Budapesten kihirdették a klímavészhelyzetet

2019. november 5-én tartották az újonnan megválasztott Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését, amelynek egyik fontos napirendi pontja volt a klímavészhelyzet kihirdetése. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését a közgyűlés elfogadta, a szimbolikus bejelentés komoly változásoknak ágyazhat meg a jövőben.

Hirdetés

16 év alatt kétszeresére nőtt az asztmás beteg gyermekek száma, ma már 15 ezer gyerek küzd ezzel a betegséggel. Az extrém hőséggel járó napok során az elmúlt években 15-30%-kal nőtt az elhalálozások száma. Azonnal cselekedni kell ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat megfordítsuk.” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén. Lukács még a Római part területére vonatkozó építési tervekkel kapcsolatos változtatási tilalom tárgyalása előtt szólalt fel, de máris kiemelten foglalkozott a későbbi, klímavészhelyzettel kapcsolatos javaslatról.

Karácsony Gergely főpolgármester a klímavészhelyzet kihirdetésével kapcsolatos előterjesztésében úgy fogalmazott: „ha nem teszünk záros határidőn belül érdemi lépéseket a globális felmelegedés csökkentésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, a jövő generációjával szembeni kötelességeinket ássuk alá. Erkölcsi felelősségünk, hogy a gyermekeinkre és unokáinkra lehetőség szerint egy jobb, de semmiképp nem rosszabb állapotban hagyjuk a világot, mint ahogyan azt a szüleinktől és a nagyszüleinktől megkaptuk mi magunk.

A javaslatról szóló vitában meglepően nagy egyetértés volt a pártok között. Láng Zsolt (Fidesz) a konkrétumokat hiányolta a javaslatból. Erre Baranyi Krisztina (független) reagált: „Minden nagyobb esőzéskor elönti a fekália a Dunát. Egyre többször kell hőségriadót hirdetni Budapesten. Ezek már önmagában elég erős érvek ahhoz, hogy ki lehessen mondani, hogy a nagyvárosokban élő embereket meg kell védeni a klímaváltozás okozta a hatásoktól.

Hassay Zsófia (Fidesz) a hátáridőkkel kapcsolatban emelt kifogást, szerinte a veszélyhelyzettel kapcsolatban hamarabb is el lehet érni változtatásokat, mint a kitűzött 2020. augusztusi és decemberi határidők.

Az előterjesztést végül egyértelmű többséggel, szinte egyhangúlag (néhányan tartózkodtak) elfogadta a közgyűlés, ennek értelmében

Budapest klímavészhelyzetet hirdetett.

A képviselők ezzel egy nyolc pontból álló határozatjavaslatot fogadott el. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • Budapesten klímavészhelyzet áll fenn.
  • A főpolgármester felülvizsgálja a rendkívüli időjárási helyzetek esetére irányadó intézkedési terveket.
  • december 31-ig a főpolgármester olyan intézkedési tervet bocsájt a Közgyűlés elé, amely a Főváros Önkormányzat és tulajdonában álló intézményeit észszerű időn belül karbonsemlegessé teszi.
  • A Fővárosi Önkormányzat és hozzá tartozó intézmenyeinek működését felmérik olyan módon, hogy kiderüljön, milyen mértékben vannak hatással az éghajlatváltozásra.

A teljes javaslat- és határozatcsomag ide kattintva olvasható.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet