model B tervezésekor a fő cél az volt, hogy kombinálják az autózás és a kerékpározás előnyeit, így létrehozva egy teljesen új, környezetbarát, de hatékony közlekedési eszközt.

A kecses váz olyan LiDAR szenzorokkal van ellátva, melyek miután letapogatják a környezetet, gyakorlatilag védőburokba helyezik a kerékpár vezetőjét, megóvva őt az úthibákból, vagy egyéb veszélyeztető tényezőktől. Mindkét kerékhez tartozik egy-egy különálló motor, melyekkel komolyabb szinteket is könnyedén legyőzhetünk. A küllők helyére pedig teleszkópok kerültek, melyek a legrázósabb utakat is kisimítják a tervezők szerint.

fotó: https://www.kendalltoerner.com/

A kerékpár önvezető, és a beépített mesterséges intelligencián alapuló rendszer segítségével még biztonságosabban lehet majd közlekedni vele. Természetesen a vázon helyet kapott egy kijelző is, ahol folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az útra vonatkozó információkat és a navigációt egyaránt. Minden eddig felsorolt jellemzője mellett igazán futurisztikus külsővel rendelkezik, nem mindennapi e-bike lesz, ha megvalósul.

Önvezető kerékpárral kísérleteznek a kínaiak

A tervek láttán mi szurkolunk, hogy gyártásba kerüljön a Model B, ami várhatóan alaposan felkavarja majd az elektromos kerékpárpiacot.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

3 hozzászólás

  1. Egy kis hibajavítás, ha megengeditek: Nem kerékpár, hanem elektromotoros segédmotorkerékpár. Nem tudod tekerni, önerőből megy.

  2. Szerintem az önvezető riksáé a jövő. A kerékpárnak az az egyik előnye, hogy magam döntöm el, hogy mit csinálok vele. (Vagy lehet, hogy nem értem ezt a fejlesztést?) Eddig abban láttam az önvezetés előnyét, hogy nem kellenek vezetői képességek (tájékozódás, szabályismeret, kipihentség, éberség, egyensúlyozás, józanság, erőnlét, stb. ) hozzá. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy fáradtan, gyengén és szabályismeret nélkül rá mernék ülni egy ilyenre.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet