Filippo Ganna (Ineos) szakaszgyőzelmével rózsaszín trikóra cserélte szivárványszínű mezét, az összetett esélyesek első harcát pedig csapattársa, Geraint Thomas nyerte.  

Hirdetés

Az elmúlt hónapok során nem mindig hittük volna, hogy ezt leírhatjuk, de szombaton már a szezon második háromhetese, a Giro d’Italia is elstartolhatott. Bánhattuk ugyan, hogy az eredeti tervektől eltérőn Budapest helyett Szicília lett a Nagy Rajt helyszíne, mégsem lehetett okunk panaszra, hiszen 2007-et követően ismét magyar indulóért szurkolhatunk egy GT-n, a CCC színeiben induló Valter Attila személyében.

A verseny egy 15 kilométer hosszú időfutammal startolt, a versenyzőkre egy jórészt lejtős 15 kilométer várt Monreale és Palermo között. Várható volt, hogy a tempó ennek megfelelően óriási lesz, a szakaszt pedig a technikás kanyarok, a nagy meleg és az erős szél is nehezebbé tette.

Az esélyesek véleménye eltért arról, hogy a nap folyamán mikor lesznek kedvezők a szélviszonyok, sok nagy név így már az elsők között teljesítette a pályát. Ez azonban sem Victor Campanaerts (NTT) sem Alex Dowsett (Israel) számára nem hozott szerencsét, előbbi bukás, utóbbi technikai probléma miatt vesztette el esélyét a győzelemre.

Háromhetes révén két dologra kellett figyelni, egyrészt a szakaszért folytatott küzdelemre, másrészt pedig az összetett esélyesek egymás elleni harcára. Az előbbiben sokáig a GT-újonc Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step) állt jól, aztán viszont a friss világbajnok Ganna vette át a vezetést, elpusztítva a mezőnyt közel 59 km/h-ás átlagsebességével. Utóbbi harcban Geraint Thomas (Ineos) nyert nagyot, közel fél percet adva a legnagyobb riválisának számító Simon Yatesnek (Mitchelton-Scott), és perc körül a Vincenzo Nibali (Trek Segafredo), Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) kettősnek.

Az utolsók között indult el Valter, a magyar versenyző pedig ahhoz képest, hogy nem számít kifejezett időfutam menőnek, szépen megjött a középmezőnyben. A szakasz eseményeihez sajnos egy csúnya bukás is hozzátartozott, Miguel Angel Lopez (Astana) egy bukkanó okozta esés miatt fel is adta a versenyt.

Az idei Giro tehát elkezdődött, az első képet megkaptuk az összetett esélyeseiről, vasárnap pedig az első mezőnyszakaszt is teljesítik a versenyzők, Agrigentoban egy rövid etap végén emelkedős befutó következik majd.

A 2020-as Giro d’Italia 1. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: RCS Sport

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Ha csapatokon különböző színű sisak lenne, könnyen meg lehetne ismerni a versenyzőket. Tehát minden csapatban az 1-es rajtszámú piros sisak, a 2-es számú pld. kék és így tovább.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet