A kerékpárosok bakancslistás célpontjává válhat a Fertő-tó

A Fertő-tó Európa legnagyobb sztyeppetava, és mára a világörökség része. Ugyan nagyobb része Ausztriához tartozik, de az egész Fertő táj méltán népszerű célpont. Most egy nagyszabású kerékpáros turisztikai fejlesztés részeként 17 modern pihenőpontot alakítottak ki, amelyekhez a térség túraútvonalait is bemutató részletes információs táblákat is kihelyeztek.

Hirdetés

A térségben komplex kerékpárosbarát idegenforgalmi beruházás zajlik, melynek részeként meglévő utak újulnak meg, emellett szervizpontok, kölcsönzők és pihenőpontok hálózata jön létre.

Sopron-Fertő térség kerékpáros térképe

A projekt célja a térség teljes területén a kerékpáros turizmus élénkítése és kerékpárosbarát szolgáltatások kialakítása. Az érintett kerékpáros útvonalak hossza összesen 120 km, amit a mostani fejlesztésnek köszönhetően sokkal könnyebb kétkeréken felfedezni.

Elkészült a Sopron – Fertőrákos közötti kerékpárút felújítása is, létrejött a fertődi kerékpáros információs és túraközpont, mely családok és mozgásukban korlátozottak számára is elérhető eszközparkot és szolgáltatásokat biztosít. A természetvédelmi szempontok fontos szerepet játszottak a beruházás megvalósításakor. Emiatt a fokozottan védett részeken tudatosan kerülték az aszfaltozást a kerékpárút kivitelezése során és környezettudatos alternatívaként jó minőségű murvás megoldást választottak. Így a biztonságos és minőségi kerékpáros közlekedés kialakítása mellett a természeti értékek megóvása is biztosított maradt.

A projekt keretében összesen 17 új kerékpáros pihenőpontot alakítottak ki. Az érintett települések a következők:

 • Sopron
 • Sopron–Balf
 • Fertőrákos, Fertőboz
 • Hidegség
 • Fertőhomok
 • Hegykő
 • Fertőd
 • Sarród
 • Nagycenk
 • Sopronhorpács
 • Zsira
 • Röjtökmuzsaj
 • Bük

A legtöbb pihenőhelyen ivókutak is rendelkezésre állnak majd a felfrissüléshez. Ami viszont talán még ettől is fontosabb, hogy ezeken az egységes arculatú pihenő pontokon információs táblák és anyagok segítik a kerékpáros turisták tájékozódását. A megpihenő biciklisek könnyen informálódhatnak a környék látnivalóiról, nevezetességeiről és megtervezhetik a további útjukat is. Fel van tüntetve az útvonalak hossza és nehézsége is, így mindenki könnyedén eldöntheti, hogy milyen útvonalon folytassa tovább a kerékpáros túráját. A környéken eddig is voltak jó minőségű kerékpárutak, de a kerékpáros hálózatra vonatkozó információk eddig hiányoztak. Ezekkel a modern pihenőpontokkal sokkal színvonalasabb szolgáltatásban részesülnek majd a Fertő-tó környékén kerékpározók.

Három helyszínre forgalomszámlálókat is telepítettek, melyek az aktuális időjárási adatokat is mutatják majd és nyomon lehet majd követni, hogy melyik útvonalon hányan kerékpároznak éppen.

A Lővérek és a Fertő-tó környéke régen is az ismertebb turisztikai célpontok közé tartozott, de látogatottsága összességében mindig elmaradt a Velencei-tó és a Balaton forgalmához képest, ahol az utóbbi években rendre rekordokat mértek a kerékpáros számlálók. Az új útvonalajánlatoknak köszönhetően a környék természeti adottságai, turisztikai látványoságai könnyebben felfedezhetőek lesznek, így a Fertő-tó is megindul a bringás növekedés útján. A sok bringás közül pedig valószínűleg jóval többen fogják választani a teljes tó körbetekerését, mint korábban.  Az Aktív Magyarország weboldalán összegyűjtötték a környék kerékpártúráit, bringatúráit, így aki szívesen felfedezné ezt a csodaszép környéket, itt könnyedén kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb túraútvonalakat. A teljes Fertő-tó kerülésről írt túraajánlatunk ide kattintva olvasható.

A kerékpáros turizmus fejlesztése a Sopron-Fertő térségben projekt a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) vezetésével, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. részvételével valósult meg.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Itt olyan írásokat olvashatsz, amelyek a Flowcycle többi cikkeihez hasonlóan érdekesek és hasznosak, de elkészítésüket egy külső cég támogatta.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet