Sokan nem érzik elég biztonságosnak a városi utakat kerékpározáshoz, vagy csak szeretnének természetközelibb helyen kerekezni. Ilyenkor nyilvánvaló választás, hogy a közeli erdőket célozzuk meg, ahol ráadásul a vírusveszély is alacsonyabb, mint a frekventáltabb területeken. Azonban vannak bizonyos szabályok, amelyekkel feltétlenül fontos tisztában lennünk, és amelyeket saját magunk, és a természet védelmében is be kell tartanunk, ha az erdőben bringázunk. Amennyiben a főváros közelében keresnénk erre alkalmas területeket, azok nagy valószínűséggel a Pilisi Parkerdő felügyelete alatt álló erdőségek lesznek. Ezért fordultunk segítségért hozzájuk, és a tőlük kapott információkat most meg is osztjuk veletek.

Hirdetés

Az erdei kerékpározásra a fővárosban és térségében a Pilisi Parkerdő erdei kerékpáros úthálózata, a Pilis Bike rendszer biztosítja a legjobb lehetőséget, több mint 350 km-en. A kerékpárutakra jelzések hívják fel a figyelmet, külön biciklis túrákat is ajánlanak egyedi jelzésekkel, így a kezdő erdei kerékpárosok számára is jól követhető útvonalak állnak rendelkezésre.

Milyen jelzéssel vannak ellátva az erdei kerékpáros utak?

Az erdei kerékpáros utakat – a turistautakhoz hasonlóan – négy színnel jelölik:

 • kék kerékpáros: Országos Kerékpáros Kéktúra
 • piros kerékpáros: nehezen kerékpározható (szint és/vagy útviszony tekintetében)
 • sárga kerékpáros: be- és átkötő, rövidebb utak
 • zöld kerékpáros: egyéb helyi kerékpárosút

Ezek az utak részben aszfalt, részben murvás, részben pedig földutakat érintenek.

Csak a kijelölt kerékpárutakon, vagy kerékpározhatunk a turistajelzéssel ellátott utakon is?

A kerékpáros jelzéssel ellátott turistautakon bátran lehet kerékpározni. A csak gyalogosok számára kijelölt túraútvonalakon erre nincs lehetőség, mivel ez veszélyeztetné a gyalogosok testi épségét. Ugyanígy figyelni kell arra is, hogy a Pilisben és a Visegrádi hegységben kijelölt lovas útvonalak is vannak. Itt csak akkor lehet biciklizni, ha a lovas jelzés mellett ott van a kerékpáros jelzés is. A jelöletlen erdészeti üzemi utak nincsenek felkészítve kerékpáros forgalomra, így ezek jó szívvel nem is ajánlhatók a kerékpárosoknak.

Mi történik, ha letérünk a kijelölt útról? Kaphatunk-e büntetést emiatt, milyen következményei lehetnek? Veszélyes lehet-e ránk nézve?

A Parkerdő 65.000 hektáros területének több mint 60%-a természetvédelmi szempontból védett, 17%-a pedig fokozottan védett terület. Azt a szemléletet szeretnénk általánossá tenni, hogy ezeken a területeken a kerékpárosok ne az esetleges büntetéstől való félelem miatt használják csak a kijelölt utakat, hanem mert tudatosan óvni szeretnék a természeti értékeket. Az erdő elsősorban a növények, állatok életközössége, mi emberek vendégek vagyunk csupán ebben a közegben.

Szabályok, melyeket be kell tartatunk, ha az erdőben kerékpározunk

 • Jelzett turistaúton csak akkor lehet kerékpározni, ha az adott út kerékpáros útnak is ki van jelölve.
 • A KRESZ szabályai az erdei kerékpáros utakon is érvényesek.
 • Mindig az útviszonyoknak megfelelően kell megválasztani a sebességét, ami az erdőben legfeljebb 30 km/óra lehet.
 • Az erdészeti utakon kijelölt kerékpáros útvonalakon rosszul belátható, egyenetlen úttestű szakaszok, nagy lejtésű, meredek utak, kis ívű kanyarok is vannak, emellett gépjármű és munkagép forgalomra is lehet számítani.
 • A természetvédelmi területeken a kijelölt kerékpáros és turistautakról nem szabad letérni.
 • Az utakat mindenki csak saját felelősségre veheti igénybe!
 • Gondolni kell arra is, hogy a kerékpáros utakat vadon élő állatok vagy gyalogosok, köztük gyerekek is keresztezhetik. Figyelni és vigyázni kell rájuk!
 • Az erdő mindenkié, sokak örömét, kikapcsolódását és egészségét szolgálja, ezért legyünk a többi erdőjáróval előzékenyek és barátságosak.
 • Az erdészek gondozzák, tartják fenn az erdőt, ahol kerekezünk. Barátként gondoljunk rájuk, ha a munkájuk miatt átmenetileg akadályozzák a kerékpározást, legyünk megértőek.
 • Vigyük magunkkal haza a szemetünket, ha mások által eldobott szemetet látunk, tegyük megfelelő szeméttárolóba.

Melyik időszakokban kell különösen figyelemmel lennünk az erdei állatokra?

Az erdőben bármely napszakban találkozhatunk vadon élő állatokkal, hiszen ez a természetes életterük. Ugyanakkor kiemelt figyelemmel kell lennünk különösen a hajnali és az esti órákban, amikor a legtöbbet mozog a vad. A párzási időszakban (nyáron őz, ősszel a gímszarvas/dámszarvas, tél elején a vaddisznó) a vad kevésbé óvatos, ilyenkor mindenképpen nekünk kell jobban vigyáznunk.

Mit tegyünk, ha vadállattal találkozunk kerékpárosként?

Álljunk meg, és ne közelítsünk, messziről csodáljuk az állatokat. A vad alapvetően kerüli az embert, általában gyorsan elmenekül, ha hagyunk neki menekülési útvonalat.

Honnan tájékozódhatunk az aktuális erdőlátogatási korlátozásokról?

A Pilisi Parkerdőre vonatkozó erdőlátogatási korlátozásokat és figyelmeztetéseket a parkerdo.hu oldalon és a Magyar Természetjáró Szövetség felületein lehet megtalálni. Érdemes indulás előtt felkeresni ezeket a weboldalakat és tájékozódni az aktuális információkról.

Van-e hivatalos lehetőség downhill, vagy enduro kerékpározásra a Pilisi Parkerdő területén belül?

Kerékpározásra jelenleg a Pilis Bike 350 kilométer hosszú útvonal-rendszerét javasoljuk. Keressük a lehetőséget, hogy teret tudjunk adni ezeknek a technikai sportoknak is az erdeinkben. Az évi 25 millió látogatói alkalom és a védett területek nagy aránya miatt ez nem egyszerű feladat, amire több kerékpáros szervezettel közösen keressük a megoldást.

Reméljük, hogy egyre többen kapnak kedvet az erdőben bringázáshoz. A fenti tudnivalók és szabályok betartásával mi is tehetünk azért, hogy a túrázókhoz hasonlóan a bringások is szívesen látott vendégei lehessenek erdeinknek. Bízunk benne, hogy az erdőket fenntartó szervezetek és a kerékpáros szervezetek között elindult egyeztetések és közös munka gyümölcseként egyre több helyen élvezhetjük majd az erdőben kerékpározás lehetőségét a jövőben is.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet