Peter Sagan legalábbis megpróbálta.

Hirdetés

212 kilométernyi hosszú utazás várt a mezőnyre, hogy végre francia földön küzdjenek a versenyzők egymással a Tour de France-on. A rajt után Nathan Brown (Canndonale-Drapac), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Romain Sicard (Direct Energie), Romain Hardy (Fortuneo – Oscaro), Adam Hansen (Lotto Soudal) és Nils Politt (Katusha-Alpecin) gondolta úgy, hogy az utazásból versenyt csinál, és meglép a mezőnytől.

A befutó azonban egy szűk kanyarokkal tagolt másfél kilométeres kaptatón lett kijelölve, így 2 percnél nem engedték a szökést messzebbre – túl sokan pályáztak a szakaszgyőzelemre. Amikor már úgy tűnt, hogy idő előtt elfárad az elöl tekerő hatos, érkezett a segítség: 57 kilométerrel a cél előtt Calmejane, De Gendt, és Perichon zárkózott fel. Habár a frissen érkezők tovább szerettek volna menni (így szakadt le Sicard és Backaert), sok reménye így sem maradt a szökésnek, szép lassan mindenkit levadászott a peloton. A legtovább Calmejane bírta, de őt is bedarálták 13 kilométerrel a cél előtt.

Ekkor történt egy kis összeakadás, így elesett Bozič (Bahrain Merida) és Kiryienka (Team Sky), a fehérorosz azonban annak ellenére is felért a mezőnyre, hogy az irdatlan tempót diktált. Főként a BMC húzta a sort, de a legnagyobb esélyesek mind elöl helyezkedtek. Még Van Avermaet is csapattársának, az ausztrál Richie Porte-nak dolgozott, aki 1 kilométerrel a cél előtt megindult, azonban a támadásával nem tudta leszakítani azokat a sprintereket, akik kibírták az emelkedőt. Porte kerekén Alberto Contador (Trek Segafredo) vicsorgott, aki az akció végén kénytelen volt kiborítani, mert egyszerűen nem bírta a tempót.

Van Avermaet maradék erejével még megpróbált sprintelni, de nem volt igazán tényező. Már majdnem biztos volt, hogy Sagannal Matthews, Daniel Martin és a meglepetésre elöl maradó Démare sem fog bírni, azonban a világbajnoknak kikattant a stoplija a pedálból. A szlovák gyorsan reagált, visszalépett a pedálba és még így is megnyerte a szakaszt Matthews és Martin előtt.

Videón az utolsó kilométer:

Az esélyesek két másodperc külön időt kaptak, de együtt érkeztek. Kivételt csak Simon Yates (Orica Scott) képez, aki 10 másodpercet kapott Sagantól. Talán még csak szimbolikus, de Christopher Froome feljött az összetett második helyére, így két Sky-os van az első két helyen.

Marcel Kittel megőrizte a Zöld trikót még annak ellenére is, hogy leszakadt az emelkedőn és a napközbeni részhajrát Mark Cavendish nyerte. A hegyi pontversenyben Nathan Brown (Cannondale-Drapac) vette át a vezetést, hiszen nap közben több hegyi hajrát is megnyert. Így Phinney elveszítette a pöttyös trikót, de legalább csapaton belül maradt a ruhadarab. A fiatalok versenyében Pierre Latour (AG2R La Mondiale) vette át a vezetést, mivel Stefan Küng (BMC) kissé lemaradva érkezett. A legagresszívabb versenyző díját természetesen Lilian Calmejeane kapta.

Holnap ismét hosszú (207 km) sík szakasz.

A 2017-es Tour de France 3. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Le Tour De France / Facebook

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet