Ha Mátra, akkor Kékestető. Nehéz ezzel szembemenni, hiszen mégiscsak az ország legmagasabb pontjáról van szó. De mit kínál a térség akkor, ha az ezer méteres szintemelkedést még kicsit soknak tartanánk? Változatos tájat, és a bringázás mellett rejtett érdekességeket.

Hirdetés

Táv: 34 km

Szintemelkedés: 391 m

Ajánlott kerékpár: bármilyen kerékpárral teljesíthető, a kápolnához trekking vagy monti javasolt.

Nehézség: közepes

Utunkat Pálosvörösmartról indítjuk, azon belül is a Pálos fogadóval szemben található parkolót ajánljuk, ami nem csak közel van a 2021-es Év Kerékpárútja egyik döntős szakaszához, de még villanyautó töltőt is találsz ott. A fogadó különlegessége, hogy nem csak szálláshelyként funkcionál, hiszen időszakos kiállítások mellett a Pálos szerzetesekről szóló állandó tárlattal várja a vendégeket.

A parkolótól közvetlenül a szerzetesek életét bemutató Pálos tanösvényre hajtunk, ami egy másfél kilométeres gyalog- és kerékpárút a Bene-patak mentén. A rövidke bringaút már a csörgedező patakkal és a minivízesésekkel is megadja a hangulatot, de ezek mellett több aprósággal is igyekeztek feldobni a szakaszt a helyiek.

Nem sokkal az első kanyarulatok után például egy vashíd vezet át a patakon, ahonnan másfél kilométeres gyalogtúrát tehetünk a Szeretet tisztásra. Az utat végig szívek jelzik, ahogy végül magán a tisztáson is egy kövekkel kirakott szívvel találkozhatunk. A hegyoldalban kihelyezett padról nézhetünk rá a Mátra lankáira és a két keresztre, amelyeket a helyi remeték, Szent Pál és Szent Antal emlékére emeltek. A helyiek szerint a helynek kisugárzása van: aki itt jár, annak a szívét szeretet tölti el – innen is ered a tisztás neve.

Visszatérve a kerékpárútra, nem sokkal később egy játszótér következik, ahol a bátrabbak egy rövid mezítlábas tanösvényt próbálhatnak ki. A kerékpárút nem sokkal később véget ér, innen alacsony forgalmú közúton haladunk tovább. A szelíd lankákon haladva tökéletes útminőség mellett élvezhetjük a Kékes látványát.

Markaz szép fekvésű víztározójáról híres, a partját nem csak a horgászok szeretik, de megfáradt kerékpáros turistaként is kellemes elidőzni itt. Ha korai lenne a megálló, a következő településen, Domoszlón is találunk egy hasonlóan szép tavat a pihenésre.

Domoszló után egyre inkább a Mátrai Erőmű foglalja majd le a figyelmünket. Egyre többször haladunk majd el a zizegő hangú elektromos távvezetékek alatt, és szép lassan eluralják a látványt az erőmű nagy kéményei is. A monumentális építmény Paks után Magyarország második legnagyobb erőműve, lignit és földgáz égetésével az ország áramellátásának körülbelül tíz százalékát adja. A létesítmény előzetes bejelentkezés után ingyenesen látogatható.

Mielőtt befejeznénk a kört, érdemes egy kis kitérőt tenni Abasár felé. Magyarország legmagasabban fekvő borvidékére, a Sár-hegyre küzdelmes, de gyönyörű szerpentin vezet fel. A hazai viszonylatban igen kemény, 1,4 kilométeres emelkedő átlagban 8,1%-os meredekségű, így a helyiek egyik kedvenc edzőterepe a Kékes után. Az emelkedő szőlőmezőkben ér véget, ahonnan egykilométeres, inkább trekkinggel vagy montival járható földút vezet a páratlan panorámájú Szent Anna-kápolnához. Túránk visszagurulás után, ismét a pálösvörösmarti kerékpárúton ér véget.

A környékben tett látogatásunk jó példa arra, hogy a Mátra rejteget bőven érdekességeket a Kékestető és a klasszikus Gyöngyös-Parád-Tarnaszentmária-Markaz-Gyöngyös alkotta Mátrakörön túl is. Egy ilyen 34 kilométeres kör akár családdal is bevállalható, a Sár-hegy kihagyásával pedig a szintkülönbség is elenyésző.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet