Úgy tűnik, ma sokak akartak ugyanabba az irányba utazni, de a Dumoulin-expressz személyzete könyörtelen: a gyengéktől végül megszabadul.

Hirdetés

Nem kell túl magas hegy ahhoz, hogy izgalmas versenyt lássunk egy háromhetes körversenyen.

Oké-oké, a Castellania (az ötszörös Giro győztes, Fausto Coppi szülőhazája) és Oropa közötti 131 km döntő része tükörsima volt, és Natnael Berhane (Dimension Data), Daniel Martinez (Wilier Triestina – Selle Italia) és Sergey Lagutin (Gazprom Rusvelo) se tudták azt feldobni. Mindenki a legendás Oropára várt.

Az említett szökés tehát tét nélküli volt, az összetettre esélyes csapatok szélsebesen kezdtek el robogni az Oropára. Domenico Pozzovivo (AGR2) volt az első támadó. Néhányan talán az első olasz szakaszgyőztest látják a 2017-es Giro d’Italián a Doktor személyében, de Pozzovivo hamar saját kardjába dőlt.

Három kilométerrel a cél előtt indított Nairo Quintana (Movistar team), akivel Zakarin próbált egy ideig menni, de aztán az orosz leszakadt. Quintana derekasan küzdött egyedül az élen, rengetegszer váltott ritmust, de érkezett mögötte egy rózsaszín festésű „vonat”, élén a holland Tom Dumoulinnel. A Sunweb bringása magán húzta Vincenzo Nibalit (Bahrain Merida), Adam Yates-t (Orica – Scott), Ilnur Zakarint (Katusha – Alpecin) és némileg meglepő módon Mikel Landát (Team Sky) is.

Quintanát nem sokkal az egy kilométeres kapu előtt darálta be az akkorra Yatestől megkönnyebülő Dumoulin-expressz, majd a holland rögtön rá is kontrázott a tempóra. Nibali azonnal leszakadt, de Quintana kiváltotta a helyét.

Dumoulin elképesztő magabiztossággal robogott a cél felé, majd szépen lassan mindenki leszakadt róla és elsőként gurult át a célvonalon. Igen, ez egy olyan szakasz volt, amikor a riválisok azt gondolták, hozhatnak rajta. Hát másként alakult, Dumoulin mindenkivel szemben növelte az előnyét az összetettben, sőt, átvette a hegyi trikót is. Hogy ez mennyire nagy tett, azt jelzi az a tény is, hogy eddig csak olasz tudott nyerni az Oropán.

A 2017-es Giro d’Italia 14. szakaszának videós összefoglalója:

Pinot már a kezdetektől leszakadva haladt a többiektől, viszont a végére összeszedte magát és Nibali előtt ért célba. A hátránya ma neki is három perc fölé nőtt, de feljött a dobogóra Bauke Mollema (Trek – Segafredo) gyengélkedésének köszönhetően. A holland az összetett hatodik helyére csúszott vissza, Nibali pedig feljött a negyedik helyre.

A 100. Giro d’italia 14. szakaszának végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet