A tegnapi szakasz után az összetett esélyesek ismét egy könnyű napon vannak túl, ma is csak a hőség nehezítette a versenyzők életét. Ma sem volt kérdés, hogy a szökevények egyike viheti el a győzelmet, ezért több gyorslábú sprinter is megpróbálta szerencséjét, ami ki is fizetődött a végén.

Hirdetés

Hirdetés

A tegnapi, sprintereknek kedvező etap után a mezőny ma megérkezett az Alpok lábához, a nagyrészt lapos szintrajz ismét egy mezőnyhajrá reményével kecsegtetett. Egy ismerős kisváros, Gap volt a célállomás, ahol legutóbb 2015-ben rendeztek befutót, amit Rubén Plaza nyert, egyedül hazaérve a nap szökéséből. A négy évvel ezelőtti szakaszhoz hasonlóan, ma is a szökevények mérkőzhettek meg a győzelemért.

Gyorsan kialakult a nap elmenése, ami összesen 33 főt számlált és ahová több sprinternek sikerült bekerülnie. Köztük volt: Greg Van Avermaet (CCC Team), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) és Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) is. A szakasz elején sok csapat haragudhatott a Total Direct Energie csapatára, akik nem tudtak embert küldeni a szökésbe, ezért sokáig nagy tempóval üldöztek (sikertelenül). Miután feladták az üldözést, hamar megnőtt a nagy csoport előnye, így nyilvánvalóvá vált, hogy közülük kerül ki a győztes.

A szakasz vége felé közeledve, már a nap utolsó emelkedője előtt megkezdődtek a támadások. Nagyjából 30 km-rel a vége előtt kettészakadt a csoport, ami a mindent eldöntő akciónak bizonyult. 11 fő szakadt el az eredeti szökéstől, ám az 5 km hosszú, átlagosan 5,4 %-os Col de la Sentinelle-t a korábban említett Trentin kezdte meg egyedül az élen. Az olasz versenyző a hegyen tovább növelte előnyét, nagyjából fél perc előnnyel érkezett meg a tetejére.

A lejtmenetben már csak őriznie kellett a kényelmes előnyét (meg persze talpon maradni). Hátul későn indultak meg a próbálkozások, így Matteo Trentin hazaért, a Mitchelton-Scott negyedik győzelmét szállítva az idei Tour de France-on. A második helyen Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) érkezett meg, a harmadik helyet pedig Greg Van Avermaet szerezte meg.

A mezőny már rákészülve a következő három brutális alpesi napra, kényelmesre vette a figurát. A peloton elején végig a Quick-Step kontrollált, Julian Alaphilippe így továbbra is vezet összetettben, és a 12. napját kezdi meg holnap sárga trikóban. Az biztos, hogy az igazán nehéz feladat most következik a számára…

A 2019-es Tour de France 17. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O.

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. A hőségen kívül volt nagy eső is, bár nem túl hosszú. Az utolsó 60 km-en 41ºC-ról 22-re esett a hőmérséklet, az átázott versenyzők nem váltottak ruhát. A „nap egyetlen emelkedője” kettő volt (ld. szinttérkép is). A „könnyű nap” inkább a nézők számára lehetett könnyű, Trentin átlaga 45 km/ó fölött volt, miközben legalább ezer métert emelkedett is! Az igaz, hogy az eljövő három nap még jóval nehezebb lesz. A szökés eleje jó húsz perccel a mezőny előtt ért be; mivel a szökevények közül senki nem volt esélyes az összetett első tíz helyére, így a szökésen kívüliek tényleg nem erőltették nagyon meg magukat. Így Sagan, akinek nincs esélye összetettben és nem jutott be a szökésbe, mondhatta épp, hogy mintha pihenőnap lett volna a mai (mondta is), mégsem hiszem, hogy ezt mindenki osztotta volna – még a mezőnyből sem.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet