Eritrea állama Afrika és egyben a világ egyik legszegényebb országa. Ez még sem akadályozta meg ország fiataljait abban, hogy feltörjenek a kerékpársportolók legjobbjai közé. Hogy mindez miként lehetséges, arról az Olympic Channel készített egy összeállítást, amiben neves hazai sportolók mesélik el történetüket.

„Mi csupán mezőgazdasági termelők vagyunk. Eleinte semmit sem tudtam a kerékpározásról. Az volt a tervem, hogy kiváló farmerekké válunk. Sejtelmem sem volt, hogy mi fog következni.”

– jegyzi meg Solomon Debesay, aki farmerként tevékenykedik, és akinek gyermekei úgy határoztak, hogy a jövőben a kerékpározásnak fogják szentelni az életüket.

Hirdetés
Debesay család.

A Debesay család Eritrea közepén egy kis faluban él, amely a Tsazega névre hallgat. Solomon két fia, Mekseb és Yakob nagyon sokat küzdenek azért, hogy a legjobb profi kerékpárversenyzők közé tartozzanak. Érdekesség azonban, hogy a családból a két fiú mellett egy női testvér, Mosana is nyeregbe szállt, ami kevésbé számít olyan megszokottnak, mint mondjuk Európában.

„Nagy álmom, hogy az első eritreai nő legyek az olimpián.

A mi kultúránkban a lányokat nem ösztönzik a biciklizésre. Az emberek azt gondolják, hogy a lányoknak otthon kellene maradniuk egész nap. Ez hatással volt Eritreában a női kerékpárosokra. A testvéreim inspiráltak abban, hogy elkezdjek kerékpározni.”– említette meg Mosana Debesay. Édesapja, Solomon azt is hozzátette, hogy még negatív megjegyzéseket is kapott emiatt más családoktól, de szerinte a lánya el tudja dönteni, hogy mi számára a legjobb, ezért támogatni szeretné álmai eléréseiben.

Mekseb máskülönben 2016 óta a Dimension Data World Tour csapatának tagja. 2014-ben a legjobb afrikai kerékpárosnak járó díjat is sikerült elnyernie. Mosana pedig Eritrea nemzeti csapatával együtt küzd, szintén szép sikereket elérve.

Eritrea

„A kerékpározásnak hosszú története van Eritreában. Még a háborúk alatt és a nehéz időkben is folytatódott. Ezt örököltük az olaszoktól.”

– jegyezte meg Mosana, utalva arra az időszakra, amikor az Afrikáért folyó versengésbe Olaszország is beszállt, mint európai gyarmatosító hatalom.

A történet az 1860-as évek végén kezdődött. Sok éves küzdelem után a mai Eritrea területét olasz gyarmattá nyilvánították, mindezt 1890-ben, újév napján. A területekért való versengés nem állt meg. Később Etiópiáért is megindult a küzdelem. 1941-ben azonban Eritrea ideiglenesen brit igazgatás alá került, miután az olaszok vereséget szenvedtek a szövetségesektől. Eritrea sokáig nem rendelkezhetett valódi önállósággal. A függetlenségi harc 1961-ben vette kezdetét, amikor Eritrea már Etiópia elnyomása alól is szabadulni akart. Meglepő vagy sem, de Eritreának csupán 25 évvel ezelőtt, hosszas háborúzásokat követően sikerült kikiáltania függetlenségét, méghozzá 1993. május 24-én.

Természetesen ez csak egy nagyon rövid és tömör ismertetése Eritrea ezen történelmi szakaszának, ami ennél jóval szerteágazóbb és összetettebb, hiszen több nemzet is kulcsszerepet játszott abban, hogy miként alakult Eritrea helyzete. Ugyanakkor az tény, hogy Eritreában a fő sportnak a kerékpározás számít, amit az olaszok hoztak a területre.

Yemane Negassi

„A kerékpározást az olasz telepesek vezették be Eritreába. 1936-ban még csak az olaszok rendelkeztek kerékpárokkal. A helyiek az 1940-es évek közepén kezdtek el bringázni.”

– mondta Yemane Negassi, aki az 1964-es, valamint az 1968-as nyári olimpián is részt vett, mint etiópiai kerékpáros.

„Amikor „Berbere” az olaszokkal szemben versenyzett, az egyben a gyarmatosítás elleni küzdelem is volt egy kritikus időpontban.”

– folytatta Yemane.

Samsom Solomon és Mosana Debesay

Eritreában nagy hagyománya lett a kerékpározásnak. Szinten minden héten tartottak helyi versenyeket, amik rengeteg fiatalt inspiráltak és ösztönöztek arra, hogy kerékpárversenyzőnek álljanak. Köztük Samsom Solomont is, aki jelenleg Eritrea nemzeti csapatának edzője.

„Családként is támogatják egymást. Úgy gondolom, hogy ez a sikerük kulcsa.”

– nyilatkozott ekképpen Samsom a Debesay család eredményeiről.

Merhawi Kudus és Daniel Teklehaimanot

Rengeteg sportoló, akiket megszólaltattak a felvételeken, hozzá teszik azt is, hogy életük legnagyobb eredményének tartják azt, hogy kerékpársportolóvá váltak. Meglehet Merhawi Kudus és társa, Daniel Teklehaimanot is hasonlóképp érez, akik az első afrikai versenyzőkként jutottak be a Tour de France mezőnyébe 2015-ben. Azóta megjárták már mindhárom GT-t, a Vuelta Espana és a Giro d’Italia sem idegen már a számukra. Ráadásul Daniel még a nyári olimpiai játékokra való kijutásban is elsőnek számít eritreai lakosként, erre 2012-ben került sor. Jelenleg mindketten a Dimension Data World Tour csapatát erősítik.

„Szerencsés vagyok, hogy láthatom, ahogyan a kerékpárosaink elérik ezt a szintet.”

– nyilatkozta Yemane.

„Soha nem gondoltam, hogy elérem ezt a szintet. A győzelem nagy áldozatot és elkötelezettséget igényel. Ha harcolsz, nem adhatod fel. Folytatni kell.”

– tette hozzá Mosana.

A teljes videót megnézheted itt:

 

Forrás és képek: Olympic Channel

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet