A tréningek célja, hogy a rendőrök, polgárőrök és pedagógusok kerékpáros közlekedési ismereteket adjanak át általános iskolás gyerekeknek, interaktív és élvezetes formában. Az egynapos szakmai fórumokra minden megyében húsz résztvevőt várnak a szervezők.

Hirdetés

A Vuelta Sportiroda az úttörőnek számító egynapos képzéseket az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) megbízásából szervezi meg. A résztvevők olyan rendőrök, polgárőrök, pedagógusok, akik rendszeresen tartanak közlekedésbiztonsági órákat általános iskolás korú gyerekeknek, akár iskolarendőrként, akár a közlekedési osztályon dolgozva. A képzés célja olyan módszertani ismeretek bemutatása, amelyek segítségével játékos, interaktív foglalkozásokat tarthatnak a gyerekeknek, a korosztálynak megfelelő, gyalogos és kerékpározás közlekedéshez hasznosnak ítélt tudást és ismereteket átadva. Ebben a témában aktív vélemény- és tapasztalatmegosztás is történik a képzéseken.

A tréning elsősorban a kerékpáros közlekedési ismeretekre fókuszál, a ma már iskolai oktatási tanrendben is megtalálható BringaAkadémia módszertana alapján, de a meghívott előadók kitértek egyéb fontos, tapasztalatokon alapuló elemekre, témákra is. Siska Tamás szakpszichológus „Közlekedés gyerekszemmel” című előadásában arra világít rá, hogy a gyermekek másképp látják a közlekedést, más szemmel néznek annak résztvevőire, nem feltétlenül azt látják például egy-egy közlekedési jelzőtáblában, mint a felnőttek. A GRSP Magyarország Egyesület előadói, Pausz Ferenc, illetve Dallos Éva a gyalogos közlekedés szabályait ismertetik – hiszen az iskola rendőre nem csak kerékpáros közlekedési órákat tart a gyerekeknek, így nem árt összefoglalni ezeket az ismereteket is.

Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia programvezetője, a nemzetközi trendek és szakirodalom vonatkozó elemeit is beépítve a kerékpáros közlekedési ismeretekről tart előadást. A prezentációt a tanórákra bevihető játékok, rövid videók bemutatása színesíti, bemutatva azt a módszertani eszköztárat, amivel interaktívvá, élvezetessé tehető a gyerekek számára egy közlekedésbiztonsági témájú foglalkozás is.

A résztvevők mindannyian megkapják a BringaAkadémia oktatók kézikönyvét is, amely összefoglalja mindazokat az ismereteket, amelyekről szó esik a képzésen. Az ORFK-OBB és a Vuelta Sportiroda együttműködésének célja az, hogy minden megyében lehetősége legyen 15-20 rendőrnek részt venni hasonló képzésen, rendszeressé téve a hasonló programokat. 2017 őszén kilenc, majd 2018 tavaszán további 10 megyében valósul meg a képzési program, ezzel az ország teljes területét lefedve.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet