Közel 6000 méter szint, Cima Coppi, 222 kilométer és a nagy kérdés: vajon mit kezdenek Dumoulinnel a Giro d’italia első igazán brutális szakaszán?

Hirdetés

Az utolsó pihenőnap utáni szakasz egy perces néma gyásszal kezdődött. A versenyzők a manchesteri merénylet áldozataira emlékezetek.

A rajt után aztán nem lassított a mezőny. Egészen 30 kilométerg várni kellett az első elmenésre, ám a szakasz szempontjából nem ez volt a döntő, Luis Leon Sánchez (Astana) viszont megnyerte a Mortirolo hegyi hajráját, ami ezúttal az áprilisban elhunyt Michele Scarponi nevét is viselte.

A döntő elmenés (nagyjából húsz fővel) a Stelvio mászásánál alakult ki többek között, négy emberrel a Sky-ból (Landa, Deignan, Kiryienka, Henao) és hárommal a Movistarból (Izagirre, Amador, Herrada), valamint a top 10-es Steven Kruijswijkkel (LottoNL – Jumbo). Ez a formáció aztán szétszakadt a Stelvión, elöl Deignan, Sánchez, Kruijswijk, Landa, Anton és Rolland maradtak. Végül Igor Anton (Dimension Data) és Mikel Landa léptek el a többiektől 78 kilométerrel a cél előtt.

Landa elvitte a Cima Coppit és nagyjából két és fél perc előnnyel kezdte a lejtmenetet a 20-30 főre fogyatkozott rózsaszín trikós csoportja előtt. Ereszkedés közben felzárkózott rá Andrey Amador (Movistar team), Igor Anton, Jan Hirt, Kruijswijk és Sanchez. Az Umbrailpass-on azonban ismét szétszakadoztak, végül Landa és Kruijswijk maradtak elöl egy darabig.

Az Umbrailpass lábánál az esélyesek csoportjában is zajlottak az események. A közvetítésben egyszer csak azt láttuk, hogy a rózsaszín trikós Tom Dumoulin (Team Sunweb) lemarad, 40 másodperces hátrányból kezdi el felküzdeni magát az élre. Később kiderült, hogy a holland gyomor bántalmakkal küzdött, és el kellett végeznie a dolgát.

A Top 10 esélyesek csoportja 1-2 segítővel néhány pillanatig nem tudta, hogy mihez kezdjen a helyzettel, de aztán ahogy elkezdtek szállingózni a hírek Dumoulinről, előre állt tempót menni a Bahrain Merida és a Movistar is, végül pedig Nibali támadott 24 kilométerrel a cél előtt, és vele ment egy darabig Pozzovivo és Zakarin is. Közben legelöl Landa lerázta magáról Kruijswijk-et, hátul pedig Dumoulin többnyire egyedül tartotta a különbséget 1 perc környékén.

Még mindig az utolsó hegy mászása közben, Nibali újra ritmust váltott 21 kilométerrel a cél előtt és Quintanával lerázta magukról Zakarint és Pozzovivot. Ők még a lejtmenet elején felértek, de Nibali ismét tovább ment és fel is ért Mikel Landára. Végül ketten sprinteltek a győzelemért, ahol a Giro címvédője volt a gyorsabb. Landa azzal vigasztalódhatott, hogy átvette a vezetést a hegyi pontversenyben.

Quintana 12 másodpercet kapott a lejtmenetben, Pozzovivo és Zakarin 24-et és 34-et – ebből talán jól látszik, hogy micsoda őrült tempót ment lefelé a Landa-Nibali Páros. Másfél perc körüli hátrányban érkezett Thibaut Pinot (FDJ), Bauke Mollema (Trek Segafredo), Bob Jungels (Quick-Step Floors) és Adam Yates (Orica Scott). Dumoulin elképesztően nagyot küzdve megtartotta a rózsaszín trikót, de több, mint két percet kapott Nibalitól, így előnye 31 másodpercre apadt az összetettben Nairo Quintanával szemben, 1 perc 12 másodpercre Nibalilival szemben.

A 2017-es Giro d’Italia 16. szakaszának videós összefoglalója:

A 100. Giro d’Italia 16. szakaszának végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet