Az elmúlt években szinte megszokhattuk, hogy egy háromhetes körverseny első néhány napja rendkívül feszült. Sok esélyes szenved el durva sérüléseket és hátrányt, ám a 100. Giro valahogy nyugodtabban indult.

Hirdetés

Az utolsó pihenőnap előtti 199 kilométeren többen is elestek. A legnagyobb név közülük Nairo Quintana (Movistar Team) volt, aki egy jobbos kanyart nézett be egy lejtmenetben. A kolumbiai hamar felkelt a földről és vissza is zárkózott a mezőnyre.

Rosszabbul járt Kenny Elissonde (Team Sky), aki szintén egy lejtmenetben esett el, és a kőfalnak csapódott. Állapota nem tűnt súlyosnak, de még nem tudni, visszaült-e a kerékpárra. (Visszaült, és a 98. helyen ért célba.) Tanel Kangert (Astana) is nagyot esett, aki egy járdaszigeten lévő táblát nézett be. A legfrissebb hírek szerint könyökét törte és feladta a versenyt.

Elmenés természetesen ma is volt, Dries Devenyns, Moreno Hofland, Jan Barta, Jeremy Roy és Eugert Zhupa támadott a szakasz elején, de nem volt könnyű dolguk, hiszen a mezőny 51-es átlagot repesztett az első órában és folyamatosan egy percen belül üldözte őket.

A macska-egér játék 100 kilométeren keresztül tartott, mire utolérték őket, és máris új szökés alakult ki amiben még a ciklámen trikós Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) is képviseltette magát. Ennek a csoportnak már sikerült néhány percre ellépnie, de az Orica-Scott egész nap rengeteget dolgozott azért, hogy ne érjenek haza. A munka azonban nem Caleb Ewan győzelméért folyt, mert az apró termetű sprinter a nap folyamán feladta a versenyt.

A szökés a 931 méter magas Miragolo San Salvatore hegyen szakadt atomjaira. A mezőnyből támadott Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) és Luis Leon Sanchez (Astana) akik még mentek egy darabig elöl a megmaradt elmenéssel, de az Orica mindenképpen saját magának akarta a szakaszgyőzelmet és bedarálta őket.

Bergamoba érkezve megkezdődtek az igazán komoly akciók. A fehér trikós Bob Jungels (Quick-Step Floors) 3 kilométerrel a cél előtt robbantott. Elsőre egész szép előnyt harcolt ki magának, de hamar utolérték a többiek, és úgy tűnt, saját kardjába dől. Nem így lett.

Kialakult egy csoport gyakorlatilag az összetett top 10-éből és őrült gurulóversenyt tartottak a célig. Végül a furcsa ülve-sprintben maga Jungels győzedelmeskedett. Ezzel a Quick-Step elmondhatja magáról, hogy eddig a Giro szakaszainak harmadán győzni tudott. Quintana lett a második, Pintot pedig a harmadik, így a jóváírásoknak köszönhetően tudtak néhány másodpercet hozni Dumoulin-en.

Hétfőn pihenőnap, majd jön az utolsó hét, kezdésnek rögtön a verseny legmagasabb hegyével a Stelvioval (2758 méter).

A 100. Giro d’Italia 15. szakaszának végeredménye:

A 2017-es Giro d’Italia 15. szakaszának videós összefoglalója:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet