Miután Svájc a koronavírusra hivatkozva visszamondta a vb-rendezést, hetekig ment a huzavona a sajtóban, hogy vajon melyik ország lesz a beugró. Végül Olaszország lett a szerencsés, azon belül is az idei évben a Formula-1 vérkeringésébe is visszatérő Imolai Grand Prix pályán és környékén rendezik meg a világbajnokságot.

Hirdetés

A Nemzetközi Kerékpárszövetség (UCI) azt is bejelentette, hogy 2020-ban csak az elit férfiaknak és nőknek rendeznek vb-t, így négy naposra szűkítették a programot. Az imolai versenypálya tökéletes helyszín arra, hogy a versenyeket alacsony összegből meg tudják rendezni, ráadásul a boxok és a kiszolgáló létesítmények is kompatibilisek a járványhelyzettel. A cyclingnews információi szerint a döntést Imola és az Emilia-Romagna régió anyagi hozzájárulása is segítette, a portál szeirnt megközelítőleg 3-4 millió euróval.

Utóbbiból sejthető, hogy azért el fognak majd távoldni a versenypályától is. Az elit férfiaknak például igen brutális, 259 kilométeres, 5000 méter szintkülönbséget tartalmazó útvonalat raktak össze. Maga a verseny egy kibővített, 28 kilométeres körpályán fog zajlani. Ugyanezen a pályán fognak versenyezni a nők is: nekik öt kör és 144 kilométer (2750 méter szint) lesz a penzum. Az időfutam pályája ezzel szemben nagyjából síknak ígérkezik, és mindkét nem számára ugyanazt a 32 kilométeres pályát jelölték ki a szervezők.

Olaszország 12. alkalommal rendezhet világbajnokságot, legutoljára 2013-ban, Firenzében volt náluk VB, akkor a portugál Rui Costa és a holland Marianne Vos nyerték az elit mezőnyversenyeket.

A 2020-as UCI országúti világbajnokság programja:

  • szeptember 24., csütörtök: elit nők egyenkénti időfutama
  • szeptember 25., péntek: elit férfiak egyenkénti időfutama
  • szeptember 26., szombat: elit nők mezőnyversenye
  • szeptember 27., vasárnap: elit férfiak mezőnyversenye

Címlapfotó: UCI

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet